foto

Zoran Simjanovič

  • nar. 11.5.1946 (73 let)
    Beograd, Srbija, Jugoslávie

Biografie

Zoran Simjanović se narodil v Bělehradě v květnu 1946. V šesti letech se začal učit hrát na piano, poté navštěvoval hudební školu "Mokranjac" a nakonec Hudební akademii v Bělehradě. Mezi lety 1961 a 1963 byl členem iniciačních jugoslávských rockových kapel Elipse a Siluete, kde hrál na elektrickou kytaru a klávesy. Kapela Elipse byla vůbec první rockovou kapelou, která v Bělehradě (v Domu mládeže za osobní účasti Josipa Broze Tita!) veřejně vystoupila s elektrickými kytarami. Přestože se po odchodu z kapel začal Simjanovićův zájem ubírat jiným směrem, napsal pro své přátele muzikanty několik písní, které záhy zlidověly a získaly mnohá ocenění na tehdejších festivalech populární hudby.

Od roku 1975 se zabývá scénickou a filmovou hudbou a spolupracuje s televizí, píše hudbu pro divadlo a film a to jak doma, tak v zahraničí. V jeho hudbě se projevují vlivy všech možných hudebních stylů, přesto je pro něj příznačné zejména užití elektronických nástrojů. Doposud napsal hudbu pro více než 50 celovečerních filmů. Kromě toho má na svém kontě hudební doprovod pro spoustu televizních seriálů, televizních filmů a divadelních her. Jeho hudba se objevila také v mnoha reklamních spotech či krátkých klipech.

Jako skladatel je neodmyslitelně spjat s tvorbou nejznámějších jugoslávských režisérů, včetně těch, které s oblibou řadíme do tzv. Pražské školy jugoslávského filmu. V průběhu let spolupracoval jak s Goranem Paskaljevićem (např. Sud prachu, Tango Argentino, Anděl strážný, Sen zimní noci...), s Emirem Kusturicou (Vzpomínáš na Dolly Bell, Otec na služební cestě...), s Goranem Markovićem (Turné, Variola vera, Dejavu, Tito a já...), tak i se Srđanem Karanovićem, pro jehož filmy se Simjanovićova hudba stala doslova poznávacím znamením.

Jiří "dzira" Fiala

Skladatelská filmografie

Filmy

2019 Delirijum tremens
2016 Slepi putnik na brodu ludaka (TV film)
2015 Mario je gledal morje z zaljubljenimi očmi
2013 Falsifikátor
2009 Besa
2008 Turné
2005 Balkanska braća
2004 Pad u raj
Sen zimní noci
2003 Sjaj u očima
2002 Kordon
1999 Proleće u Limasolu (TV film)
U ime oca i sina
1998 Sud prachu
1997 Poludeli ljudi
1995 Terasa na krovu
Urnebesna tragedija
1993 Řekni, proč jsi mne opustila
1992 Tango argentino
Tito a já
1991 Virdžina
1990 Balkanska perestrojka
Stanica običnih vozova
1989 Atrakce švédského zájezdu
Masmediologija na Balkanu
Sabirni centar
Čas zázraků
1988 Balkan ekspres 2
Camino del sur, El
Drugi čovek
Tajna manastirske rakije
Zatím bez dobrého názvu
1987 Anděl strážný
Lager Niš
To už jsem viděl: Déja vu
Uvek spremne žene
Život radnika
1986 Bal na vodi
Krása neřesti
1985 Dvostruki udar (TV film)
Jahody v krku
Otec na služební cestě
Tajvanska kanasta
Všechno přebolí
Žikina dinastija
1984 Moljac
Nebezpečná stopa
Sta je s tobom, Nina
Šta se zgodi kad se ljubav rodi
1983 Balkan expres
Idi mi, dođi mi
Malograđani (TV film)
Nešto između
Trije prispevki k slovenski blaznosti
1982 Dvije polovine srca
Maratonci trče počasni krug
1981 Gazija
Nějaká jiná žena
Sok od šljiva
Variola vera
Vzpomínáš na Dolly Bell?
1980 Mistři, mistři
Petřin osud
1979 Bife Titanik (TV film)
Dny života plynou
Draga moja Iza
Závod o velkou cenu
1978 Nevěsty přicházejí (TV film)
Nezapomeňte na nás!
Pucanj u šljiviku preko reke (TV film)
1977 Miris poljskog cveća
Specijalno vaspitanje
1976 Sve što je bilo lepo (TV film)
1975 Ljubičice (TV film)
1961 Lavirint
1958 Spomenicima ne treba verovati
1957 Antonínovo rozbité zrcadlo

TV seriály

1989 Balkan ekspres 2 (TV seriál)
Rođaci iz Lazina (TV seriál)
Vreme čuda (TV seriál)
1984 Ne tako davno (TV seriál)
1978 Boško Buha (TV seriál)
1975 Grlom u jagode (TV seriál)
1973 Slike bez rama - iz dečijih knjiga (TV seriál)

Dokumentární

2009 Srebrenica: Zrazené město
2001 Serbie, année zéro
1994 Rupa u dusi

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace