foto

Carlo Ninchi

  • nar. 31.5.1897
    Bologna, Itálie
  • zem. 1.5.1974 (76 let)
    Milán, Itálie

Biografie

Carlo Ninchi byl z herecké rodiny Ninchi nejaktivnějším ve filmu a jeho filmografie čítá přes 120 snímků, mezi nimi i několik hlavních rolí. Narodil se v Bologni do rodiny vojenského inženýra, k divadlu jej přivedl jeho starší bratr Annibale Ninchi (1887-1967), který již před první světovou válkou vedl vlastní divadelní společnost. Pod bratrovým vedením se Carlo Ninchi uplatnil hlavně v díle antických klasiků, později působil i v jiných hereckých souborech a nakonec zakotvil v římském divadle Teatro Eliseo.

Počátkem třicátých let začal Carlo Ninchi preferovat práci před filmovou kamerou a divadlo postupně opouštěl. Debutoval v jednom z prvních italských zvukových filmů MATKA ZEMĚ (Terra madre, 1930) režiséra Alessandra Blasettiho. Četnější Ninchiho vstupy před kamery se datují až do druhé poloviny třicátých let, spolu s bratrem Annibalem hrál v historickém velkofilmu PÁD KARTÁGA (Scipione l′Africano, 1937). Historické kostýmy oblékal častěji (SEDLÁK KAVALÍR – Cavalleria rusticana, 1939; LUCREZICA BORGIA, 1940), v žánru historických dramat ostatně dostal i své první titulní role (MARCO VISCONTI, 1941; LEV Z DAMAŠKU – Il leone di Damasco, 1942; DVA FOSCARIOVÉ – I due Foscari, 1943), po boku tehdejších hvězd ale hrál i v příbězích ze současnosti, například s Assiou Noris (SKANDÁL S DOROU – Dora Nelson, 1939), Doris Duranti (TRAGICKÁ NOC – Tragica notte, 1941) nebo Alidou Valli (NEVIDITELNÁ POUTA – Catene invisibili, 1942).

Doba druhé světové války byla pro Ninchiho etapou největšího pracovního vytížení, v letech 1940-1945 natočil přes třicet filmů. Často ale točil i po válce, znovu hrál titulní role (HRABĚ UGOLINO – Il conte Ugolino, 1949), znovu pracoval také s Alessandrem Blasettim (FABIOLA, 1949). Jeho doménou nadále zůstávaly smyšlené i skutečné postavy v dobrodružných historických příbězích, životopisných filmech a adaptacích osvědčených literárních děl. Z tohoto typu postav připomeňme alespoň jeho vystoupení ve filmu ANITA GARIBALDI (Camicie rosse, 1952) nebo ve Fredově antickém příběhu SPARTAKUS (Spartaco, 1953). Jestliže dosud nacházel uplatnění hlavně v dramatické poloze, po válce prokázal i schopnost komediální nadsázky, dvakrát točil s populárním komikem Totò (TOTÒ NA TOUR D′ITALIA – Totò al giro d′Italia, 1948; ŠEST ŽEN MODROVOUSOVÝCH – Le sei mogli di Barbablù, 1952), dvakrát také spolupracoval s proslulou rodinou De Filippo (NEAPOL, MĚSTO MILIÓNŮ – Napoli milionaria, 1950).

Většina Ninchiho filmů u nás není známá, ze závěru jeho bohaté kariéry můžeme ale připomenout slavné válečné drama HORALKA (La ciociara, 1960), kde hrál otce J. P. Belmonda. Později točil již jen v televizi, kde se objevoval v seriálech, opět historických. Carlo Ninchi zemřel v Římě 1. května 1974 ve věku 76 let. Kromě zmíněného bratra Annibala se v divadle a filmu uplatnila také jejich sestřenice Ave Ninchi (1915-1997).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1963 Tigre dei sette mari, La
1962 Konstantin Veliký
1960 Horalka
Était trois flibustiers, Il
1958 Il marito
1957 Colpevoli, I
Fidanzati della morte, I
Io, Caterina
1956 Ciao, pais...
Giorni più belli, I
Miliardari, I
1955 Chéri-Bibi
Destinazione Piovarolo
Due compari, I
Rosso e nero
1954 Amori di mezzo secolo
Bláznivý lékař
Cento anni d'amore
Cortigiana di Babilonia
Napoli è sempre Napoli
Před potopou
1953 Cavallina storna, La
Gioventù alla sbarra
L'ennemi public n° 1
Prigioniera della torre di fuoco, La
Spartaco
1952 Croce senza nome, Una
Don Lorenzo
Fiammata, La
Isola di Montecristo, L'
La nemica
Les Chemises rouges
Moschettiere fantasma, Il
Non ho paura di vivere
Sogno di Zorro, Il
1951 Amor non ho... però... però
Bellezze in bicicletta
Cameriera bella presenza offresi...
Fiamme sulla laguna
Messalina
Napoleone
Quattro rose rosse
Senza bandiera
1950 Capitan Demonio
Diavolo in convento, Il
Leone di Amalfi, Il
Neapol město miliónů
Portatrice di pane, La
Taxi di notte
Ďáblova krása
Šest žen modrovousových
1949 Canzoni per le strade
Come scopersi l'America
Conte Ugolino, Il
Fabiola
Figlio di d'Artagnan, Il
Grido della terra, Il
Mano della morta, La
Totò le Moko
1948 Call of the Blood
Cavalieri dalle maschere nere, I
Contrabbandieri del mare, I
Eroe della strada, L'
Il corriere di ferro
Totò al giro d'Italia
1947 Corriere del re, Il
La figlia del capitano
Passatore, Il
Sono io l'assassino
Ultimo amore
1946 Adultera, L'
Amanti in fuga
Desiderio
Mese d'onestà, Une
Primula bianca, La
1945 Canto della vita, Il
Dieci comandamenti, I
O sole mio
Porta del cielo, La
Tempesta d'anime
Vie del peccato, Le
1944 Circo equestre Za-bum
Due lettere anonime
Lacrime di sangue
1943 La vispa Teresa
Signora in nero, La
Tutta la vita in ventiquattr'ore
Valle del diavolo, La
1942 Capitan Tempesta
Due Foscari, I
Giarabub
Leone di Damasco, Il
Luisa Sanfelice
Morte civile, La
Odessa in fiamme
Stasera niente di nuovo
Tragica notte
Tre aquilotti, I
1941 I promessi sposi
Il re si diverte
Marco Visconti
Turbine
1940 L'arcidiavolo
L'uomo della legione
La fanciulla di Portici
Lucrezia Borgia
Scandalo per bene
1939 Cavalleria rusticana
Conquista dell'aria, La
Frenesia
1937 Pád Kartága
1935 Amo te sola
Passaporto rosso
1932 La Wally
1931 Corte d'Assise
Il solitario della montagna
La scala
La stella del cinema
Terra madre

TV seriály

1966 Conte di Montecristo, Il (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace