foto

Gene Raymond

  • nar. 13.8.1908
    New York City, New York, USA
  • zem. 2.5.1998 (89 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec, producent, skladatel, spisovatel a režisér Gene Raymond, vlastním jménem Raymond Guion se narodil v New Yorku 13. 8. 1908 do rodiny obchodníka. Už od útlého dětství ho matka vodila do profesionální dětské umělecké školy, protože chtěla mít ze syna umělce, takže se objevoval na scénách divadel v New Yorku poměrně často v dětských rolích.

Divadelní debut, coby dospělého téměř osmnáctiletého mladíka, se konal v roce 1926 na Broadwayi ve hře Cradle Snatchers, která se hrála celé dva roky. V té době s ním hráli již zkušení i méně zkušení herci jako byli Mary Boland, Edna May Oliver, a nebo začínající mladý Humphrey Bogart. Ve filmu debutoval v roce 1931. Jeho světlovlasý zevnějšek, příjemný projev a herecké nadšení dostal také nové umělecké jméno, Gene Raymond. Další film byl If I Had A Million, s herci od kterých se rád učil - Charles Laughton a W.C. Fields. Stal se smluvním hercem spol. RKO, a objevoval se v hudebních filmech i po boku své úžasné manželky, operní zpěvačky Jeanette Mac Donald, pro kterou složil řadu písní, i když jeho filmovou partnerkou nikdy vis-à-vis nebyla, protože vesměs tvořila pár s barytonistou a hercem Nelsonem Eddym, zatím co Geneho častou partnerkou bývala Ann Sothern.

Gene Raymond byl ženatý, jak jsem již psala s křehkou, krásnou dámou, Jeanette MacDonald, operní zpěvačkou a filmovou herečkou od roku 1937 do roku 1965 - její smrti. Bohužel manželství nebylo jeho vinou šťastné. Jeanette si od Raymonda zakusila peklo. Částo se stalo, že zapomněl v opilosti, že má před sebou svou ženu a nešel daleko pro ránu. Gene byl totiž bisexuál a svářely se v něm dvě protichůdné osobnosti. Několikrát byl také zatčen za sex s muži. I díky tomu Jeanette po jednom brutálním ataku potratila jejich jediného možného potomka. Přesto však vedle něj vytrvala. Byla silně věřící a manželství bylo pro ni posvátné. Jeanette Mac Donald zemřela v roce 1965 a on se oženil ještě jednou s Nel Bentley Hees v roce 1974. Nel Hees se s ním v roce 1995 rozvedla.

Mezi filmy, kterých si on sám velmi považoval, i když v nich hrál téměř vždy vedlejší role patřily Red Dust 1932 s Jean Harlow, ZOO in Budapest 1933 s Lorettou Young, Ex-Lady s Bette Davis, a Flying Down to Rio v roli Rogera s Dolores del Río, druhým párem tu byl tehdy v menších vedlejších rolích s Fredem Astairem a Ginger Rogers, všechny v roce 1933. V I´ Am Suzanne 1934 s Lilian Harvey, film Sadie McKee - drama s Joan Crawford, nebo Pan a paní Smithovi s Carole Lombard a Robertem Montgomerym. A vlastně, přece jen si se svou manželkou Jeanette zahráli - bylo to v roce 1940 Smilin' Through, které mělo premiéru ve Spojených státech na pokraji vstupu do druhé světové války.

Raymond v té době odešel dobrovolně k armádě a bojoval, byl také dvakrát vyznamenán za statečnost. Opět se ale přihlásila jeho druhá vášeň a během války byl projednáván jeho přestupek v Anglii - opět sex s muži. Po válce se Raymond vrhl na režii a hrál mimo jiné v napínavém dramatu Million Dollar víkend - rok 1948. Jako producent se podílel na několika filmech. Spolupracoval úzce jako producent, herec a režisér s televizí.

Gene Raymond zemřel 2. 5. 1998 v Los Angeles ve věku téměř devadesáti let. Jako zajímavost uvádím, že podle spisovatelky Sharon Rich, která napsala životopis Nelsona Eddyho a Jeanette Mac Donald s názvem SWEETHARTS se zmiňovala o tom, jaké peklo si Jeanette prožila. Kniha obsahuje dokumenty z výslechů po zatčení Raymonda i četné fotomateriály - píše však naprosto otevřeně o tom, jak velice zasahovali majitelé filmových společností do soukromí svých hvězd - ku příkladu Louis B. Mayer zabránil sňatku Jeanette Mac Donald s Nelsonem Eddym jen proto, že Eddy se chtěl oženit a mít rodinu, a to se nehodilo L.B. Mayerovi, protože měl pro Mac Donaldovou připravené turné a filmy, které jí byly psány na tělo, a které by případné těhotenství ohrozilo.

Marta "clara.bow" Holubová

Herecká filmografie

Filmy

1970 Five Bloody Graves
1964 I'd Rather Be Rich
Ten nejlepší
The Hanged Man (TV film)
1959 Woman on the Run (TV film)
1957 Plunder Road
1955 Hit the Deck
1950 The Amazing Mr. Malone (TV film)
1948 Assigned to Danger
Million Dollar Weekend
Sofia
1946 The Locket
1941 Pan Smith s manželkou
Smilin' Through
1940 Cross-Country Romance
1938 Stolen Heaven
1937 She's Got Everything
The Life of the Party
There Goes My Girl
1936 Love on a Bet
Smartest Girl in Town
That Girl from Paris
The Bride Walks Out
Walking on Air
1935 Hooray for Love
Seven Keys to Baldpate
The Woman in Red
Transient Lady
1934 Behold My Wife!
Coming-Out Party
Hollywood on Parade No. B-1
Sadie McKee
Transatlantic Merry-Go-Round
1933 Ann Carver's Profession
Brief Moment
Ex-Lady
I Am Suzanne!
Letíme do Ria
The House on 56th Street
Zoo in Budapest
1932 Forgotten Commandments
If I Had a Million
Red Dust
The Night of June 13
1931 Ladies of the Big House
Personal Maid

TV seriály

1975 The Invisible Man (TV seriál)
1974 Apple's Way (TV seriál)
1972 Emergency! (TV seriál)
1971 The D.A. (TV seriál)
1970 Paris 7000 (TV seriál)
The Interns (TV seriál)
1969 The Bold Ones: The New Doctors (TV seriál)
1968 The Name of the Game (TV seriál)
1967 Hondo (TV seriál)
Ironside (TV seriál)
Judd for the Defense (TV seriál)
Mannix (TV seriál)
1966 The Girl from U.N.C.L.E. (TV seriál)
1965 Laredo (TV seriál)
The F.B.I. (TV seriál)
1964 My Living Doll (TV seriál)
The Man from U.N.C.L.E. (TV seriál)
1963 Burke's Law (TV seriál)
Channing (TV seriál)
The Outer Limits (TV seriál)
The Borderland (S01E12)
1962 Sam Benedict (TV seriál)
1961 The Defenders (TV seriál)
The Dick Powell Show (TV seriál)
1960 Insight (TV seriál)
The Barbara Stanwyck Show (TV seriál)
1959 Johnny Ringo (TV seriál)
1958 The Further Adventures of Ellery Queen (TV seriál)
1956 Ethel Barrymore Theater (TV seriál)
Playhouse 90 (TV seriál)
1955 Matinee Theatre (TV seriál)
TV Reader's Digest (TV seriál)
1954 Climax! (TV seriál)
1953 Letter to Loretta (TV seriál)
Medallion Theatre (TV seriál)
The United States Steel Hour (TV seriál)
1952 Broadway Television Theatre (TV seriál)
The Ford Television Theatre (TV seriál)
1951 Schlitz Playhouse of Stars (TV seriál)
Tales of Tomorrow (TV seriál)
1950 Armstrong Circle Theatre (TV seriál)
Lux Video Theatre (TV seriál)
Pulitzer Prize Playhouse (TV seriál)
The Bigelow Theatre (TV seriál)
1949 Fireside Theatre (TV seriál)
1947 Kraft Television Theatre (TV seriál)

Dokumentární

1938 Screen Snapshots Series 18, No. 1
1935 Screen Snapshots Series 14, No. 9
1934 Hollywood on Parade No. B-13

TV pořady

1952 This Is Your Life (TV pořad)
1951 The Red Skelton Show (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

1948 Million Dollar Weekend

TV seriály

1949 Fireside Theatre (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace