foto

Hélène Duc

  • nar. 22.3.1917
    Bergerac, Francie
  • zem. 23.11.2014 (97 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Umělecká dráha francouzské herečky Hélène Duc se odehrávala především v divadle, širší veřejnosti se zviditelnila díky televizi, na svém kontě má ale také přes dvacet filmových rolí. Narodila se jako Marcelle Hélène Duc ve starobylém městě Bergerac v jižní Francii. Od dětství milovala literaturu a recitaci, což ji přivedlo k povolání učitelky a koncem třicátých let začala pracovat v Paříži. Později se rozhodla pro divadlo a v Marseille se připojila k divadelní společnosti Rideau rouge.

Za druhé světové války do jejího života zásadním způsobem vstoupil důstojník a později i diplomat René Catroux, za něhož se provdala. Jeho otec Georges Catroux (1877-1969) byl významným generálem a politikem té doby a díky přátelství s generálem de Gaullem se celá rodina zapojila do protifašistického odboje, jehož se zúčastnila i Hélène Duc. Na konci války pak absolvovala debut před filmovou kamerou a jako zaměstnankyně módního salónu se objevila ve filmu FALBALAS (1945).

V následujících letech se věnovala hlavně divadlu a osvědčila se především jako herečka ve francouzské klasice (Racine, Molière), zúčastňovala se také divadelních festivalů, zazářila především titulní rolí v Brechtově hře Matka Kuráž a její děti, kterou hrála na různých scénách několik let. Její filmografie se rozrůstala jen pozvolna, mihla se například jako ředitelka školy ve slavných VELKÝCH MANÉVRECH (Les grandes manoeuvres, 1955), později hrála v Renoirově SNÍDANI V TRÁVĚ (Le dejéuner sur l´herbe, 1959). Velkou příležitost dostala v komedii ŠÉF (Le caid, 1960) po boku populárního komika Fernandela.

Vedle divadla a příležitostného filmování našla během šedesátých let bohaté uplatnění také v televizi, kde hrála v seriálech a adaptacích literárních nebo divadelních předloh. V televizi ji nejvíce proslavila postava hraběnky Mahaut d´Artois v legendárním seriálu PROKLETÍ KRÁLOVÉ (Les rois maudits, 1972-1973). Naši diváci se s ní mohli seznámit také v manželském páru s Bernardem Blierem v komedii NEVÍM NIC, ALE ŘEKNU VŠECHNO (Je sais rien, mais je dirai tout, 1973) v hlavní roli s Pierrem Richardem. Poté se před filmovou kamerou objevovala jen výjimečně, znovu ale často hrála v televizi a v divadle.

Po několika podružných úlohách dostala výraznější příležitost v podobě postavy babičky titulního hrdiny v komedii TANGUY (2001), poté se objevila také v nové verzi seriálu PROKLETÍ KRÁLOVÉ (Les maudits rois, 2005), tentokrát ale již v menší roli. Svou divadelní dráhu mezitím uzavřela již na počátku devadesátých let, naposledy hrála ve slavné Feydeauově komedii Dáma od Maxima v Théâtre Marigny.

Za svou odbojovou činnost v době války obdržela Hélene Duc v roce 2005 čestný titul Spravedlivý mezi národy, který uděluje izraelská vláda. V roce 2009 byla pak dekorována nejvyšším francouzským státním vyznamenáním, řádem Čestné legie.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2003 Tvoje ruce na mé půlce
2001 Tanguy
Un ange
1997 Les Soeurs Soleil
1991 Des cadavres à la pelle (TV film)
1987 Miss Mona
Promis... juré !
1983 Père Noël et fils (TV film)
1980 Fantômas: L'échafaud magique (TV film)
1979 Le baiser au lépreux (TV film)
1976 Les Infidèles (TV film)
1975 Falešné dno
Katrin a spol.
1973 La femme en bleu
Nevím nic, ale řeknu všechno
1972 Cerisaie, La (TV film)
1971 La Possédée (TV film)
1968 Jako blázen
1966 Plainte contre X (TV film)
1965 Baratineurs, Les
Sens interdit (TV film)
1964 Honba na muže
1962 Jak získat úspěch v lásce
1961 Amours célèbres
1960 Le Caïd
1959 Snídaně v trávě
1956 Eugénie Grandet (TV film)
1955 Velké manévry
1952 Plus heureux des hommes, Le
1950 Édouard et Caroline
1945 Falbalas

TV seriály

2005 Prokletí králové (TV seriál)
Le Lis et le lion (E05)
La Louve de France (E04)
Les Poisons de la couronne (E03)
další epizody (5)
2001 Rastignac aneb ctižádostivost (TV seriál)
1997 P.J. (TV seriál)
1991 C'est quoi ce petit boulot? (TV seriál)
1988 L'appar (TV seriál)
1985 Maguy (TV seriál)
1982 Toutes griffes dehors (TV seriál)
1981 Anthelme Collet ou Le brigand gentillhomme (TV seriál)
Nana (TV seriál)
1980 Fantômas (TV seriál)
1979 Dames de la côte, Les (TV seriál)
1978 Claudine (TV seriál)
Médecins de nuit (TV seriál)
1974 Jean Pinot, médecin d'aujourd'hui (TV seriál)
1973 Duchesse d'Avila, La (TV seriál)
Poker d'As (TV seriál)
1972 Les Rois maudits (TV seriál)
1967 Amateur ou S.O.S. Fernand, L' (TV seriál)
Tribunal de l'impossible, Le (TV seriál)
1966 Allô Police (TV seriál)

Dokumentární

2017 Pierre Richard - tichý muž (TV film) - a.z.

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky