foto

Julien Carette

  • nar. 23.12.1897
    Paříž, Francie
  • zem. 20.7.1966 (68 let)
    Saint-Germain-en-Laye, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec Julien Carette pocházel z Paříže a v mládí vystřídal několik zaměstnání, byl kamelotem, účetním, rekvizitářem, pracoval i na železnici, díky svému malému vzrůstu se vyhnul vojenské službě a účasti v první světové válce. Díky práci v divadle pronikl do světa umění a měl tajnou touhou uplatnit se jako malíř. To se mu nepodařilo, stejně tak neobstál ve zkouškách na konzervatoř. Jako rekvizitář a nápověda v divadle se ale nakonec dostal k malým rolím na jevišti a začínal v Théâtre Odéon de Paris, ve dvacátých letech našel zázemí v Théâtre de Vieux Colombier.

Svůj typický pařížský přízvuk uplatnil Carette především po nástupu zvukového filmu a od počátku třicátých let točil několik filmů ročně, pozoruhodné, i když menší příležitosti dostával od nejslavnějších režisérů té doby. Z četnější spolupráce s Jeanem Renoirem připomeňme fimy jako VELKÁ ILUZE (La grande illusion, 1937), ČLOVĚK BESTIE (La bete humaine, 1938) nebo PRAVIDLA HRY (La règle du jeu, 1939), další větší příležitosti mu poskytli například René Guissart (DORA NELSON, 1935), častěji točil s Marcem Allégretem (VCHOD PRO UMĚLCE – Entrée des artistes, 1938). Jen výjimečně se Julien Carette dostal i k hlavní roli, titulní part nezaměstnaného herce odehrál v převlekové komedii GEORGES A GEORGETTE (Georges et Georgette, 1934), což byl ovšem film nepřesahující dobový průměr.

Kvůli značnému vytížení filmem musel Julien Carette omezovat práci v divadle, ve čtyřicátých letech se na jevišti prakticky přestal vyskytovat. Za války dostal velké role ve filmech SBOHEM, LEONARDE (Adieu, Léonard, 1943) nebo FROMONT A RISLER (Fromont et Risler, 1942), četnější spolupráci navázal s režisérem Claude Autant-Larou, s nímž se znal již z doby svých uměleckých začátků. Z jejich společných filmů vyniká černá komedie ČERVENÁ KRČMA (L´auberge rouge, 1951) nebo později historická veselohra AŤ ŽIJE JINDŘICH IV., AŤ ŽIJE LÁSKA (Vive le Henri IV, vive l´amour, 1960). Kromě toho nadále točil i s jinými významnými režiséry jako byli Marcel Carné (BRÁNY NOCI – Les portes de la nuit, 1947), Henri Verneuil (PAŘÍŽ, HOTEL PALACE – Paris, Palace Hôtel, 1956) nebo André Cayatte (DVOJSTRANNÉ ZRCADLO – Le miroir à deux faces, 1958).

Své poslední dva filmy natočil Julien Carette v roce 1964, pak musel na další uměleckou činnost rezignovat kvůli pokročilé osteoartróze. Tato choroba omezující jeho pohyblivost se mu nakonec stala osudnou, když usnul s hořící cigaretou a nemohl se dostal z dosahu ohně. Zemřel na následky těžkých popálenin 20. července 1966 ve věku 68 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1964 Pieds nickelés, Les
1963 Aventures de Salavin, Les
Foire aux cancres, La
1962 Mon oncle du Texas
1961 Vive Henri IV... vive l'amour!
1960 Pantalaskas
Tisící okno
1959 Tulák Archimedes
Zelená kobyla
1958 Hráč
La belle et le tzigane
Le Temps des oeufs durs
Miroir à deux faces, Le
1957 Trois font la paire, Les
1956 Ces sacrées vacances
Coup dur chez les mous
Je reviendrai à Kandara
Pardonnez nos offenses
Paříž, hotel Palace
Rencontre à Paris
Si Paris nous était conté
Zločin a trest
1955 Môme Pigalle, La
Pas de coup dur pour Johnny
1954 Casa Ricordi
Sur le banc
1953 Au diable la vertu
Bon Dieu sans confession, Le
L'amour d'une femme
Uomini, che mascalzoni!, Gli
1952 Agence matrimoniale
Drôle de noce
La Fête à Henriette
1951 Adresát neznámý
Bertrand coeur de lion
Rome-Paris-Rome
Červená krčma
1950 Amédée
Marie du port, La
Premières armes
È più facile che un cammello...
1949 Branquignol
Postarej se o Amálku
Ronde de nuit
Taková hezká malá pláž
1948 Mannequin assassiné, Le
1947 Fleur de l'âge, La
Histoire de chanter
Le château de la dernière chance
1946 Amour autour de la maison, L'
Brány noci
Impasse
Messieurs Ludovic
Sylvie a fantom
1945 Vingt-quatre heures de perm'
1944 Bonsoir mesdames, bonsoir messieurs
Merle blanc, Le
Service de nuit
1943 Adieu Léonard
Bonne étoile, La
Fou d'amour
Monsieur des Lourdines
Une étoile au soleil
À la belle frégate
1942 Croisières sidérales
Lettres d'amour
Soyez les bienvenus
1941 Fromont jeune et Risler aîné
Parade en 7 nuits
Prière aux étoiles, La
1940 Battement de coeur
Monde tremblera, Le
Sixième étage
Tempête
1939 Derrière la façade
La Famille Duraton
Paradis des voleurs, Le
Pravidla hry
1938 Accroche-coeur, L'
Brána k umění
Café de Paris
Je chante
Le Récif de corail
Les chevaliers de la cloche
Marseillaisa
Monsieur de 5 heures, Le
Route enchantée, La
Člověk bestie
1937 Fessée, La
Gribouille
Král sportu
Lumières de Paris
Une nuit de noces
Velká iluze
1936 27 Rue de la Paix
Aventure à Paris
Golem
Marinella
Marraine de Charley, La
Parlez-moi d'amour
1935 Billet de mille, Le
Dora Nelson
Fanfare d'amour
Ferdinand le noceur
Gangster malgré lui
Les soeurs Hortensia
1934 Greluchon délicat, Le
Turandot, princesse de Chine
1933 Adieu les beaux jours
Georges et Georgette
Gonzague
Je te confie ma femme
Moi et l'impératrice
1932 Affaire est dans le sac, L'
Baby
Passionnément
Pouponnière, La
1931 Amour à l'américaine, L´
L'amour à l'américaine

Dokumentární

2016 Un Français nommé Gabin (TV film) - a.z.

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace