foto

Aaron Sorkin

  • nar. 6.6.1961 (58 let)
    New York City, New York, USA

Biografie

Aaron Sorkin se narodil do židovské rodiny, jeho matka byla učitelka a otec právník. Sorkin je již v brzkém věku začal zajímat o herectví. Ještě než začal dospívat, jeho rodiče ho odvezli do divadla, aby viděl představení jako např. „Kdo se bojí Virginie Wolfové?“ Sorkin navštěvoval Syrakusovou univerzitu, sice se mu zprvu nedařilo, ale on se nevzdával a nakonec univerzitu úspěšně dokončil.

Po dokončení univerzity Sorkin strávil vetšinu 80. let v New Yorku jako podřadný herec a dělal i spoustu jiných poněkud podřadných prací. Jednoho dne našel Sorkin u svého kamaráda psací strojek IBM Selectric a začal psát a cítil se úplně šťastně. Pokračoval v psaní a nakonec sestavil svoji první hru „Removing All Doubt“, kterou poslal svému bývalému učiteli a ten byl ohromen. Poté psal další divadelní hry, jedna z nich dokonce debutovala na Broadway.

Poté se Sorkinovi úplně změnil život, když napsal hru „Pár správných chlapů“. Inspiroval se při telefonu se svou sestrou Deborah. Tato hra mu přinesla velký úspěch. Potom podle této divadelní hry byl natočen film s Tomem Cruisem v hlavní roli se stejným názvem. Začátkem 90. let podepsal Sorkin smlouvu s Castle Rock Entertaiment a napsal scénáře právě pro Pár správných chlapů, Americký prezident a V moci posedlosti. V Castle Rock se setkal i se svou budoucí manželkou. Napsal také námět k filmu Skála nebo přepisoval některé ze scén u filmu Nepřítel státu. Také psal scénáře k několika televizním pořadům.

Sorkinův návrat započal, když mu bylo nabídnuto, aby napsal scénář k filmu Soukromá válka pana Wilsona. Poté napsal scénář k další řežbě Davida Finchera The Social Network. Další nabídky se už jen hrnuly a napsal scénář ke sportovnímu filmu s Bradem Pittem Moneyball. Další scénář vytvořil k životopisnému filmu Steve Jobs. Sorkin vytvořil také spoustu seríálů, ale největší úspěch přišel v roce 2012, kdy napsal scénář k seriálu Newsroom, což byl jeho další velký přelom. V roce 2017 napsal scénář k dalšímu úspěšnému filmu Velká hra.

Sorkin se poprvé oženil v rce 1996, ale v roce 2005 se jejich vztah rozpadl díky workoholismu a častému užívání drog Sorkina. Potom byl ve spoustu vztazích, ale v žádném se zatím úplně neuchytil. Předtím byl Sorkin sice závislý na drogách, ale prohlásil, že už několik let drogu nedal do pusy.

PlayEasy

Scenáristická filmografie

Filmy

2020 The Trial of the Chicago 7
2017 Velká hra
2015 Steve Jobs
2011 Moneyball
2010 Sociální síť
2007 Soukromá válka pana Wilsona
1995 Americký prezident
1993 V moci posedlosti
1992 Pár správných chlapů - scénář, divadelní hra

TV seriály

2014 Newsroom (TV seriál)
To byl tedy den (S03E06)
Oh Shenandoah (S03E05)
Pohrdání soudem (S03E04)
další epizody (6)
2013 Newsroom (TV seriál)
Volby 2 (S02E09)
Volby 1 (S02E08)
Třetí opoziční tým (S02E07)
další epizody (9)
2012 Newsroom (TV seriál)
Větší hlupák (S01E10)
Výpadek proudu, část druhá: Zkušební debata (S01E09)
Výpadek proudu, část první: Tragické porno (S01E08)
další epizody (10)
2007 Studio 60 (TV seriál)
What Kind of Day Has It Been (E22)
K&R: Part 3 (E21)
K&R: Part 2 (E20)
další epizody (11)
2006 Studio 60 (TV seriál)
The Christmas Show (E11)
B-12 (E10)
The Option Period (E09)
další epizody (11)
2003 Západní křídlo (TV seriál)
Twenty Five (S04E23)
Commencement (S04E22)
Guns Not Butter (S04E12)
2002 Západní křídlo (TV seriál)
Holy Night (S04E11)
Game On (S04E06)
20 Hours in America: Part II (S04E02)
další epizody (11)
2001 Západní křídlo (TV seriál)
Bartlet for America (S03E09)
Manchester: Part 2 (S03E02)
Manchester: Part 1 (S03E01)
další epizody (7)
2000 Západní křídlo (TV seriál)
Galileo (S02E09)
The Midterms (S02E03)
In the Shadow of Two Gunmen: Part II (S02E02)
další epizody (12)
Studio sport (TV seriál)
Quo Vadimus (S02E22)
La Forza Del Destino (S02E21)
Bells and a Siren (S02E20)
další epizody (11)
1999 Západní křídlo (TV seriál)
In Excelsis Deo (S01E10)
The State Dinner (S01E07)
Mr. Willis of Ohio (S01E06)
další epizody (7)
Studio sport (TV seriál)
The Reunion (S02E08)
Kyle Whitaker's Got Two Sacks (S02E07)
Louise Revisited (S02E04)
další epizody (18)
1998 Studio sport (TV seriál)
The Six Southern Gentlemen of Tennessee (S01E11)
Shoe Money Tonight (S01E10)
The Quality of Mercy at 29K (S01E09)
další epizody (11)

Herecká filmografie

Filmy

2010 Sociální síť
1995 Americký prezident
1992 Pár správných chlapů

TV seriály

2011 Studio 30 Rock (TV seriál)
Plan B (S05E18)
2010 Vincentův svět (TV seriál)
Vystrčené pozadí (S07E05)
2009 Vincentův svět (TV seriál)
Poznámky pro Sorkina (S06E08)
2006 Západní křídlo (TV seriál)
Tomorrow (S07E22)
1999 Studio sport (TV seriál)
Small Town (S01E13)

Režijní filmografie

Producentská filmografie

Tvůrcovská filmografie

TV seriály

2006 Západní křídlo (TV seriál)
Tomorrow (S07E22)
Institutional Memory (S07E21)
The Last Hurrah (S07E20)
další epizody (13)
2005 Západní křídlo (TV seriál)
The Wedding (S07E09)
Undecideds (S07E08)
The Debate (S07E07)
další epizody (22)
2004 Západní křídlo (TV seriál)
Impact Winter (S06E09)
In the Room (S06E08)
A Change is Gonna Come (S06E07)
další epizody (22)
2003 Západní křídlo (TV seriál)
Abu El Banat (S05E09)
Shutdown (S05E08)
Separation of Powers (S05E07)
další epizody (21)
2002 Západní křídlo (TV seriál)
Holy Night (S04E11)
Arctic Radar (S04E10)
Swiss Diplomacy (S04E09)
další epizody (22)
2001 Západní křídlo (TV seriál)
H. Con-172 (S03E10)
Bartlet for America (S03E09)
The Women of Qumar (S03E08)
další epizody (22)
2000 Západní křídlo (TV seriál)
Noël (S02E10)
Galileo (S02E09)
Shibboleth (S02E08)
další epizody (22)
Studio sport (TV seriál)
Quo Vadimus (S02E22)
La Forza Del Destino (S02E21)
Bells and a Siren (S02E20)
další epizody (13)
1999 Západní křídlo (TV seriál)
In Excelsis Deo (S01E10)
The Short List (S01E09)
Enemies (S01E08)
další epizody (10)
Studio sport (TV seriál)
A Girl Named Pixley (S02E09)
The Reunion (S02E08)
Kyle Whitaker's Got Two Sacks (S02E07)
další epizody (21)
1998 Studio sport (TV seriál)
The Six Southern Gentlemen of Tennessee (S01E11)
Shoe Money Tonight (S01E10)
The Quality of Mercy at 29K (S01E09)
další epizody (11)

Host

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(439)