foto

Fernand Sardou

  • nar. 18.2.1910
    Avignon, Francie
  • zem. 31.1.1976 (65 let)
    Toulon, Francie

Biografie

Francouzský herec a zpěvák Fernand Sardou sám rád zdůrazňoval, že díky svému původu se nemohl stát ničím jiným než hercem a zpěvákem – narodil se do herecké rodiny, místem narození bylo nádraží v Avignonu. Rodiče byli neustále na cestách a Fernanda dali na výchovu k babičce, i na dálku ale dokázali projevit nesouhlas s tím, aby se vydal v jejich stopách. Fernand po svých nevalných úspěších ve škole a zapálením pro jevištní vystupování ale k ničemu jinému nesměřoval.

Absolvoval vojenskou službu v Maroku, zkoušel štěstí jako kabaretiér v jižní Francii, znovu i v Maroku, po smrti svých rodičů se pokusil prosadit i v Paříži a krátce před druhou světovou válkou se mu podařilo dosáhnout jisté obliby u posluchačů a diváků. Koncem třicátých let se poprvé objevil i před filmovou kamerou, v roce 1938 hrál epizodní role ve dvou filmech natáčených na jihu Francie, více příležitostí dostal ale až po válce. Mezitím se v roce 1945 oženil s Jackie Labbe (1919-1998), která pak byla v uměleckém světě známá jako Jackie Sardou.

Jako zpěvák se Fernand Sardou proslavil po válce jedním duetem s Edith Piaf, zviditelnil jej i vyšší počet filmových rolí bodrých chlapíků. Několikrát hrál například s Fernandelem, který do filmů rád prosazoval své přátele z doby působení v jižní Francii (ZAKÁZANÉ OVOCE – Le fruit défendu, 1952; JARO, PODZIM, LÁSKA – Le printemps, l´automne et l´amour, 1954). Zmínku si zaslouží i menší role v umělecky ambiciózních projektech Marcela Pagnola MANON OD PRAMENE (Manon des sources, 1952) a LISTY Z MÉHO MLÝNA (Les lettres de mon moulin, 1954), desítky dalších nevelkých úloh mu nabídli významní i komerčně zaměření filmaři (H. G. Clouzot, Jean Renoir, André Berthomieu, Jean Boyer, Marc Allégret), naši diváci si mohou vzpomenout například na malý výstup muže s traktorem ve filmu ČETNÍK ZE SAINT-TROPEZ (Le gendarme de Saint-Tropez, 1964).

Kromě práce před kamerou se Sardou věnoval hlavně divadlu, tvůrčí zázemí našel v Théâtre du Châtelet a Théâtre des Célestins. Kromě dobově populárních komedií vystupoval v operetách současného skladatele Francise Lopeze, širší možnosti se mu otevřely v Pagnolově slavné hře Marius. Koncem padesátých let začal točit také pro televizi. Poslední roli – a poměrně velkou – ztvárnil v černé komedii VELKÉ PROSTŘEDKY (Les grands moyens, 1975). Tady se také po delší době potkal před kamerou i se svou manželkou Jackie, s níž ve filmech společně hrál častěji v padesátých letech.

Fernand Sardou zemřel náhle následkem infarktu v zákulisí divadla v Toulonu 31. ledna 1976 ve věku 65 let. Z manželství s Jackie Sardou měl syna, zpěváka Michela Sardou (*1947), další generaci rodiny zastupují Michelovy děti, spisovatel Romain Sardou (*1974) a herec Davy Sardou (*1978).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1975 Adieu Amédée (TV film)
Velké prostředky
1974 Dédé la tendresse
1973 Na!
1972 Le Soldat Laforet
Trop jolies pour ętre honnętes
1971 Na stromě
1969 L'Ardoise
1967 Curé de Cucugnan, Le (TV film)
1965 Dis-moi qui tuer
Or du duc, L'
1964 Banda pro sebe
D'où viens-tu, Johnny ?
Durs à cuire ou Comment supprimer son prochain sans perdre l'appétit, Les
Četník ze Saint Tropez
1963 Cadavres en vacances
La bande à Bobo
1962 Axel Munthe - Der Arzt von San Michele
Grands chemins, Les
1960 Bouche cousue
Business
1959 Brigade des moeurs
Filutové
Snídaně v trávě
1958 La moucharde
Suivez-moi jeune homme
Un drôle de dimanche
Échec au porteur
1957 Filous et compagnie
L'irrésistible Catherine
Pařížanka
Que les hommes sont bêtes
À la Jamaïque
Élisa
Špioni
1956 Mémoires d'un flic
1955 M'sieur la Caille
Marguerite de la nuit
Printemps, l'automne et l'amour, Le
Quatre jours à Paris
Rvačka mezi muži
1954 Escalier de service
Les Lettres de mon moulin
Sur le banc
1953 La route Napoléon
Ma femme, ma vache et moi
Quand tu liras cette lettre
Virgile
Volání osudu
1952 Fruit défendu, Le
Le Boulanger de Valorgue
Manon des sources
1951 Le Garçon sauvage
Porte d'orient
Table-aux-Crevés, La
1950 Meurtres
1948 Si ça peut vous faire plaisir
1947 Miroir
1945 Bifur 3
Cadets de l'océan, Les
1939 Grand-père
1938 Moulin dans le soleil, Le

TV seriály

1974 Malaventure (TV seriál)
Un curé de choc (TV seriál)
1973 Amour du métier, L' (TV seriál)
1966 Comment ne pas épouser un milliardaire (TV seriál)
1965 Train bleu s'arrête 13 fois, Le (TV seriál)
1964 Top à... (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)

Dokumentární

2012 Qui êtes-vous Michel Sardou? (TV film) - a.z.

Host

TV pořady

1975 Midi-Première (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace