foto

Andrew Lloyd Webber

  • nar. 22.3.1948 (70 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Andrew Lloyd Webber je jedním z nejúspěšnějších skladatelů dnešní doby. Mezi jeho nejznámější díla patří divadelní a filmové adaptace jeho muzikálů Jesus Christ Superstar (1973), Kočky (1994), Evita (1996) a Fantom opery (2004).

Narodil se 22. března 1948 v South Kensingtonu, Londýn, Anglie jako první ze dvou synů William Lloyd Webbera, varhaníka a skladatele. Jeho matka, Jean Johnstone, byla pianistka a violoncellistka. Mladý Andrew Lloyd Webber se doma učil hrát na různé hudební nástroje a již v raném věku začal skládat. Ve studiu hudby pokračoval na Westminster School, kde byl jeho otec varhanistou. V devíti letech byl mladý Andrew schopný hrát na varhany a asistovat svému otci během představení. V roce 1964 odešel studovat dějiny umění na Oxford University.

V roce 1965 potkal textaře Tima Ricea a odešel ze školy skládat muzikály a popové songy. V roce 1968 zaznamenal první úspěch s muzikálem JOSEF A JEHO SKVOSTNÝ PLÁŠŤ. Styl Lloyd Webbera je možné určit jako eklektickou směs hudebních žánrů od klasiky přes rock, pop a jazz včetně elektro-akustické muziky a sborového zpěvu.

Andrew Lloyd Webber se proslavil v roce 1971 svou rock operou JESUS CHRIST SUPERSTAR. Jeho další úspěšná spolupráce s Timem Ricem byl muzikálový životopisný film EVITA, založený na pravdivém příběhu Evy Peron z Argentiny. V roce 1981 vydal muzikál CATS, jehož předlohou byla kniha „Praktická kniha o šikovných kočkách a Jiné povídky“ od T.S. Eliota. Představení se hrálo v New London Theatre, kde bylo pódium přestavěno v obrovskou skládku, na které byly předměty zvětšeny tak, aby se dosáhlo pohledu z kočičí perspektivy. Skládka je tvořena láhvemi, plechovkami, pneumatikami a kočky chodí po jevišti v exotických kostýmech. Rekordní produkce muzikálu Cats trvala po 21 sezón v letech 1981-2001 a muzikál se tak stal jedním z nejpopulárnějších muzikál všech dob. Celkový počet vystoupení byl 8.949 představení v Londýně a 7.485 v New Yorku.

V roce 1986 Andrew Lloyd Webber vydal svůj nejúspěšnější muzikál FANTOM OPERY, jež je adaptací stejnojmenné knihy od Gastona Lerouxe. Fantom opery se stal muzikálem všech dob s nejvyšším hrubým výdělkem, který činil 3,3 miliardy dolarů a představení navštívilo 80 milionů diváků. Jedná se o druhý nejdéle uváděný muzikál na světě. Dva roky po světové premiéře se muzikál uvedl na Broadwayi, kde ho taktéž diváci mohou vidět i dnes a drží prvenství v nejdéle v kuse uváděném titulu Broadwaye. Fantom opery byl přeložen do mnoha jazyků a byl produkován ve více než dvaceti zemích světa.

V roce 1992 byl pasován na Sira Andrew Lloyd Webbera a v roce 1997 byl udělen doživotní titul Baron Lloyd Webber ze Sydmontonu v kraji Hampshire. V roce 1996 vyhrál Oskara za nejlepší hudbu s písní "You Must Love Me". V Londýně vlastní sedm divadel, které opravil. Projevuje velký zájem o prerafaelitské umění a viktoriánské malby. Byl třikrát ženatý a má pět dětí. Jeho bydliště se nachází v Anglii.

Andrew Lloyd Webber v současné době pracuje na nové opeře s názvem Mistr a Markétka, jejíž předlohou je stejnojmenná novela Michaila A. Bulgakova.

vendulka7

Skladatelská filmografie

Filmy

2012 Jesus Christ Superstar live (divadelní záznam)
Láska nikdy neumírá (divadelní záznam)
2011 Fantom opery (divadelní záznam)
2005 Aspects of Love
2001 By Jeeves (TV film)
1999 Josef a jeho skvostný plášť
1996 Evita
1993 Aspects of Love (TV film)
1984 Song & Dance (TV film)
1979 Tell Me on a Sunday (TV film)
1974 Krycí název Oděsa
1973 Jesus Christ Superstar
1972 Jeesus Kristus Supertähti (divadelní záznam)
1971 Gumshoe

TV seriály

1986 Když dva dělají tamtéž... (TV seriál)
1979 Book Tower, The (TV seriál)

Dokumentární

1985 Requiem Mass (koncert)

Producentská filmografie

Filmy

2012 Láska nikdy neumírá (divadelní záznam)
2004 Fantom opery

Scenáristická filmografie

Filmy

2005 Aspects of Love
2004 Fantom opery
1993 Aspects of Love (TV film)

Herecká filmografie

Filmy

2006 Sarah Brightman: Diva - The Video Collection - a.z.
1998 Andrew Lloyd Webber: Koncert k 50. narozeninám (TV film)

TV seriály

1995 Hollyoaks (TV seriál)

Dokumentární

2014 Jai Ho
2013 David Frost: Hello, Good Evening & Farewell (TV film)
2009 Mr. Prince (TV film)
2007 Concert for Diana (koncert)
2005 My Favorite Things: Julie Andrews Remembers
2004 Broadway: The American Musical (TV seriál)
2003 Listen to Her Heart: The Life and Music of Laurie Beechman
The 100 Greatest Musicals (TV film)
2002 Andrew Lloyd Webber: Masterpiece (TV film)
1999 Celebrity Profile (TV seriál)
1998 Hey, Mr Producer! The Musical World of Cameron Mackintosh (koncert)
Sarah Brightman in Concert (koncert)
1994 Making of 'My Fair Lady', The
1985 Requiem Mass (koncert)
Rodgers & Hammerstein: The Sound of American Music (TV film)
1978 The Songwriters (TV seriál)
1967 Omnibus (TV seriál)

TV pořady

2018 The 72nd Annual Tony Awards (TV pořad)
2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2011 Piers Morgan Tonight (TV pořad)
2008 The BRIT Awards 2008 (TV pořad)
2007 Comic Relief 2007: The Big One (TV pořad)
2006 Amerika má talent (TV pořad)
The ONE Show (TV pořad)
2005 77. Annual Academy Awards (TV pořad)
2004 The Apprentice (TV pořad)
2002 American Idol (TV pořad)
Week in the West End, A (TV pořad)
2001 Friday Night with Jonathan Ross (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1997 Comic Relief (TV pořad)
Jobs for the Boys (TV pořad)
The View (TV pořad)
1995 Frank Skinner Show, The (TV pořad)
1988 America's Tribute to Bob Hope (TV pořad)
This Morning (TV pořad)
1984 Jeopardy! (TV pořad)
1981 Wetten, dass..? (TV pořad)
1980 34th Annual Tony Awards, The (TV pořad)
Children in Need (TV pořad)
1971 Great Performances (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(347)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace