Reklama

Reklama

Jeannette Batti

Jeannette Batti

nar. 06.09.1921
Marseille, Francie

zem. 10.02.2011 (89 let)
Courbevoie, Francie

Biografie

Francouzská herečka Jeannette Batti byla krásná a nadaná, měla ale smůlu, že hrála ve špatných filmech, pozice hvězdy ji tak minula. Narodila se jako Henriette Génot v Marseille a některé její biografie uvádějí, že se před kamerou objevila již v době druhé světové války. Jejím prokazatelným debutem byla ale až poválečná komedie POSTRACH BILETÁŘŮ (Le roi des resquilleurs, 1945), kde již vystupovala pod uměleckým pseudonymem Jeannette Batti.

V následujících letech hrála menší role i v několika filmech ročně, zmínku si zaslouží větší prostor, který jí poskytl Marcel Achard ve filmové adaptaci vlastní divadelní hry JAN Z MĚSÍCE (Jean de la Lune, 1949), nebo Julien Duvivier v dobově velmi úspěšné komedii SVÁTEK PRO HENRIETTU (La fete è Henriette, 1952). Skutečně velké role hrála v nenáročných komediích jako AMÉDÉE (1950) nebo PARUKA (Moumou, 1951). Mezitím se úspěšně prosadila i na divadelních jevištích, kromě klasického repertoáru účinkovala také v muzikálech a operetách. Při práci na Lopezově muzikálu Čtyři dny v Paříži se v roce 1948 seznámila s hercem Henri Génèsem (1919-2005), který se pak stal jejím manželem. V padesátých letech se pak několikrát setkali i před kamerou.

Během padesátých let natočila Jeannette Batti celkem dvacet filmů, ve zkoušce časem ale obstála jen malá část z nich. Manželský pár s Bourvilem vytvořila v dodnes známé komedii NAPŘÍČ PAŘÍŽÍ (La traversée de Paris, 1956), další filmy z té doby jsou dnes spíše zapomenuté. Později točila také v Itálii a Německu, v šedesátých letech začala pracovat též pro televizi. Poslední větší roli dostala v komedii VELCÍ CHYTRÁCI (Les gros malins, 1969), kde hrála opět se svým manželem, v menší postavě hraběnky se pak představila v kvalitnějším titulu VE SVITU ZEMĚ (Le clair de terre, 1970). Hereckou dráhu u filmu zakončila nevelkou rolí brutálně zavražděné ženy v hororu NOC SMRTI (La nuit de la mort, 1980), v epizodní úloze se nakonec mihla v komedii JEŽÍŠEK JE NEŘÁD (Le Père Noël est une ordure, 1982), v televizi se naposledy objevila v jedné epizodě seriálu o komisaři Maigretovi. Tehdy zároveň absolvovala poslední vystoupení v divadle a v polovině 80. let odešla do soukromí.

Jeannette Batti zemřela 11. února 2011 ve věku 89 let.

Pavel "argenson" Vlach

Reklama

Reklama