foto

Yves Vincent

  • nar. 5.8.1921
    Thônes, Francie
  • zem. 6.1.2016 (94 let)
    Montacher-Villegardin, Yonne, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec Yves Vincent se narodil v jižní Francii, většinu dětství a mládí ale strávil v Alžírsku, kde také zahájil svou uměleckou dráhu, původně v rozhlase. Zároveň se věnoval sportu a vynikal především ve vodním pólu, a když se po druhé světové válce vrátil do Francie, s atletickou postavou a zkušenostmi s veřejným vystupováním našel brzy uplatnění v divadle i ve filmu. Před kamerou debutoval malou rolí ve filmu VELETRH SNŮ (La foire aux chimères, 1946), herecké ostruhy mezitím získával především na jevišti Théâtre Antoine.

Již koncem čtyřicátých let dostával Yves Vincent velké role ve filmech různých žánrů. Málokdy šlo o skutečně hodnotný filmařský počin, jeho partnerkami ale byly nejslavnější herečky té doby jako Tilda Thamar (PŘÍSTAV V ORIENTU – Porte d´Orient, 1950) nebo Martine Carol (DEJTE SI POZOR NA BLONDÝNKY – Méfiez vous des blondes, 1951). Titulní roli francouzského důstojníka bojujícího proti marockým povstalcům hrál v dobrodružném snímku KAPITÁN ARDANT (Capitaine Ardant, 1951). Několikrát se před kamerou setkal se slavnou tanečnicí Ludmilou Tchérinou (GRAND GALA, 1952), objevil se také ve velkorysých koprodukčních projektech (SPARTAKUS – Spartaco, 1953).

Mezitím sklízel úspěchy i na jevištích, připomeňme Williamsovu Tramvaj do stanice Touha (v divadle Théâtre Edouard VII) nebo Tolstého Annu Kareninu (Théâtre de la Renaissance). Koncem padesátých let začal klesat jeho význam v oblasti filmu, i když stále dostával velké role (JUSTIČNÍ POLICIE – Policie judiciaire, 1957; NOVÍ ARISTOKRATÉ – Les nouveaux aristocrates, 1961), zmínku si zaslouží i vedlejší úloha v komedii BABETA JDE DO VÁLKY (Babette s´en va-t-en guerre, 1959), navázal také spolupráci s televizí.

Určitému oživení Vincentovy popularity napomohl Louis de Funès, který jej znal z dřívějška z divadla a později jej přizval do svých slavných filmů. Díky tomu se Yves Vincent objevil v komedii HIBERNATUS (1969), jako plukovníka četnictva jsme jej mohli vidět ve filmech ČETNÍK SE ŽENÍ (Le gendarme se marie, 1968) a ČETNÍK VE VÝSLUŽBĚ (Le gendarme en balade, 1970). Poté se před kamerou objevoval již jen sporadicky a v menších rolích, nový zájem o jeho osobnost přinesl znovu až televizní seriál SOUD (Tribunal), který se vysílal v letech 1988-1991 a ve své době šlo o divácky úspěšný projekt ze soudních síní; Yves Vincent se objevil ve všech 390 dílech v roli soudce Garonna.

Po skončení prací na seriálu SOUD Yves Vincent rezignoval na další umělecké aktivity a od počátku devadesátých let žije v soukromí. Byl dvakrát ženatý, poprvé s populární televizní hlasatelkou Jacqueline Huet (1929-1986), podruhé s herečkou Nelly Borgeaud (1931-2004), obě manželství ale skončila rozvodem.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1988 Maison assassinée, La
1987 La rumba
1983 Surprise Party
1981 Filles de Grenoble, Les
1975 Rêves pornos
1974 Impossible... pas français
1972 Dossiers de Me Robineau: Main basse sur la campagne (TV film)
1971 Valparaiso, Valparaiso
1970 Je suis une nymphomane
Četník ve výslužbě
1969 Hibernatus
1968 Četník se žení
1967 Troppo per vivere... poco per morire
1964 Francoise aneb Život v manželství
Terrore dei mantelli rosse, Il
1963 Caméra explore le temps: La conspiration du général Malet, La (TV film)
Jean-Marc aneb Život v manželství
Muriel neboli v čase návratu
1962 Planque, La
1961 Alibi pour un meurtre
Nouveaux aristocrates, Les
1960 Dragée haute, La
1959 Babeta jde do války
Gars d'Anvers, Le
Y'en a marre
1958 Police judiciaire
1957 O.S.S. 117 n'est pas mort
1956 Circuit de minuit, Le
Pitié pour les vamps
1953 Monsieur Scrupule gangster
Spartaco
1952 Grand gala
Ouvert contre X
1951 Capitaine Ardant
Ma femme est formidable
Porte d'orient
Si ça vous chante
Tapage nocturne
1950 Méfiez-vous des blondes
1949 Bal Cupidon
Danseuse de Marrakech, La
Femme nue, La
Maternelle, La
1948 Cavalier de Croix-Mort, Le
La renégate
1947 Requins de Gibraltar, Les
Taverne du poisson couronné, La
1946 Foire aux chimères, La

TV seriály

1989 Tribunal (TV seriál)
1984 Rue Carnot (TV seriál)
1981 Anthelme Collet ou Le brigand gentillhomme (TV seriál)
Fiancées de l'empire, Les (TV seriál)
1977 Famille Cigale, La (TV seriál)
Recherche dans l'intérêt des familles (TV seriál)
1976 Douze légionnaires, Les (TV seriál)
1975 Aurore et Victorien (TV seriál)
1974 Messieurs les jurés (TV seriál)
1972 Fils du ciel, Le (TV seriál)
1971 Madame êtes-vous libre? (TV seriál)
1970 Dossiers du professeur Morgan, Les (TV seriál)
1967 Les dossiers de l'écran (TV seriál)
Vyšetřovaní komisaře Maigreta (TV seriál)
1962 Inspektor Leclerc (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace