foto

Mario Carotenuto

  • nar. 29.6.1916
    Řím, Itálie
  • zem. 14.4.1995 (78 let)
    Řím, Itálie

Biografie

Mario Carotenuto pocházel sice z herecké rodiny, ale jeho cesta na jeviště i před filmovou kameru byla složitější. Jeho otcem byl divadelní a filmový herec Nello Carotenuto, k herectví zamířil i Mariův starší nevlastní bratr Memmo Carotenuto (1908-1980) a sám Mario stál na divadelních prknech poprvé již v osmi letech. Následoval ale pubertální vzdor a několik let v nápravném zařízení, pak se protloukal různými zaměstnáními a k práci herce se vrátil až za války, původně v rádiu, později znovu ve filmu a divadle. Koncem čtyřicátých let založil vlastní divadelní společnost, s níž úspěšně účinkoval v římských kabaretech a na revuálních scénách.

Stejně jako jeho bratr Memmo, tak i Mario se až v padesátých letech zařadil mezi výrazné představitele vedlejších filmových rolí. Ačkoli byli sourozenci, fyzicky si vůbec nebyli podobní (každý měl jinou matku) a z toho také vycházely odlišné typy, do nichž je režiséři obsazovali. Zatímco Memmo hrál často směšné figurky, Mariovou doménou se stali jízliví intrikáni z vyšších společenských kruhů. Hrál v řadě populárních komedií té doby, v nichž zdařile sekundoval největším hvězdám (SEJDEME SE V PASÁŽI – Ci troviamo in galleria, 1957; NEBEZPEČNÉ MANŽELKY – Mogli pericolose, 1958; MILOSTNÁ PŘEKVAPENÍ – Le sorprese dell'amore, 1959; MANŽELÉ V NEBEZPEČÍ – Mariti in pericolo, 1961), za připomenutí stojí i postava faráře Mattea ve filmu CHLÉB, LÁSKA A… (Pane, amore e…, 1955).

Na rozdíl od staršího bratra Memma hrál Mario často i v divadle, pozornost odborníků zaujal svým výstupem v Žebrácké opeře, která měla premiéru v milánském divadle Piccolo Teatro v roce 1956 za osobní účasti autora hry Bertolta Brechta. Bohaté uplatnění našel i v klasickém repertoáru (Shakespeare, Moliere, Goldoni), nevyhýbal se ani muzikálům (My Fair Lady). Kromě divadla a filmu se věnoval i dabingu, v němž zúročil své někdejší zkušenosti s rozhlasovým mikrofonem.

Zatímco Memmo se v sedmdesátých letech vyskytoval před kamerou již jen výjimečně, Mario stále točil několik filmů ročně a dosáhl i jednoho prestižního ocenění – za roli profesora v komedii VYSOKÁ KARETNÍ HRA (Lo scopone scientifico, 1972) získal Stříbrnou stuhu od Italského syndikátu filmových novinářů. Jinak v jeho filmografii 70. let převažují postavy policistů, důstojníků, právníků, znovu také duchovních. Několik filmů natočil ještě počátkem osmdesátých let, pak ale na další aktivity rezignoval. Úplně naposledy se objevil ve filmu PŘÍBĚH MLADÉHO CHUDÁKA (Romane di un giovane povere, 1995), tehdy byl ale již vážně nemocný. Mario Carotenuto zemřel v Římě 14. dubna 1995 ve věku 78 let. Pohřben je ve městě Grotone, odkud pocházela jeho manželka Gabriella Cottignoli.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1995 Romanzo di un giovane povero
1983 Gianburrasca
Paulo Roberto Cotechiño centravanti di sfondamento
Tifoso, l'arbitro e il calciatore, Il
1982 Cuando calienta el sol... vamos a la playa
Per favore, occupati di Amelia
Promiň, že je to málo
1981 Pierino medico della SAUB
1980 Qua la mano
1979 Dove vai se il vizietto non ce l'hai?
Infermiera di notte, L'
Insegnante balla... con tutta la classe, L'
Vedova del trullo, La
1978 Quando c'era lui... caro lei!
1977 Altra metà del cielo, L'
Appuntamento, L'
Chaotická brigáda
Il ginecologo della mutua
La Soldatessa alla visita militare
Marito in collegio, Il
Vergine, il toro e il capricorno, La
1976 Cassiodoro il più duro del pretorio
Dottoressa del distretto militare, La
Professoressa di scienze naturali, La
1975 Insegnante, L'
La liceale
Nuora giovane, La
Sogno di Zorro, Il
Zasažena náhlým blahobytem
1974 Farfallon
Policistka
Sex v hlavě
Squadra volante
1973 Pasqualino Cammarata... capitano di fregata
Sergente Rompiglioni, Il
1972 Boccaccio
Fiorina la vacca
Girolimoni, il mostro di Roma
Prode Anselmo e il suo scudiero, Il
Quando le donne si chiamavano 'Madonne'
Storia di fifa e di coltello - Er seguito d'er più
Vysoká karetní hra
1971 1870 (TV film)
Due assi del guantone, I
1970 Nel giorno del signore
Ragazza del prete, La
1969 Jestliže je úterý, musíme být v Belgii
Lisa dagli occhi blu
Satyricon
1967 Jeux d'adultes
1966 Sette monaci d'oro
1964 Scandali nudi
1963 Donna degli altri è sempre più bella, La
I soliti rapinatori a Milano
Siamo tutti pomicioni
Tempo di Roma
1962 Colpo gobbo all'italiana
Due samurai per cento geishe
Gli eroi del doppio gioco
Mio amico Benito, Il
Nerone '71
Peccati d'estate
1961 Bellezze sulla spiaggia
Che femmina... e che dollari!
Ferragosto in bikini
Gli scontenti
Io bacio... tu baci
Magnifiche sette, Le
Mariti in pericolo
Pesci d'oro e bikini d'argento
Ragazza sotto il lenzuolo, La
Scandali al mare
Vacanze alla baia d'argento
Vendetta, La
Vydržovaný
1960 Banda del buco, La
Caccia al marito
Fontana di Trevi
Genitori in Blue-Jeans, I
Juke box urli d'amore
L'homme aux cent visages
Ladro lui, ladra lei
Svedesi, Le
Teddy boys della canzone, I
Urlatori alla sbarra
1959 Amico del giaguaro, L'
Cerasella
La cento chilometri
První láska
Roulotte e roulette
Sorprese dell'amore, Le
Terrore dell'Oklahoma, Il
Totò v Madridu
Uomini e nobiluomini
1958 Amore nasce a Roma, L'
Ballerina e Buon Dio
Come te movi, te fulmino!
Guardia, ladro e cameriera
Pan, amor y Andalucía
Rascel marine
Zitelloni, Gli
Žena, o které se mluví
1957 Femmine tre volte
Susanna tutta panna
Vivendo, cantando che male ti fo?
Vzpomínka na Itálii
1956 Kean
Monte Carlo
1955 Chléb, láska a .....
Io piaccio
1954 Třikrát žena
1953 Ci troviamo in galleria
1951 Abbiamo vinto!
Bellezze a Capri
I due sergenti
Milano miliardaria
1942 Giarabub
1937 Pád Kartága

TV seriály

1981 Fregoli (TV seriál)
1978 Racconti di fantascienza (TV seriál)
1977 Třetí host (TV seriál)

Dokumentární

2016 FantastiCozzi - a.z.

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace