foto

Jaroslav Celba

  • nar. 26.12.1924
    Kramolna, Československo
  • zem. 27.2.2013 (88 let)
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jaroslav Celba se narodil 26. prosince 1924 v obci Kramolna u Náchoda v Československu. Vztah k hudbě provázel celý jeho život. Začínal jako jazzový kytarista po boku Josefa Škvoreckého. Při studiu na ČVUT a Karlově univerzitě si našel čas i na večerní dirigentské kurzy, kde jej učil Emil Hradecký. Svou kariéru skladatele filmové hudby započal s animátorem Zdeňkem Smetanou. Nejprve vyšel snímek JEDINÁ RADOST, o rok později v roce 1963 se představili s kresleným krátkometrážním filmem ROMANETTO.

Do paměti diváků se zapsal především díky své tvorbě hudby k Večerníčkům. Mezi jeho největší úspěchy patří POHÁDKY Z MECHU A KAPRADÍ (1968), O MAKOVÉ PANENCE A MOTÝLU EMANUELOVI (1971) či PÁSLI OVCE VALASI (1974). Komponování filmové hudby ke krátkometrážním animovaným snímkům se věnovat nepřestal. Mezi nejúspěšnější filmovou hudbu, kterou zkomponoval, se řadí hudba k filmům jako JULIE A ROMEO (1971), NIKTO NIE JE DOMA (1974), DRÁTOVAT FLIKOVAT (1980), nebo DUHOVÝ KOBEREC (1988).

Jeho hudba je inspirovaná lidovou a populární hudbou a moderním jazzem. Je však stále jednoduchá, harmonicky přehledná a srozumitelná jak pro děti, tak i pro dospělé, které dokáže zaujmout. V roce 2009 Celba převzal od svazu čestné uznání za přínos české kultuře při oslavách 90 let OSA. O dva roky později byl stejnou institucí vyhlášen nejúspěšnějším autorem v zahraničí. Zemřel 27. února 2013.

baubas

Skladatelská filmografie

Filmy

1993 Goldilocks and the Three Bears
1988 Duhový koberec
1987 Jak chameleon ke štěstí přišel
Sněhová královna
1986 Had je mašinka
1984 Děvčátko se sirkami
1982 Prak darebák
1981 Konec kouzelníka Uhahuly
Rozpustilí bráškové
1980 Drátovat, flikovat
1978 Oh, Shetlandy
Všehochlup
1977 Román mourovatého kocoura
Strašidlo ve škole (studentský film)
1976 O listonoši, který nechtěl chodit
Pokusníček (studentský film)
1973 Kubula a Kuba Kubikula ve Vařečkách a Hrncích
1972 Dvaja dobrí kamaráti
Nikdo není doma: Ocet
1971 Julie a Romeo
Toulavé telátko
1968 Lukostřelci
1966 Voda čerstvosti
1963 Romanetto
1962 Jediná radost

TV seriály

2014 Štaflík a Špagetka (TV seriál)
Vánoční pohoda (S03E13)
Psí škola (S03E12)
Sochaři (S03E11)
další epizody (13)
1991 Sedem výmyselných budíkov (TV seriál)
1990 Štaflík a Špagetka (TV seriál)
Konečně dobrý skutek (S02E13)
Fofografové (S02E12)
Stavebnice (S02E11)
další epizody (13)
1989 Koulelo se jablíčko (TV seriál)
1988 O panence Blažence (TV seriál)
1986 Kubula a Kuba Kubikula (TV seriál)
Jak všichni zůstali spolu (E07)
Jak bláhové je nepřestat v pravý čas (E06)
Barbucha jde strašit Randu (E05)
další epizody (7)
1983 Domeček u tří koťátek (TV seriál)
Panáček Paneláček (TV seriál)
1981 Medvídek Sněhůlek (TV seriál)
1980 Ve dvou se to lépe táhne (TV seriál)
1978 Jedno malé sídlisko (TV seriál)
O hajném Robátkovi a jelenu Větrníkovi (TV seriál)
1977 Byla jednou koťata (TV seriál)
Jak Ťuk a Bzuk putovali za sluníčkem (TV seriál)
1976 Hlemýžď Matěj a skřítek Vítek (TV seriál)
1974 Domino a jeho kamaráti (TV seriál)
Oberačka (E13)
Kamaráti na vidieku (E12)
Maškrtný vysávač (E11)
další epizody (13)
1973 Pohádky ze šípkového keře (TV seriál)
Pásli ovce valasi (TV seriál)
1972 Nikto nie je doma (TV seriál)
O makové panence (TV seriál)
O makové panence a dvou Emanuelech (E13)
O makové panence a medvídku Metodějovi (E12)
O makové panence a Kaňce Čunčové (E11)
další epizody (13)
1971 Štaflík a Špagetka (TV seriál)
Jak Štaflík a Špagetka letěli na výlet (S01E13)
Jak si Štaflík a Špagetka hráli (S01E12)
Jak Štaflík a Špagetka vařili (S01E11)
další epizody (13)
1970 Tři hříbečky (TV seriál)
1969 O klukovi z plakátu (TV seriál)
1968 Pohádky z mechu a kapradí (TV seriál)

Dokumentární

1976 Namalovaná písnička
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace