foto

Rellys

  • nar. 12.12.1905
    Marseille, Francie
  • zem. 20.7.1991 (85 let)
    Marseille, Francie

Biografie

Kdysi populární herec Rellys patřil ve 40. a 50. letech minulého století k oblíbeným francouzským komikům. Narodil se v Marseille jako Henri Borelly a pocházel z prostých poměrů, v mládí vystřídal několik zaměstnání, mimo jiné byl cukrářem. Táhlo jej to ale k různým formám jevištní prezentace a ve dvacátých letech se začal prosazovat jako amatérský divadelní herec, v roce 1925 vyhrál v Marseille soutěž zpěváků. Po absolvování vojenské služby pak přijal angažmá v zájezdových představeních kabaretního charakteru a v jižní Francii a severní Africe sklízel úspěchy například jako imitátor Maurice Chevaliera. Tehdy se také zrodil umělecký pseudonym Rellys, který vznikl úpravou příjmení.

Uplatnění před kamerou umožnil Rellysovi jiný slavný rodák z jižní Francie, režisér Marcel Pagnol, který kvůli zachování autenticity svých filmů s oblibou angažoval své krajany. Rellys se poprvé v menší roli objevil v příběhu ANGELE (1934), při konečné úpravě byly ale scény s ním vystříhány, takže za jeho debut se dá považovat až následující film MERLUSSE (1935), opět v Pagnolově režii, kde hrál soudního zřízence. Pak se objevil v závěrečném příběhu slavné Pagnolovy trilogie CÉSAR (1936), mezitím začaly přicházet i nabídky od jiných režisérů, několik velkých příležitostí mu poskytl René Pujol a Rellys pomalu pronikal do širšího povědomí, brzy se prosadil i na větších divadelních scénách.

Během druhé světové války se Rellys vypracoval k hlavním rolím, přičemž zůstal věrný komediálnímu žánru. Zatímco film NARCISSE (1940) s jeho první titulní rolí a příběhem chudého Narcisse, který se kvůli dědictví musí stát pilotem, prošel kiny bez většího zájmu, druhý film s Rellysovou hlavní rolí NEBOŽTÍK MIKULÁŠ (Le feu Nicolas, 1942) byl uveden i mimo Francii. Mimořádně úspěšný byl i film POSTRACH BILETÁŘŮ (Le roi des resquilleurs, 1945), který v prvním poválečném roce vidělo ve francouzských kinech přes tři a půl miliónu diváků.

Kromě hlavních rolí byl Rellys nadále angažován i do menších partů v umělecky ambicióznějších projektech, několikrát jej ke spolupráci přizval André Cayatte (ROGER LA HONTE, 1946), znovu také Marcel Pagnol (MANON OD PRAMENE – Manon des Sources, 1952). Svou pozici předního populárního komika stvrdil Rellys dalšími úspěšnými komediemi LINKA 84 NA DOVOLENÉ (Le 84 prend des vacances, 1949), AMÉDÉE (1950) nebo PAMĚTI KRÁVY JOLANDY (Les mémoires de la vache Yolande, 1950).

V následujících letech se Rellys musel spokojovat již jen s menšími rolemi, objevil se nicméně ještě v několika desítkách filmů různých žánrů, z těch u nás známějších můžeme připomenout kriminální komedii ZAHRADNÍK Z ARGENTEUIL (Le jardinier d´Argenteuil, 1966), mezitím začal častěji vystupovat také v televizi. Pokračoval i v práci pro různá divadla a uplatnil se například na scénách Odéon Théâtre de France nebo Théâtre de la Ville. Svou filmovou kariéru zakončil důstojně po boku svého krajana a slavnějšího komika Fernandela, s nímž vytvořil ústřední pár dvou starých přátel v posmutnělé komedii TĚŽKÉ LOUČENÍ (Heureux qui comme Ulysse, 1970). Později se Rellys objevil několikrát ještě v televizi, koncem sedmdesátých let ale odešel do rodného Marseille, kde zbytek života strávil v soukromí. Zemřel 20. července 1991 ve věku 85 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1982 L'honneur de Barberine (TV film)
1978 L'ange gardien
1975 Adieu Amédée (TV film)
1971 Kisss...
1970 Těžké loučení
1969 Honte de la famille, La
1966 Zahradník z Argenteuil
1965 Dis-moi qui tuer
Pas de caviar pour tante Olga
Petit monstre, Le
1964 Chance et l'amour, La
Âge ingrat, L'
1963 Voyage à Biarritz, Le
1962 Zlatý salamandr
1961 Traversée de la Loire, La
Un soir sur la plage
1960 Cocagne
Crésus
1958 Arènes joyeuses
1957 Adorables démons
Le Chômeur de Clochemerle
Les Premiers Outrages
Quelle sacrée soirée
1956 Honoré de Marseille
Les Promesses dangereuses
1955 La Tour de Nesle
1954 Les Lettres de mon moulin
1952 Manon des sources
1951 La Vie est un jeu
Les mémoires de la vache Yolande
1950 84 prend des vacances, Le
Amédée
Atomique Monsieur Placido, L'
Le Tampon du Capiston
Trésor des Pieds-Nickéles, Le
1949 Vient de paraître
À la culotte de zouave
1948 Aventures des Pieds-Nickéles, Les
1947 Trois cousines, Les
1946 Revanche de Roger la Honte, La
Roger la Honte
1945 Postrach biletářů
1943 Feu Nicolas
1942 Frédérica
1940 Narcisse
1938 Cantinier de la coloniale, Le
Merlusse
Titin des Martigues
Ça... c'est du sport
1937 Un de la Canebière
1936 César
1935 Arènes joyeuses
1934 Angèle
Trois de la marine
1933 Au pays du soleil

TV seriály

1978 Madame le juge (TV seriál)
1970 Dossiers du professeur Morgan, Les (TV seriál)
1967 Malican père et fils (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)

Dokumentární

2019 Les Trésors de Marcel Pagnol - a.z.

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky