foto

Sonja Ziemann

  • nar. 8.2.1926
    Eichwalde bei Berlin, Německá říše
  • zem. 17.2.2020 (94 let)
    München, Bayern, Německo

Biografie

Sonja Alice Selma Toni Ziemann je německá herečka, zpěvačka a tanečnice. Nepochází z umělecké rodiny, otec byl daňový poradce, matka v domácnosti. Od deseti let tančila, v roce 1939 byla jako talentované dítě přijata do berlínské taneční školy Tatjany Gsovské. První vystoupení absolvovala v roce 1941 v berlínském varieté Plaza. O rok později začíná hrát v filmu. Po válce tančila v kabaretech v Berlíně-Pankowu, zde se seznámila s Hildegard Knefovou. Ve stejném roce byla angažována divadlem Metropol, jako subretka. Zpívala v operetách DIE ZIRKUSPRINZESSIN, NAECHSTE IN SCHANGHEI, CHANEL NR. 5 a DIE KINOKOENIGIN.

V roce 1950 definitivně prorazila hlavní rolí ve zfilmované opeře SCHWARZWALDMAEDEL, kde hrála společně ze svým hereckým kolegou Rudolfem Prackem. Stala se nejoblíbenější německou herečkou a získala za tuto roli cenu "Bambi". O rok později to byl rodinný film GRUEN IST DIE HEIDE. Po dokončení filmu ALLE KANN ICH NICHT HEIRATEN, opět v titulních rolích s Rudolfem Prackem, bylo divákům i kritice jasné, že se zrodil nový „filmový pár snů".

V roce 1958 hrála ve filmu DER ACHTE WOCHENTAG, podle námětu polského spisovatele Marka Hlaska. V roce 1961 se za tohoto spisovatele provdala. Byl to její druhý sňatek. Prvním manželem byl podnikatel Rudolf Hambach, s kterým měla syna. Z Hlaskem žila do roku 1968. Potřetí se provdala v roce 1989 za režiséra Charlese Regniera, s kterým žila do jeho smrti roku 2001.

V roce 1962 zažívá bouřlivý divadelní úspěch v Mnichově rolí Eliz Doolittle v muzikálu MY FAIR LADY. Společně ze svým hereckým kolegou Götzem Georgem absolvovala v roce 1973 divadelní turné po západní Evropě s představením ENDSTATION SEHNSUCHT (POSLEDNÍ STANICE TOUHA).

V roce 1984 obdržela cenu „Zlatý filmový pás". V roce 1998 vydala knihu vzpomínek "Ein Morgen gibt es immer." Sonja Ziemann hrála v 86 filmech, jejím posledním byl televizní PARK HOTEL STERN, 1997 a v současnosti je na odpočinku. V roce 2006 vystoupila s velkým úspěchem jako host televize ARD v Beckmannově talkshow. Žije střídavě v bavorském Tegernsee a St. Moritzu.

skipi

Herecká filmografie

Filmy

1977 Biest, Das (TV film)
1970 Alle hatten sich abgewandt (TV film)
Fröhliche Weihnachten (TV film)
1969 De Sade
Most u Remagenu
1968 Kolportage (TV film)
1967 Josephine (TV film)
1965 Das Leben des Horace A.W. Tabor - Ein Stück aus den Tagen der letzten Könige (TV film)
Halløj i himmelsengen
1964 Frühstück mit dem Tod
1962 Axel Munthe - Der Arzt von San Michele
Ihr schönster Tag
Journey Into Nowhere
1961 ...denn das Weib ist schwach
Der Traum von Lieschen Müller
Matter of WHO, A
The Secret Ways
1960 Au voleur!
Nacht fiel über Gotenhafen
Strafbataillon 999
1959 Abschied von den Wolken
Liebe auf krummen Beinen
Menschen im Hotel
Psi, chcete žít věčně? aneb Peklo u Stalingradu
1958 Die Beklagte (TV film)
Italiani sono matti, Gli
Sérénade au Texas
Tabarin
Ósmy dzien tygodnia
1957 Frauenarzt Dr. Bertram
Frühling in Berlin
Zasnoubení v Curychu
1956 Dany, bitte schreiben Sie
Das Bad auf der Tenne
Kaiserball
Nichts als Ärger mit der Liebe
Opernball
Suprema confessione
1955 Ich war ein häßliches Mädchen
Liebe ohne Illusion
Mädchen ohne Grenzen
1954 Bei Dir war es immer so schön
Die große Starparade
Die sieben Kleider der Katrin
Meine Schwester und ich
Zarewitsch, Der
1953 Christina
Die Privatsekretärin
Hollandmädel
Mit siebzehn beginnt das Leben
1952 Alle kann ich nicht heiraten
Am Brunnen vor dem Tore
Die Diebin von Bagdad
Made in Heaven
1951 Die Frauen des Herrn S.
Grün ist die Heide
Johannes und die 13 Schönheitsköniginnen
Schön muß man sein
1950 Die lustigen Weiber von Windsor
Maharadscha wider Willen
Nacht im Separee, Eine
Schwarzwaldmädel
1949 Freunde meiner Frau, Die
Nach Regen scheint Sonne
Nichts als Zufälle
Nächte am Nil
Um eine Nasenlänge
1948 Danke, es geht mir gut
Wege im Zwielicht
1947 Herzkönig
Liebe nach Noten
Spuk im Schloß
1946 Sag' die Wahrheit
1944 Eine kleine Sommermelodie
Psí dny
Přátelé
1943 Geliebter Schatz
Panny z Biskupské hory
1942 Průvan

TV seriály

1997 Park Hotel Stern (TV seriál)
1996 Guten Morgen Mallorca (TV seriál)
1971 Das Messer (TV seriál)
1969 Der Kommissar (TV seriál)
1967 Liebesgeschichten (TV seriál)
1963 Curd Jürgens erzählt ... (TV seriál)

Dokumentární

2005 Filmlegenden. Deutsch (TV film)

Host

TV pořady

1999 Beckmann (TV pořad)
1994 Höchstpersönlich (TV pořad)
1979 NDR Talk Show (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky