foto

Katrin Saß

  • nar. 23.10.1956 (63 let)
    Schwerin, Mecklenburg-Vorpommern, Východní Německo

Biografie

Východoněmecká herečka Katrin Saß patří k nejpopulárnějším a nejvýznamnějším účinkujícím bývalé NDR. Její otec byl zaměstnanec krajské správy ve Schwerinu, matka Marga Heiden byla herečkou Meklenburského státního divadla tamtéž.  Už od dětských let se Katrin zajímala o herectví, navštěvovala matčiny zkoušky a představení v divadle. Po ukončení školní docházky se vyučila telefonistkou. Poté se ucházela o studium na berlínské herecké škole, byla však odmítnuta. Větší štěstí při přijímacích zkouškách měla v Rostocku, kde poté studovala činohru po tři roky.

Už během studia ji objevili filmoví režiséři. Roku 1979 obsadil Heiner Carow mladou herečku do hlavní role ve filmu Dokud vás smrt nerozdělí. Snímek vypráví o manželství mezi Sonjou a Jensem, kteří nedokážou čelit konfliktům. Potíže nastanou po narození dítěte. Muž odpírá ženě její nárok na rovnoprávnost, utiskuje ji a bije tak dlouho, až mu ona podstrčí jed. Katrin Saß se podařilo ztvárnit vývoj této hlavní postavy – od dětsky rozverného děvčete, přes přítulnou ženušku, která jde životem se strachem a sehnutými zády, po mladou ženu, která se dokáže sama rozhodovat.

V době studií si Katrin rovněž odbyla debut divadelní. V rodném městě si zahrála roli Věry v tehdy populárním dramatu ruského autora Vladimíra Těndrjakova „Noc po maturitě“.

Po absolutoriu na herecké škole získala angažmá v Kleistově divadle ve Frankfurtu nad Odrou, kde byla obsazována zejména do pohádek. Později, začátkem 80. let 20. století, hostovala Katrin v Zemském divadle v Halle, kde se zanedlouho usadila na stálo. Těšila se podpoře činoherního režiséra Petera Sodanna. Hrála němou dceru Kathrin v Brechtově hře „Matka Kuráž a její děti“, nebo Julii v klasice W. Shakespeara. Jméno si ovšem zíkala až rolemi v současných dramatech od Volkera Brauna a Heinera Millera. Katrin se věnovala i tanci a zpěvu v „Revue 50“ a hostovala také v divadle v Lipsku.

V téže době nedává Katrin Saß vale ani filmu, u režiséra Konrada Petzolda natočila v roce 1980 film Pašeráci z Rajgrodu. Ve stejném roce u režisérů Güntera Reische a Günthera Rückera u nás známější snímek Snoubenka. V něm si zahrála roli mladé vražedkyně Barbary. Do povědomí širší německé veřejnosti se ovšem dostala až po ztvárnění hlavní role ve filmu Občanská záruka na jeden rok režiséra Herrmanna Zschocheho.

V osmdesátých letech, tedy pod znárodněným filmovým průmyslem DEFA (Deutsche Film AG), se Katrin objevila ještě ve více než deseti dalších filmech, z nichž zmíníme např. film Ode dneška dospělý (1985), či drama z války Dům u řeky (1986) režiséra Rolanda Gräfa. Labutí písní socialistického filmu byl pro ni snímek Poslední kapitola o posledních deseti letech života německého spisovatele Hanse Fallady. Katrin zde hrála bohatou, na morfiu závislou ženu, do níž se spisovatel zamiluje a vezme si ji.

V televizních filmech a seriálech (např. Schimanski) hrála  Katrin Saß už před pádem Berlínské zdi, avšak po sjednocení Německa začala s televizí spolupracovat ještě více. Role ztvárňovala především v kriminálkách jako Místo činu nebo v Německu oblíbené sérii Polizeiruf 110. Koncem devadesátých let dvacátého století začala opět hrát i ve filmu, např. Härtetest režiséra Janka Riekeho z roku 1997.

 V roce 2002 se Katrin Saß stala poprvé slavnou i mimo německy mluvící země, naši vlast nevyjímaje. A to díky snímku Good bye, Lenin! režiséra Wolfganga Beckera. Hrála zde ženu z východního Berlína, matku dvou dětí, která prodělala před pádem NDR infarkt a celou společenskopolitickou změnu přečkala v komatu. Její syn Alex se ji po probuzení snaží uchránit před šokem z nových pořádků, který by ji mohl zabít.

Od té doby se herečka objevuje opět více či méně v televizních seriálech a filmech, výjimku tvoří filmy jako např. detektivka Poslední mlčení švýcarského režiséra Barana Bo Odara z roku 2010 nebo Sein letztes Rennen z roku 2013 – tragikomedie o starci, který se nehodlá smířit s pasivitou života v domově důchodců. V roce 2019 si zahrála v komedii Zlatíčka.

Hereckou práci ztěžovala Katrin Saß po dlouhou dobu závislost na alkoholu. Musela se kvůli ní vzdát některých perspektivních rolí, např. komisařky v pokračováních Místa činu. Po herecké přestávce a léčení se dokázala znovu vrátit před kamery a na jeviště. O tomto životním období napsala autobiografii „Das Glück wird niemals alt“ („Štěstí nikdy nestárne“), která vyšla roku 2003. O svém soukromí ale jinak hovoří velmi zřídka. V letech 1991–2007 byla vdaná za režiséra Siegfrieda Kühna. Žije střídavě v rodném Meklenbursku a Berlíně.

Michal "Haller" Čermák

Herecká filmografie

Filmy

2019 Mutterliebe - Der Usedom-Krimi (TV film)
Strandgut – Der Usedom-Krimi (TV film)
Träume – Der Usedom-Krimi (TV film)
Zlatíčka
2018 Geisterschiff - Der Usedom-Krimi (TV film)
Winterlicht - Der Usedom-Krimi (TV film)
2017 Das deutsche Kind (TV film)
Harrys Insel (TV film)
Nebelwand - Der Usedom-Krimi (TV film)
Trugspur - Der Usedom-Krimi (TV film)
2016 Engelmacher – Der Usedom-Krimi (TV film)
2015 Schandfleck - Der Usedom-Krimi (TV film)
2014 Mörderhus. Der Usedom-Krimi (TV film)
2013 Sein letztes Rennen
2012 Muži vždycky lžou (TV film)
2010 Blond bringt nix (TV film)
Der Doc und die Hexe (TV film)
Die Freundin der Tochter (TV film)
Po letech
Poslední mlčení
2009 Lulu a Jimi
Na lásku není nikdy pozdě (TV film)
2008 Donne-moi la main
Tatort - Tod einer Heuschrecke (TV film)
Tichá pošta (TV film)
2007 Heimweh nach drüben (TV film)
Hochzeit um jeden Preis (TV film)
2006 Meine verrückte türkische Hochzeit (TV film)
Warchild - Die Vermissten
Šest týdnů strachu (TV film)
2005 Bloch - Ein krankes Herz (TV film)
Mutterseelenallein
Místo činu - Křest ohněm (TV film)
2004 Problemzone Schwiegereltern (TV film)
2003 Good bye, Lenin!
Tatort - Bienzle und der Taximord (TV film)
2002 Místo činu: Kolín - Odveta (TV film)
2001 Heidi M.
Smrtící víkend (TV film)
2000 Die Polizistin (TV film)
Männer vom K3 - Tyrannenmord, Die (TV film)
Schimanski: Smrtící láska (TV film)
Tatort - Blüten aus Werder (TV film)
Verhängnisvolles Glück (TV film)
1999 Místo činu - Smrtelný strach (TV film)
1998 Das vergessene Leben (TV film)
Mann stürzt ab, Ein (TV film)
Polizeiruf 110 - Das Wunder von Wustermark (TV film)
Sperling und der brennende Arm (TV film)
1997 Déjà-Vu
Härtetest
Polizeiruf 110 - Der Sohn der Kommissarin (TV film)
1996 Polizeiruf 110 - Die Gazelle (TV film)
Polizeiruf 110 - Kurzer Traum (TV film)
1995 Polizeiruf 110 - 7 Tage Freiheit (TV film)
Polizeiruf 110 - Im Netz (TV film)
Polizeiruf 110 - Jutta oder Die Kinder von Damutz (TV film)
1994 Dreimal die Woche... (TV film)
Nachlaß, Der (TV film)
Polizeiruf 110 - Opfergang (TV film)
Polizeiruf 110 - Totes Gleis (TV film)
1993 Inge, April und Mai (TV film)
Polizeiruf 110 - Blue Dream - Tod im Regen (TV film)
Stunde der Füchse (TV film)
Tatort - Berlin - beste Lage (TV film)
Tatort - Tod einer alten Frau (TV film)
1992 Große Fest, Das (TV film)
Sie und Er (TV film)
1991 Heute sterben immer nur die anderen
1989 Zum Teufel mit Harbolla
1988 Poslední kapitola
1986 Dům u řeky
Traum vom Elch, Der
1985 Meine Frau Inge und meine Frau Schmidt
Ode dneška dospělý
1984 Těžká léta 2/2 (TV film)
1982 Familie Rechlin (TV film)
Zahl bar, wenn du kannst (TV film)
1981 Chirurgus Johann Paul Schroth - Eine Geschichte aus den Anfängen der Charité (TV film)
Občanská záruka na jeden rok
Polizeiruf 110 - Nerze (TV film)
1980 Snoubenka
1979 Dokud vás smrt nerozdělí
Schmuggler von Rajgrod, Die

TV seriály

2018 Berlínští psi (TV seriál)
2015 Block B - Unter Arrest (TV seriál)
2013 Kriminalista (TV seriál)
Klan Sobottkových (S08E02)
2010 Jezero Weissensee (TV seriál)
2008 Dell & Richthoven (TV seriál)
Donna Leonová (TV seriál)
Temná hodinka Benátské republiky (E13)
2007 KDD - Kriminaldauerdienst (TV seriál)
Mitten im Leben (TV seriál)
Kriminalista (TV seriál)
Ideální oběť (S02E04)
2006 Unter anderen Umständen (TV seriál)
Unter anderen Umständen (E01)
2004 Bella Block (TV seriál)
Die Freiheit der Wölfe (E17)
2002 Bloch (TV seriál)
1999 Klemperer - Ein Leben in Deutschland (TV seriál)
1998 Specialisté na vraždy (TV seriál)
1997 Schimanski (TV seriál)
1996 Sperling (TV seriál)
1988 Die Männer vom K3 (TV seriál)
1985 Der Staatsanwalt hat das Wort (TV seriál)
Vaters Frau (E100)
1971 Volejte policii 110 (TV seriál)

Dokumentární

2019 Generationen-Wende: Neue Geschichten aus Ostdeutschland (TV film)
2016 Großes Kino made in DDR (TV film)
Petticoat und Planerfüllung - Frauen im DEFA-Film (TV film)
2003 Babij Jar

Host

TV pořady

2013 Das ist Spitze! (TV pořad)
2004 Im Palais (TV pořad)
Zibb (TV pořad)
1999 Beckmann (TV pořad)
1997 Leute heute (TV pořad)
1992 Riverboat (TV pořad)
1991 DAS! (TV pořad)
1974 3nach9 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky