foto

Memmo Carotenuto

  • nar. 24.7.1908
    Řím, Itálie
  • zem. 23.12.1980 (72 let)
    Řím, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec Memmo Carotenuto se ve světě divadla a filmu pohyboval od mládí, ale až v padesátých letech se zařadil mezi představitele výrazných vedlejších rolí v komediích a se svým nezaměnitelým hlubokým chraplavým hlasem dotvářel kolorit italské kinematografie té doby. Pocházel z herecké rodiny, jeho otec Nello Carotenuto byl divadelním hercem a prosadil se i v éře němého filmu. Po otcově boku začínal Memmo Carotenuto s divadelní herectvím v Římě ve třicátých letech, před kamerou debutoval ve slavném Blasettiho filmu STARÁ GARDA (Vecchia guardia, 1935), v následujících letech ale s filmem spolupracoval jen výjimečně.

K novým aktivitám před filmovou kamerou se Memmo Carotenuto dostal až po druhé světové válce, významnou, byť bezejmennou roli pacienta mu nabídl Vittorio de Sica ve filmu UMBERTO D. (1951). Poté se Memmo podílel na několika úspěšných komediálních sériích padesátých let, jako karabiniér Baiocchi se objevil ve filmech CHLÉB, LÁSKA A FANTAZIE (Pane, amore e fantasia, 1953) a CHLÉB, LÁSKA A ŽÁRLIVOST (Pane, amore e gelosia, 1954). Opět bezejmennou, ale dějově podstatnou figurku tramvajáka hrál ve dvou na sebe navazujících komediích CHUDÍ, ALE KRÁSNÍ (Poveri ma belli, 1956) a KRÁSNÁ, ALE CHUDÁ (Belle ma povere, 1957). Za svou kreaci ve filmu MANŽEL DVOU ŽEN (Il bigamo, 1955) získal Stříbrnou stuhu od Italského syndikátu filmových novinářů.

Padesátá léta byla pro Memmo Carotenuta šťastným obdobím a například jen v letech 1958-1959 natočil pětadvacet filmů. Většinu z nich již dávno zavál čas, ale například role zlodějíčka Cosima z filmu ZMÝLENÁ NEPLATÍ (I soliti ignoti, 1958) je dobře známá dodnes. Jako většina italských herců točil také ve Francii, s Fernandelem například hrál v komedii DŮVĚRNÍK TĚCHTO DAM (Le confident de ces dames, 1959). Mimo komediální žánr dostal zajímavou příležitost ve španělském válečném filmu DESET PUŠEK ČEKÁ (Diez fusiles esperan, 1959).

Ještě v šedesátých letech točil poměrně často, začal spolupracovat také s televizí, ale význam i počet jeho výstupů před kamerou se postupně snižoval a po překročení šedesáti let věku se začal stahovat do soukromí. Memmo Carotenuto zemřel v Římě 23. prosince 1980 ve věku 72 let. Měl dvě děti, zvláště syn Bruno (*1941) se v mládí prosadil také jako filmový herec. V životopise Memmo Carotenuta nelze opomenout zmínku o jeho mladším bratru Mariovi (1916-1995). Také on byl hercem; bratři sice nosili stejné příjmení, ale každý měl jinou matku, takže si fyzicky vůbec nebyli podobní, o to více oživující bylo jejich setkávání před kamerou a vzhledem k početné filmografii není nijak překvapivé, že v několika filmech spolu hráli.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1979 Láska v první třídě
1977 Grazie tante - Arrivederci
1976 San Pasquale Baylonne protettore delle donne
1973 Polizia è al servizio del cittadino?, La
1969 Hochzeitsreise, Die
Satyricon
1966 Sette monaci d'oro
1965 Casanova '70
1964 Napoleone a Firenze
Pán ze společnosti
1963 Avventura al motel
Ballata dei mariti, La
Ctihodní
Divorzio alla siciliana
Nejkratší den
1962 Accroche toi y'a du vent
Branco di vigliacchi, Un
Canzoni a tempo di twist
1961 Accroche-toi, y'a du vent
An einem Freitag um halb zwölf
Mariti in pericolo
Rocco e le sorelle
1960 Cocagne
I piaceri dello scapolo
Principe fusto, Il
1959 Agosto, donne mie non vi conosco
Diez fusiles esperan
Ferdinando I. re di Napoli
Il Poveri milionari
Le Confident de ces dames
Nepřítel mé ženy
Pica sul Pacifico, La
Policarpo, ufficiale di scrittura
Sorprese dell'amore, Le
Tutti innamorati
Život Lazarilla z Tormesu
1958 Dritte, Le
Gagliardi e pupe
Io, mammeta e tu
Nohy ze zlata
Totò a Marcellino
Totò v Paříži
Via col para... vento
Zmýlená neplatí
È arrivata la parigina
È permesso Maresciallo
1957 A vent'anni è sempre festa
Belle ma povere
Benvenuto onorevole
Classe di ferro
Cocco di mamma, Il
Dritti, I
Manželé ve městě
Muž v krátkých kalhotách
Nejkrásnější okamžik
Otcové a synové
Pauvres mais beaux
Ragazzi della marina
Ripudiata
Sbohem, armádo
Sole tornerà, Il
Solo Dio mi fermerà
Susanna tutta panna
1956 Cantando sotto le stelle
Donne, amore e matrimoni
Donne, amori e matrimoni
Due sosia in allegria
Giorni più belli, I
Guardia, guardia scelta, brigadiere e maresciallo
Manžel dvou žen
Tempo di villeggiatura
Totò, Peppino a psanci
Štěstí být ženou
1955 Accadde al penitenziario
Addio sogni di gloria
Bella non piangere!
Chéri-Bibi
Don Camillo e l'onorevole Peppone
Ladra, La
Motivo in maschera
Piccola posta
Ultimi cinque minuti, Gli
1954 Allegro squadrone
Carovana di canzoni
Casa Ricordi
Chléb, láska a žárlivost
Naše časy
Processo contro ignoti
Tři zloději
Via Padova 46
1953 Chléb, láska a fantasie
Disonorata senza colpa
Domenica della buona gente, La
Donne proibite
Nerone e Messalina
Piovuto dal cielo
Prima di sera
Se vincessi cento milioni
1952 Umberto D.
1950 Figaro sem, Figaro tam
1949 Adamo ed Eva
1948 Zloději kol
1947 Passatore, Il
1946 Senza famiglia
1941 Tosca

TV seriály

1968 Il circolo Pickwick (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace