foto

Benedikt Erlingsson

  • nar. 31.5.1969 (49 let)
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Islandský režisér, autor a herec. Erlingsson proslul svými divadelními režiemi i hereckými výkony v divadle, v televizních seriálech a ve filmu. Jeho sólová vystoupení patří k těm nejúspěšnějším v dějinách islandského divadla a Erlingsson se jim věnoval po dobu šesti let.
 
První Erlingssonův dlouhometrážní film O koních a lidech, jenž režíroval a k němuž současně napsal scénář, získal 20 mezinárodních ocenění, včetně Ceny pro režisérský debut na filmovém festivalu v San Sebastian v roce 2013 a Filmové ceny Severské rady v roce 2014. Mimoto je Benedikt Erlingsson držitelem ceny Gan Foundation for Cinema za rok 2016.
 
Žena na válečné stezce je jeho druhým celovečerním filmem. Snímek získal hlavní cenu sekce Týden kritiků z festivalu v Cannes 2018, cenu LUX Prize Evropského parlamentu za nejlepší film roku 2018 a nominaci na Nejlepší evropskou herečku (EFA) pro Halldóru Geirharðsdóttir.

(Film Europe)

Herecká filmografie

Filmy

2011 Vulkán
2009 Hringfarar (TV film)
2008 Vyšší vliv
2007 Skaup (TV film)
Skröltormar
2006 Kdo je tady ředitel?
2003 Njálssaga (TV film)
2002 Litla lirfan ljóta
2001 Smích racků
1998 Dansinn
1995 Slzy z kamene

TV seriály

2014 Ævar Vísindamaður (TV seriál)
2011 Heimsendir (TV seriál)
2007 Næturvaktin (TV seriál)
2004 Ørnen (TV seriál)
2001 Mit liv som Bent (TV seriál)
1997 Fóstbræður (TV seriál)

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Producentská filmografie

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace