foto

Claude Piéplu

  • nar. 10.5.1923
    Paříž, Francie
  • zem. 24.5.2006 (83 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzský herec Claude Piéplu byl mistrem vedlejších rolí v různých žánrech, proslul také jako vynikajicí dabér, samozřejmě získal uznání i jako divadelní herec. Pocházel z prostých poměrů (jeho otec byl kuchařem), v patnácti letech začal pracovat jako poslíček v bance. Právě tady měl své první publikum, když před kolegy komicky napodoboval nadřízené. To jej nakonec přivedlo k herectví a za druhé světové války studoval pod vedením slavného Maurice Escande.

První divadelní angažmá získal v roce 1944 v Théâtre des Mathurins, kde začínal hrát po boku Gérarda Philipa, později v Théâtre Saint-Georges hrál i v režii svého pedagoga Maurice Escande. Před kamerou se objevil poprvé v epizodní roli v životním příběhu zakladatele Červeného kříže ČLOVĚK ČLOVĚKU (D'homme à hommes, 1949). Tady hrál hlavní roli Jean-Louis Barrault, v jehož divadelní společnosti našel Piéplu zázemí na několik let, v Barraultově režii hrál v divadlech Théâtre de Marigny nebo Théâtre des Célestins. Později přešel ke společnosti Jacquese Fabbriho, pod jehož režijním vedením začal dostávat velké příležitosti a hrál na různých pařížských scénách (Théâtre de la Renaissance, Théâtre de l'Alliance).

S filmem začal Claude Piéplu častěji spolupracovat až v 60. letech, připomeňme například postavu ředitele věznice ve filmu MUŽ JMÉNEM LA ROCCA (Un nommé la Rocca, 1961), později jej zviditelnila početná participace na filmech s Louisem de Funesem, jako kněz se objevil v méně známé komedii JAK VYKRÁST BANKU (Faites sur la banque, 1963), ve vedlejší roli pana Boisseliera jsme jej pak mohli vidět v prvním dílu četnické série (ČETNÍK ZE SAINT-TROPEZ - Le gendarme de Saint-Tropez, 1964), vedlejší role později odehrál ve filmech HIBERNATUS (1969) nebo DOBRODRUŽSTVÍ RABÍNA JÁKOBA (Les aventures de rabbi Jacob, 1973), kde hrál komisaře Andreaniho.

Vedlejší role hrál Claude Piéplu na přelomu 60. a 70. let v řadě dalších filmů různých režisérů, připomeňme alespoň dvojí spolupráci s Luisem Buñuelem (NENÁPADNÝ PŮVAB BURŽOAZIE - Le charme discret de la bourgeoisie, 1972; PŘELUD SVOBODY - Le fantôme de la liberté, 1974), u nás jej známe také díky roli starosty Duroise, v níž byl otcem Pierra Richarda, v úspěšné komedii HOŘČICE MI STOUPÁ DO NOSU (La moutarde me monte au nez, 1974). Z Piéplovy filmografie té doby se sluší připomenout i velkou roli podváděného starosty Paula Delamare v Chabrolově kriminálním filmu KRVAVÉ SVATBY (Les noces rouges, 1973), kde jeho partnerkou byla režisérova manželka Stéphane Audran. Zajímavou příležitost dostal také od Claude Millera v provokativním snímku NEJLEPŠÍ ZPŮSOB CHŮZE (La meilleure façon de marcher, 1976) v roli vedoucího prázdninového tábora.

Jestliže v 70. letech točil několik filmů ročně, později se znovu věnoval hlavně divadlu, účinkoval také v televizi, před filmové kamery se vrátil až v polovině 80. let. Postavou profesora v komedii MAMLAS (Le paltoquet, 1986) se jedinkrát přiblížil prestižnímu ocenění (za tuto roli byl nominován na Cézara). Mezitím se Claude Piéplu výrazně prosadil v dabingu, zvláště v animované produkci určené dětským divákům.

Po roce 2000 rezignoval na další umělecké aktivity, mezitím se ale začal angažovat ve veřejném dění, mimo jiné jako člen Světové rady míru, byl též členem řady dalších francouzských i mezinárodních institucí s tématikou pacifismu. Zemřel v důsledku nádorového onemocnění v Paříži 24. května 2006 ve věku 83 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1999 Asterix a Obelix
1996 Fallait pas !...
Líbánky v pěti (TV film)
Un amour impossible (TV film)
1994 Faussaires, Les
Le silence du coeur
Modrá přilba
1991 Années de plumes, années de plomb (TV film)
1990 Après après-demain
1989 Suivez cet avion
1988 Palace (TV film)
Un coupable (TV film)
1986 Beau temps mais orageux en fin de journée
Paltoquet, Le
Tříkrálový koláč
1982 Emmenez-moi au théâtre: Un habit pour l'hiver (TV film)
1981 Guerre de Troie n'aura pas lieu, La (TV film)
1980 Chouette, chat, chien... show (TV film)
Král a pták
1979 Ils sont grands, ces petits
1978 Bažanti a cizinecká legie
Chaussette surprise
Cukr
Pion, Le
Vas-y maman
1977 Apprenti salaud, L'
Dites-lui que je l'aime
Stepující stonožka
1976 L'ordinateur des pompes funèbres
Nejlepší způsob chůze
Nájemník
Osudové ženy
1975 C'est dur pour tout le monde
Les galettes de Pont-Aven
Zvláštní oddělení
1974 Buzíci
Gross Paris
Gueule de l'emploi, La
Hořčice mi stoupá do nosu
Mrak v zubech
Par le sang des autres
Přízrak svobody
Soirée Courteline (TV film)
1973 Běží, běží po předměstí
Défense de savoir
Krvavé svatby
Prêtres interdits
Rabín Jákob
1972 Nenápadný půvab buržoazie
Sex-shop
1971 Au théâtre ce soir: Misère et noblesse (TV film)
Trampoty s kohoutem
Černý prapor vlaje nad pekáčem
1970 Pistonné, Le
1969 Clérambard
Hibernatus
Tahat ďábla za ocas
1968 Ambroise Paré (TV film)
La Prisonnière
Muž v buicku
Écume des jours, L'
1967 Guerre de Troie n'aura pas lieu, La (TV film)
Kdybych byl špión
Ďábelsky Váš
1966 Peníze a život
1965 Pieds dans le plâtre, Les
1964 Copains, Les
Jak vykrást banku
Théâtre de la jeunesse: La soeur de Gribouille, Le (TV film)
Une souris chez les hommes
Četník ze Saint Tropez
1963 Honba za kytarami
Meč a váhy
Siegfried (TV film)
Temps des copains, Le
Théâtre de la jeunesse: Jean Valjean, Le (TV film)
1962 Jak získat úspěch v lásce
La Chambre ardente
Ďábel a desatero
1961 Monsieur Antoine
Muž jménem La Rocca
Mystères de Paris, Les (TV film)
Výhodná koupě
1960 Affaire d'une nuit, L'
Francouzka a láska
Le caïd
1959 Du rififi chez les femmes
1958 Misère et noblesse (TV film)
Suivez-moi jeune homme
1957 Adorables démons
1953 Le mal de Marie (TV film)
1948 Člověk člověku

TV seriály

2000 Shadoks et le Big Blank, Les (TV seriál)
1997 Entre terre et mer (TV seriál)
1995 L'histoire du samedi (TV seriál)
1994 Maigret (TV seriál)
Maigret a smrt Cecílie (E14)
1984 Allô Béatrice (TV seriál)
1982 Merci Bernard (TV seriál)
On sort ce soir (TV seriál)
1981 Histoire contemporaine (TV seriál)
Mon meilleur Noël (TV seriál)
1977 Dobrý den, pane Offenbachu (TV seriál)
Petit théâtre d'Antenne 2, Le (TV seriál)
1975 Cinéma 16 (TV seriál)
1973 Témoignages (TV seriál)
1969 Agence Intérim (TV seriál)
Que ferait donc Faber? (TV seriál)
1964 Top à... (TV seriál)
1959 Gala de l'union (TV seriál)

Dokumentární

2004 Les 40 ans de la 2 (TV film) - a.z.
1997 Paradoxes de Buñuel, Les
1995 Un siècle d'écrivains (TV seriál) - vyp.
1990 Un film sur Georges Pérec: Te souviens-tu de Gaspard Winckler? - Vous souvenez-vous de Gaspard Winckler? (TV film)
1975 Poiret est à vous (TV film)
1972 Jean Vilar, une belle vie

TV pořady

2001 AlloCiné talkshow (TV pořad)
Feux de la rampe, Les (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
1968 À bout portant (TV pořad)
1967 Monsieur Cinéma (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace