foto

Ave Ninchi

  • nar. 14.12.1914
    Ancona, Itálie
  • zem. 10.11.1997 (82 let)
    Terst, Itálie

Biografie

Italská herečka Ave Ninchi, celým jménem Ave Maria Ninchi, se narodila v Anconě, ale krátce po jejím narození rodina přesídlila do Terstu. Oba rodiče byli divadelníci a Ave již v dětském věku začala účinkovat v jejich hereckém souboru. Mezitím ale vystudovala gymnázium a začala pracovat v pojišťovně. K cestě na hereckou dráhu ji inspirovali i bratranci, v době jejího dospívání již zavedení herci Annibale Ninchi (1887-1967) a Carlo Ninchi (1896-1974). Herectví studovala na Národní akademii v Římě, později byla členkou divadelní společnosti Betrone-Capodaglio-Carini.

Začátek její spolupráce s filmem se datuje do roku 1944, kdy debutovala v povídkovém snímku CIRKUS ZA BUM (Circo equestre Za bum) režiséra Maria Mattoliho. Ave Ninchi natočila kolem stovky filmů, a i když nikdy nehrála velké role, jako představitelka vedlejších úloh patřila k nejpopulárnějším herečkám poválečné italské kinematografie. Oblíbili si ji nejvýznamnější režiséři a objevila se v řadě hodnotných titulů. Za Zampův film ŽÍT V MÍRU (Vivere in pace, 1947) získala Stříbrnou stuhu za nejlepší herecký výkon od Italského syndikátu filmových novinářů. Luigi Zampa ji pak obsadil i do svého dalšího významného filmu TĚŽKÁ LÉTA (Anni difficili, 1948), mezitím se objevila také několikrát po boku slavné Anny Magnani (POSLANKYNĚ ANGELINA - L′onorevole Angelina, 1947, opět v režii Luigiho Zampy).

V této době také excelovala na divadelních jevištích (Médea, 1949; Dialogy karmelitek, 1952), popularitu jí ale přinášel hlavně film. Do různých žánrů ji angažoval herec a režisér Aldo Fabrizi, jehož manželku hrála v dobově populárních komediích RODINA PASSAGUAIOVÝCH NABÝVÁ MAJETKU (La famiglia Passaguai fa fortuna, 1951) a RODINA PASSAGUAIOVÝCH (La famiglia Passaguai, 1951), s Fabrizim již předtím natočila poválečné drama EMIGRANTI (Emigrantes, 1948).

Kromě Itálie točila také ve spolupráci s francouzskými filmaři, s Jeanem Gabinem například hrála v hodnotném filmu ZA MŘÍŽEMI (Au-delà des grilles, 1948), její popularitu navýšila i účast v několika komediích s populárním komikem Totò (STRÁŽNÍCI A ZLODĚJI – Guardie e ladri, 1951; TOTÒ A ŽENY – Totò e le donne, 1954), příležitosti ale dostala i v ambiciózních dozvucích neorealismu (DĚVČATA ZE ŠPANĚLSKÉHO NÁMĚSTÍ – Le ragazze di Piazza di Spagna, 1952).

Počátkem šedesátých let začala Ave Ninchi spolupracovat s televizí, tehdy ale také znovu točila ve Francii a menšími rolemi obohatila některé zásadní počiny tehdejší francouzské kinematografie (V PLNÉM SLUNCI – Plein soleil, 1960; HEZKÉ HOLKY – Les bonnes femmes, 1960), v menší roli řádové sestry se objevila i po boku Audrey Hepburn (PŘÍBĚH JEPTIŠKY – The Nun′s Story, 1959), vedle dalších filmů podružného významu pak doplnila mezinárodní herecké obsazení v americkém dramatu DŮM Z KARET (House of Cards, 1968), pak se mihla také v britské kriminálce PODSVĚTÍ (Pulp, 1972), která se natáčela na Maltě. Závěr své filmové kariéry absolvovala Ave Ninchi opět v kooperaci s francouzskými tvůrci (ŠELEST NA SRDCI – Le souffle au coeur, 1972; LACOMBE LUCIEN, 1974).

Těžiště svých aktivit přesunula v sedmdesátých letech do televize, kde ji zviditelnila především účast na úspěšném seriálu SESTRY MATERASSIOVY (Sorelle Materassi, 1972), později se před televizními kamerami prosadila jako moderátorka a účinkující v zábavných pořadech. Od roku 1973 se na televizní stanici RAI těšil velké popularitě její vlastní pořad o vaření, první toho druhu v Itálii. V neposlední řadě vystoupila i v řadě reklam.

Svou úspěšnou kariéru herečky a moderátorky završila rokem 1980, kdy obdržela Řád za zásluhy o Italskou republiku. Po ovdovění v roce 1981 Ave Ninchi ukončila své veřejné angažmá a přestěhovala se do Verony, v roce 1986 se nakonec vrátila do města svého mládí, do Terstu. Po dlouhém boji s těžkou cukrovkou zemřela 10. listopadu 1997 ve věku 81 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1976 La donna serpente (TV film)
1974 Lacombe Lucien
1972 Podsvětí
1971 Due assi del guantone, I
Furto è l'anima del commercio!?, Il
Sapho ou La fureur d'aimer
Šelest na srdci
1969 Due magnifici fresconi, I
1968 House of Cards
Il sole è di tutti
1967 Altri, gli altri e noi, Gli
1966 Tardone, Le
1965 Non son degno di te
1964 Cleopazza
In ginocchio da te
Ragazzi dell'hully-gully, I
1963 Holky na motorkách
1962 Assassino si chiama Pompeo, L'
Italiani e le donne, Gli
1961 Maciste contro Ercole nella valle dei guai
Magnifiche sette, Le
Scandali al mare
Walter e i suoi cugini
1960 Ambiziose, Le
Hezké holky
Madri pericolose
Mandarino per Teo, Un
Teddy boys della canzone, I
V plném slunci
1959 Donne ci tengono assai, Le
La Prima notte
Notti dei Teddy Boys, Le
Prepotenti più di prima
Příběh jeptišky
1958 I prepotenti
Serenatella sciuè sciuè
1956 I pinguini ci guardano
Liebe
Manžel dvou žen
1955 Le diciottenni
1954 Delirio
Grande avventura, La
Il matrimonio
L'air de Paris
Norkový kožich
Totò a ženy
Totò hledá klid
1953 Canto per te
Condannatelo!
Gioventù alla sbarra
Ho scelto l'amore
La domenica della buona gente
Martin Toccaferro
1952 Amori e veleni
Colpa di una madre, La
Děvčata ze Španělského náměstí
Papà diventa mamma
Presidentessa, La
Serenata amara
Wir tanzen auf dem Regenbogen
È arrivato l'accordatore
1951 Famiglia Passaguai fa fortuna, La
I sette nani alla riscossa
Imbarco a mezzanotte
Messalina
Parigi è sempre Parigi
Strážníci a zloději
1950 Cavalcata d'eroi
Domani è troppo tardi
Domenica d'agosto
Il diavolo in convento
La figlia del mendicante
Patto col diavolo
Sambo
Totò hledá ženu
Vedovo allegro, Il
1949 Au-delà des grilles
I Pompieri di Viggiù
Peggiori anni della nostra vita, I
Signorinella
Sposa non puo attendere, La
Yvonne la Nuit
1948 Emigrantes
Těžká léta
1947 Addio Mimí!
Cuore
Il delitto di Giovanni Episcopo
L'onorevole Angelina
La figlia del capitano
Natale al campo 119
Žít v míru
1946 Avanti a lui tremava tutta Roma
Giorno nella vita, Un
Un uomo ritorna
1945 Canto, ma sottovoce
1944 Circo equestre Za-bum

TV seriály

1979 Vedova e il piedipiatti, La (TV seriál)
1972 Sorelle Materassi (TV seriál)
1965 Za-bum N. 2 (TV seriál)
1963 Demetrio Pianelli (TV seriál)
Il mulino del Po (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky