foto

Carlo Romano

  • nar. 8.5.1908
    Livorno, Itálie
  • zem. 16.10.1975 (67 let)
    Řím, Itálie

Biografie

Italský herec Carlo Romano měl cestu k divadlu i filmu zjednodušenou tím, že pocházel z herecké rodiny, jeho matkou byla divadelní a filmová herečka Dina Romano (1888-1957), hercem se stal i Carlův mladší bratr Felice Romano. Carlo Romano stál na divadelním jevišti již v pěti letech, jako dvacetiletý pak nastoupil k divadelní společnosti Talli-Capodaglio. Především komické role mu brzy přinesly značnou popularitu a jeho oblibu mezi diváky i kolegy dokládá familiérní přezdívka Carlettino. V roce 1933 se oženil, jeho manželství s herečkou Jone Bolghero (1898-1979) však brzy skončilo rozvodem.

S filmem navázal Carlo Romano spolupráci až ve třicátých letech, jako taxikář se poprvé objevil v Ophülsově jediném italském filmu DĚVČE PRO VŠECHNO (La signora di tutti, 1934). Několik dalších let se však před kamerou musel spokojovat s malými hereckými úkoly, až koncem třicátých let jej zviditelnily filmy ANONYMNÍ HLAS (La voce senza volto, 1939) nebo SEDLÁK KAVALÍR (Cavalleria rusticana, 1939). Již v této době se začal věnovat také dabingu, který později v jeho aktivitách nabyl značné převahy. Daboval například Freda Astaira, mluvil ale také za francouzské i italské herce v různých filmech francouzsko-italské koprodukce.

Za války byl Carlo Romano vytíženým filmovým hercem, například v roce 1942 natočil jedenáct filmů. Hrál v různých žánrech, často i poměrně velké role, z jeho tehdejší filmografie připomeňme alespoň komedii ČTYŘI KROKY V OBLACÍCH (Quattro passi frà le nuvole, 1942) nebo slavný válečný film DŽARABUB (Giarabub, 1942). Po roce 1945 se objevil v několika zdařilých dramatických počinech reflektujících neutěšenou poválečnou dobu (ŽIVOT ZAČÍNÁ ZNOVU – La vita ricomincia, 1945), se začínající Ginou Lollobrigidou hrál v Zampově filmu ZVONĚNÍ NA POPLACH (Campane a martello, 1949).

V poválečné době se Carlo Romano začal naplno věnovat dabingu, stal se v první řadě dvorním dabérem amerického herce Jerryho Lewise, jehož namluvil zhruba ve čtyřiceti filmech, podobně často jeho hlasem k italským divákům promlouval také Bob Hope. Italští filmaři měli zvláštní oblibu nechat dabovat i své vlastní herce a Carlo Romano tak v italských filmech mluvil i za Alberta Sordiho, Roberta Villu nebo Paola Stoppu. Proslul také dabingem slavného francouzského komika Fernandela, jehož nadaboval ve všech populárních komediích o faráři Donu Camillovi. Později ve filmech o Fantomasovi daboval Louise de Funèse, v několika dodnes známých westernech namluvil Elliho Wallacha.

I v padesátých letech hrál Carlo Romano často ve filmu, většinou to byly populární komedie, v nichž sekundoval slavným komikům jako byli Aldo Fabrizi nebo Toto. Točil také s Fellinim a ze spolupráce s ním se v Romanově filmografii mimořádným způsobem vyjímá slavný film DARMOŠLAPOVÉ (I vitelloni, 1953), v němž vytvořil manželský pár s bývalou českou hvězdou Lídou Baarovou. S tou ostatně hrál již předtím ve filmu NEVINNÍ MUSEJÍ PLATIT (Gli innocenti pagano, 1951). V této době začal Carlo Romano psát i scénáře a tímto způsobem se podílel například na filmech DOBRODRUŽSTVÍ GIACOMA CASANOVY (La avventura di Giacomo Casanova, 1955), ŠLECHTICI A MUŽI (Uomi e nobiluomini, 1960) nebo JÁ, JÁ, JÁ… A TI DRUZÍ (Io, io, io… e gli altri, 1966). Výjimečně se věnoval i jiným profesím a na historickém velkofilmu FABIOLA (1949) pracoval jako asistent režie.

Jestliže ještě v padesátých letech točil Romano několik filmů ročně, za posledních patnáct let své herecké kariéry odehrál menší role již jen v pouhých šesti filmech. Je to dáno především jeho značným vytížením v dabingu, kromě již zmíněných herců se podílel i na italském znění řady zahraničních animovaných filmů. Své hlasové kvality často uplatňoval také v rozhlase.

Carlo Romano zemřel v Římě 16. října 1975 ve věku 67 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1974 Il venditore di palloncini
1971 Sceriffo di Rockspring, Lo
1969 Indovina chi viene a merenda?
1966 Já, já, já ... a ti druzí
1965 Due toreri, I
1962 Carmen di Trastevere
1960 Ambiziose, Le
1959 Amico del giaguaro, L'
Ciao, ciao, bambina
Le cameriere
1958 Addio per sempre!
1955 Accadde al penitenziario
1954 Accadde al commissariato
Il cardinale Lambertini
Lacrime d'amore
Pláž
Takový je život
1953 Darmošlapové
Domenica della buona gente, La
Fermi tutti arrivo io!
Jeunes mariés
L'ennemi public n° 1
Nevěrnice
Siamo ricchi e poveri
1952 Cani e gatti
Cinque poveri in automobile
Città canora, La
Primo premio Mariarosa
Tormento del passato
1951 Anema e core
Arrivano i nostri
Bellezze a Capri
Bellezze in bicicletta
Nevinní musejí platit
Totò třetí muž
1950 Cavalcata d'eroi
Domani è troppo tardi
Prima comunione
Strano appuntamento
Světla varieté
1949 Ho sognato il paradiso
Rosa di Bagdad, La
Zvonění na poplach
1947 Segreto di Don Giovanni, Il
1946 Adultera, L'
Mondo vuole così, Il
Sinfonia fatale
1945 Dieci comandamenti, I
Fuga nella tempesta
Lettere al sottotenente
Vita ricomincia, La
1943 Casa senza tempo, La
Ho tanga voglia di cantare
I pagliacci
Redenzione
Treno crociato, Il
1942 Arriviamo noi!
Fra' Diavolo
Giarabub
La Bisbetica domata
M.A.S.
Oro nero
Perdizione
Piazza San Sepolcro
Sette anni di felicità
Čtyři kroky v oblacích
1941 L'elisir d'amore
Pia de' Tolomei
Scampolo
Un marito per il mese di aprile
1940 Il capitano degli ussari
Ponte di vetro, Il
Senza cielo
Sogno di tutti, Il
1939 Cavalleria rusticana
Follie del secolo
La voce senza volto
Musica proibita
Papà per una notte
Socio invisibile, Il
Sorprese del divorzio, Le
1938 Argine, L'
Figli del marchese Lucera, I
Io, suo padre
Sotto la croce del sud
Tři lásky Giuseppa Verdiho
Zamilovaný dobrodruh
1936 Tredici uomini e un cannone
1935 Il re Burlone
1934 Žena pro všechny
1932 L'ultima avventura

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace