foto

Chris Rea

  • nar. 4.3.1951 (69 let)
    Middlesborough, Cleveland, Anglie, Velká Británie

Biografie

"Nemůžu vyjít z módy, protože jsem v módě nikdy nebyl."

Přestože se tento zpěvák, skladatel, kytarista a příležitostný herec narodil spolu se dvěma bratry a čtyřmi sestrami v Anglii, tvrdí o sobě, že je Ir. Jeho rodina vlastnila zmrzlinářský obchod, takže jeho první pracovní kroky po ukončení školních let byly předem jasné, ale pouze do doby než si pořídí první kytaru a pokouší se o hraní.

Už roku 1973 nastupuje jako kytarista u skupiny Magdalene, kterou právě opouští zpěvák Dave Coverdale a o dva roky později získávají cenu jako nejlepší nová skupina pod změněným názvem The Beautiful Losers. Roku 1977 se rozhodl skupinu opustit a vydává sólové album Whatever Happened to Benny Santini a za půl milionu prodaných nosičů získává Zlatou desku. 

Roku 1980 si bere svojí dlouholetou přítelkyni Joan a přemýšlí o konci kariéry, protože předchozí dvě alba Deltics a Tennis nesklidily valný úspěch. V Británii letěl punk a jeho lyrické, melancholické skladby nikoho moc nezajímaly. Jenže u Chrise platí přísloví o přímé úměře stárnutí a kvality vína.

Water Sign je následující album z roku 1983 a Chris začíná mít střídavě úspěchy v Británii i USA, zato v Německu se z něj stala superhvězda díky hitu I can hear your heartbeat. Od té doby boduje v rádiových hitparádách a sbíra Zlaté a Platinové desky v Belgii, Holandsku, Německu, Austrálii a dokonce v Japonsku, jen  doma ne a ne natrvalo prorazit.

To se konečně daří v létě 1987 hitem Let's Dance a stává se toho roku nejprodávanějším singlem a Chris Rea se stává světovou hvězdou rockpopu. Jeho následující alba The Road to Hell, Auberge, God's Great Banana Skin a Espresso Logic zaujímají nejpřednější místa světových hitparád.

Na neprobádanou půdu filmu se pouští s vlastním scénářem, který začal psát v roce 1993 a o tři roky později se dočkal realizace pod názvem La Passione a vypráví o malém chlapci, imigrantovi, který je obklopen sny o závodění a rudém Ferrari. 

Pro Reu nastává životní zlom roku 2000, kdy mu lékáři diagnostikovali rakovinu slinivky a musel se podrobit náročné desetihodinové operaci a následné dlouhé rekonvalescenci, ale již o rok později ověřuje nově nabité síly při turné v Německu se svým novým albem Stony Road, které se rozhodl napsat na "smrtelné posteli".
 
Tímto albem se rozhodl dát vale všemu rockpopu a vrátil se ke svým začátkům a tomu, co chtěl vždy dělat. Bluesová muzika. A i přesto, že chtěl přestat s koncertováním a cestováním a věnovat se rodině, která mu byla oporou v těžkých časech, tak koncertuje, skládá, vydává alba dál  a jeho ochrannou známkou už navždy zůstane melancholický chraplák a výborna slide kytara.




Locksley

Skladatelská filmografie

Herecká filmografie

Filmy

1998 Parting Shots
1997 Schimanski: Pokrevní bratři (TV film)
1985 Willie and the Poor Boys

TV seriály

1997 Schimanski (TV seriál)

Dokumentární

2006 Chris Rea: The Road to Hell and Back (koncert)
2002 Chris Rea: Dancing Down the Stony Road
1986 Come Dancing (TV film)

Host

TV pořady

2005 Noční Show Craiga Fergusona (TV pořad)
1999 Loose Women (TV pořad)
1997 Novoty (TV pořad)
1993 Shooting Stars (TV pořad)
1983 Cadence 3 (TV pořad)
1974 3nach9 (TV pořad)
1964 Top of the Pops (TV pořad)

Fanoušci tvůrce