Reklama

Reklama

Claude Génia

Claude Génia

nar. 04.03.1913
Vetluga, Ruské impérium

zem. 18.05.1979 (66 let)
Tours, Francie

Biografie

Claude Génia, herečka ruského původu, zazářila ve francouzské kinematografii krátce po druhé světové válce, její hvězdná sláva ale netrvala dlouho. Narodila se v nevelkém městě Vetluga v novgorodské oblasti a stejně jako řada jiných Rusů zamířila s rodiči do exilu po bolševické revoluci. Rodina se usadila ve Francii a mladá Claude již počátkem třicátých let začala hrát divadlo, poprvé se představila v Molièrově hře Zdravý nemocný na jevišti Théâtre Antoine v roce 1933.

Zatímco jiné herečky s ruskými kořeny se za druhé světové války držely raději v ústraní, Claude Génia překvapivě právě v době okupace vstoupila do světa filmových reflektorů. Debutovala menší rolí v melodramatickém příběhu lehkomyslného mladíka z bohaté rodiny PAN DES LOURDINES (Monsieur des Lourdines, 1942), vedlejšími rolemi pak obohatila hvězdné obsazení v několika dalších filmech různých žánrů.

Svou krátkou hvězdnou slávu si Claude Génia odbyla krátce po osvobození díky hlavním ženským rolím v adaptacích osvědčených literárních předloh OTEC GORIOT (Le pere Goriot, 1945) a KAPITÁN (Le capitaine, 1946). Zmínku zaslouží i dva filmy situované do 19. století – KRÁSNÉ DNY KRÁLE MURATA (Les beaux jours de roi Murat, 1948) a FARMA SEDMI HŘÍCHŮ (La ferme des sept péchés, 1949). Koncem čtyřicátých let ale Claude Génia své aktivity před kamerou omezila a v následujících letech se znovu více věnovala divadlu, bez stálého angažmá střídala několik pařížských scén (Théâtre de Paris, Théâtre des Célestins nebo Théâtre Edouard VII), mezitím se také provdala a jejím manželem se v roce 1948 stal Jacques Le Beau.

Sporadické návraty Claude Génia jsou spojeny například s nevšedním kriminálním příběhem PRAVDA BÉBÉ DONGEOVÉ (La vérité sur Bébé Donge, 1952), objevila se také v jedné z verzí HRABĚTE MONTE CHRISTA (Le comte de Monte Cristo, 1955). Roli ruské šlechtičny paní Golovinové později ztvárnila v Hosseinově filmu ZABIL JSEM RASPUTINA (J′ai tué Raspoutine, 1967). Co se týče divadla, v 60. a 70. letech hrála nejčastěji v inscenacích rumunského dramatika Eugena Ionesca, jejím posledním vystoupením byla Giraudouxova hra Trojská válka nebude, kterou v roce 1975 uvedlo Théâtre des Célestins. Poslední filmovou roli odehrála v moderní variaci drákulovské legendy DRACULA A SYN (Dracula pere et fils, 1976), pak se objevila ještě ve dvou seriálech.

Claude Génia zemřela následkem nádorového onemocnění 18. května 1979 ve věku 66 let.

Pavel "argenson" Vlach

Ovládací panel

Reklama

Reklama