foto

Alfred Adam

  • nar. 4.4.1908
    Asnières, Francie
  • zem. 7.5.1982 (74 let)
    Le Perreux-sur-Marne, Francie

Biografie

Francouzský herec Alfred Adam byl přesvědčivým představitelem vedlejších rolí různých charakterů i sociálního postavení, na svém kontě má přes stovku filmových a televizních postav. Pocházel z pařížského předměstí Asnières a původně studoval stavební inženýrství, nakonec ale přešel na konzervatoř a pod vedením slavného Louise Jouveta vystudoval herectví. Louis Jouvet vedl i jeho první profesionální kroky na divadelním jevišti, první zkušenosti získal Alfred Adam v divadle Théâtre de l´Athénée.

Na stříbrném plátně debutoval menší rolí řezníka ve slavném Feyderově filmu HŘÍŠNÉ ŽENY BOOMSKÉ (La Kermesse héroique, 1935), později si v dalších kvalitních titulech zahrál lékaře (TOULAVÝ NÁROD – Les gens du voyage, 1939; RODINA DURATONOVÝCH – La famille Duraton, 1939). Více příležitosti dostal ale až po válce, jednu z hlavních rolí hrál v přepisu Zolova románu OBĚŠENCOVA FARMA (La ferme du pendu, 1945), pozoruhodnou úlohu dostal v dramatu KULIČKA (Boule de suif, 1945) a titulní roli napoleonského maršála Murata ztvárnil v historickém dramatu KRÁSNÉ DNY KRÁLE MURATA (Les beaux jours du roi Murat, 1947).

Souběžně pokračoval i v dráze divadelního herce, po roce 1938 s kolegy Pierrem Duxem a Fernandem Ledouxem vedl vlastní soubor v Théâtre Pigalle, v letech 1944-1945 byl krátce i členem nejslavnějšího francouzského divadla Comédie Française (Zdravý nemocný, Antonius a Kleopatra, Ruy Blas). Sám psal i divadelní hry, z nichž některé byly převedeny na filmové plátno (SYLVIE A FANTOM – Sylvie et le Fantôme, 1945). K vlastní předloze KAPITÁN PANTOFLE (Le capitain Pantoufle, 1953) napsal i scénář, v tomto filmu ale nehrál. Mezitím se ale uplatňoval ve vedlejších až středně velkých rolích různých žánrů, objevoval se v komediích i historických filmech, připomeňme jeho velkou roli ve slavných ČARODĚJKÁCH ZE SALEMU (Les sorcieres de Salem, 1957), koncem padesátých let začal častěji točit také pro televizi.

Čeští diváci mohou Alfreda Adama znát z pozdějších filmů, několikrát hrál například s Jeanem Gabinem, poslední větší roli mu přinesla komedie VÝHODNÁ KOUPĚ (La belle Américaine, 1961), k níž byl opět autorem předlohy i scénáře. Z pozdější doby můžeme připomenout postavu maršála Villeroye v historickém filmu AŤ ZAČNE SLAVNOST (Que la fete commence, 1975) nebo majitele slavného podniku U Maxima v komedii VRÁTNÝ OD MAXIMA (Le chasseur de Chez Maxim´s, 1976). Své herecké umění mezitím prezentoval na scénách Théâtre La Bruyere, Théâtre de la Renaissance nebo Théâtre de l´Oeuvre.

Alfred Adam byl populární bohémskou figurkou na Montmartru, kde žil řadu let a patřil k častým návštěvníkům místních podniků. Poslední filmovou roli odehrál v komedii BUDEME HUBNOUT SPOLEČNĚ (Nous maigrirons ensemble, 1978), později se ještě několikrát objevil před televizní kamerou. Zemřel následkem infarktu v Lagny-sur-Marne nedaleko Paříže 7. května 1982 ve věku 74 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1979 Budeme hubnout společně
1976 Vrátný od Maxima
1975 Ať začne slavnost...
1974 Juliette a Juliette
Ursule et Grelu
1971 La fuite (TV film)
1970 Madame Filoumé (TV film)
Sa majesté Alexandre (TV film)
1969 Můj strýc Benjamin
Ve znamení býka
1968 Corso des tireurs, Le (TV film)
La petite vertu
1967 Arrriva Dorellik
Cizinec
1966 Caïd de Champignol, Le
Maigret à Pigalle
Petite hutte, La (TV film)
Zahradník z Argenteuil
1965 Galantní slavnosti
1964 Francoise aneb Život v manželství
Mort, où est ta victoire?
Valentin le désossé (TV film)
1963 Jean-Marc aneb Život v manželství
Karamboly
1962 Tartarin de Tarascon
1961 Président, Le
Výhodná koupě
Všechno zlato světa
1960 Comment qu'elle est!
Francouzka a láska
Joueurs, Les (TV film)
La Main chaude
La Terre est ronde (TV film)
1959 Luční ulice
Naufrageurs, Les
Ulice Montmartre č.125
Četník z Champignolu
Šelma na svobodě
1958 Maigret klade past
1957 L'honorable Mr. Pepys (TV film)
Une manche et la belle
Čarodějky ze Salemu
1956 La foire aux femmes
1955 Syn sladké Caroline
1954 Cadet Rousselle
Escalier de service
Il cavaliere di Maison Rouge
1953 L'ennemi public n° 1
Pocharde, La
Tambour battant
1951 Amant de paille, L'
Ma femme est formidable
Rozkošná Caroline
1950 Le Roi
Mon ami Sainfoin
1949 Ferme des septs péchés, La
Homme aux mains d'argile, L'
Le sorcier du ciel
1948 Femme sans passé
Jo-la-Romance
Passeurs d'or
1947 Beaux jours de roi Murat, Les
Village perdu, Le
1946 Fugitif, Le
Le Bateau à soupe
Quartier chinois
1945 Farandole
Ferme du pendu, La
Kulička
Život bohémy
1943 Port d'attache
1942 Croisières sidérales
Femme que j'ai le plus aimée, La
À vos ordres, Madame
1941 Le briseur de chaînes
1939 La Famille Duraton
1938 Glu, La
Je chante
Toulavý národ
1937 Au service du tsar
Její první ples
1935 Hříšné ženy boomské

TV seriály

1981 Ennemi de la mort, L' (TV seriál)
1979 Amours de la belle époque, Les (TV seriál)
1971 François Gaillard (TV seriál)
Schulmeister, espion de l'empereur (TV seriál)
1967 Vyšetřovaní komisaře Maigreta (TV seriál)
1966 Allô Police (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Filmy

1953 Capitaine Pantoufle - scénář, divadelní hra

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace