foto

Yvonne Clech

  • nar. 3.6.1920
    Guingamp, Francie
  • zem. 25.2.2010 (89 let)
    Paříž, Francie

Biografie

S francouzskou herečkou Yvonne Clech se naši diváci mohli seznámit především po boku Louise de Funèse, celkem hrála vedlejší nebo středně velké role v bezmála čtyřiceti filmech, intenzívně pracovala také pro televizi, celý život ale upřednostňovala hlavně divadlo. Narodila se ve vesnici Mouster na severofrancouzském pobřeží a v rodné Bretani také vyrůstala. Vystudovala vysokou školu a začala vyučovat angličtinu, během druhé světové války ale odešla do Paříže a pod vedením slavného Charlese Dullina získala hereckou průpravu.

Po druhé světové válce nastoupila k divadelní společnosti Grenier-Hussenot a v tomto souboru vystupovala na různých pařížských jevištích, širší pozornost jí vynesla účast na Ionescově hře Amédée aneb jak se ho zbavit (1954) nebo v Genetově dramatu Služky (1961). Nejčastěji hrála v Théâtre Saint-Georges nebo Odéon-Théâtre. Před filmovou kamerou vstoupila poprvé s dramatem ZÁHADNÍ PANÍ X (L'étrange Madame X, 1950). Nadále ale upřednostňovala divadlo, takže její filmografie se rozšiřovala jen pozvolna, častěji začala točit až v šedesátých letech.

I když se Yvonne Clech objevovala v různých žánrech, režiséři si oblíbili svěřovat jí vedlejší role paniček z lepší společnosti v komediích, hrála například s populární dvojicí komiku Darry Cowlem a Francisem Blanche (POSLÍČCI - Les livreurs, 1961; SILNÉ PAŽE - Les gros bras, 1964) nebo s legendárním Fernandelem (ODPOČÍVEJ, MILÁČKU - Relaxe-toi, chérie, 1964). Nevyhýbala se ale ani jiným žánrům a za zmínku stojí dvojí spolupráce s režisérem Louisem Malle (ZAZIE V METRU - Zazie dans le métro, 1960; BLUDIČKA - Le feu follet, 1963), objevila se i v několika titulech špionážního žánru, například po boku Jeana Maraise (CTIHODNÝ STANISLAS - L'honorable Stanislas, 1964).

Již ve svém druhém filmu MUŽI MYSLÍ JENOM NA TO (Les hommes ne pensent qu'à ça, 1954) se setkala s již zmíněným Louisem de Funèsem, s nímž později vytvořila manželský pár ve filmech JAK VYKRÁST BANKU (Faites sauter la banque, 1964) a JO (1971). Jestliže v šedesátých letech natočila dvacet filmů, v následující dekádě své výstupy před filmovou kamerou výrazně omezila, znovu se ale příležitostně objevovala v komediálním žánru (MAESTRO - Le maestro, 1977). Mezitím ale začala spolupracovat také s televizí, kde od počátku šedesátých let vytvořila desítky postav v seriálech a adaptacích divadelních her.

Vedle aktivit před kamerou pokračovala Yvonne Clech i v práci na jevišti, znovu střídala různá pařížská divadla (Théâtre de la Renaissance, Théâtre du Palais Royal), hrála hlavně v moderním francouzském repertoáru, zaujala ale i svou kreací ve slavné frašce Slaměný klobouk (1989) v Théâtre des Célestins. Příležitostně pracovala také pro dabing. Poslední filmovou roli matky hlavního hrdiny hrála v komedii SLEDUJTE TO LETADLO (Suivez cet avion, 1989), později již jen příležitostně účinkovala v televizi.

Yvonne Clech zemřela v jedné z pařížských nemocnic v únoru 2010 ve věku nedožitých devadesáti let. Tehdy byla ale již zapomenutou herečkou, o čemž svědčí fakt, že o jejím úmrtí informovala média až po dvou týdnech.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1997 Madame Dubois - Hôtel Bellevue (TV film)
1989 Suivez cet avion
À deux minutes près
1983 Y a-t-il un pirate sur l'antenne?
1982 George Dandin (TV film)
Rêve d'Icare, Le (TV film)
1980 Comme une femme
1979 Au bout du bout du banc
1977 Chantecler (TV film)
Maestro, Le
1975 Le péril bleu (TV film)
Soldat Duroc, ça va être ta fête
1974 Q
Un train peut en cacher un autre
1972 Rempart des Béguines, Le
1971 Jo
Le bouton de rose (TV film)
1967 Grand dadais, Le
À Saint-Lazare (TV film)
1966 Or et le plomb, L'
1965 Pleins feux sur Stanislas
Quand passent les faisans
1964 Coplan prend des risques
Gros bras, Les
Jak vykrást banku
Les cabinets particuliers (TV film)
Relaxe-toi chérie
Vie à l'envers, La
1963 Assassin connaît la musique..., L'
Bludička
Ctihodný Stanislav
Foire aux cancres, La
Les veinards
1962 Arsen Lupin kontra Arsen Lupin
Un clair de lune a Maubeuge
1961 Livreurs, Les
Radosti velkoměsta
Saint Tropez Blues
1960 Zazie v metru
1959 Le Grand Chef
1958 La moucharde
1957 Ce joli monde
1954 Les Hommes ne pensent qu'à ça
1951 L'étrange Madame X

TV seriály

2000 Žena zákona (TV seriál)
La Femme battue (S05E01)
1995 L'histoire du samedi (TV seriál)
1993 Souris souris (TV seriál)
1991 Maigret (TV seriál)
1988 Baby-sitter, La (TV seriál)
1986 Espionne et tais-toi (TV seriál)
Guerre des femmes, La (TV seriál)
1985 Madame et ses flics (TV seriál)
1980 Incorrigibles, Les (TV seriál)
1979 Amours de la belle époque, Les (TV seriál)
1977 Bonsoir chef (TV seriál)
1975 Aurore et Victorien (TV seriál)
1972 Dernières volontés de Richard Lagrange, Les (TV seriál)
1969 Minouche (TV seriál)
1964 Aventures de Monsieur Pickwick, Les (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace