Reklama

Reklama

Valentin Silvestrov

Valentin Silvestrov

nar. 30.09.1937 (86 let)
Kyjev, Ukrajina, Sovětský svaz

Biografie

Valentin Silvestrov se narodil v roce 1937 v Kyjevě. Hudbě se začal věnovat poměrně pozdě, až ve svých patnácti letech. Na Kyjevské konzervatoři studoval obory kompozice a klavír v letech 1958-64. Kompozici absolvoval u klasika ukrajinské avantgardy, Borise Ljatošinského.

Silvestrov v 60. letech spoluzakládal skladatelskou skupinu Kyjevská avantgarda, jejíž členové vycházeli zejména z odkazu díla Antona von Weberna a přímých vlivů tzv. Darmstadské školy. Silvestrovova hudba té doby je velmi harmonicky příkrá a komplikovaná a lze ji zařadit do škatulky tzv. Nové hudby. Zlom začal okolo roku 1970, kdy byl Silvestrov spolu s několika dalšími členy Kyjevské avantgardy vyloučen z oficiálního skladatelského svazu, což fakticky znamenalo vstup do hudebního undergroundu.

Nejpodstatnější přerod Silvestrovovy estetiky se však uskutečňoval od roku 1974 po následujících 10 až 15 let. V letech 1974-77 skladatel zkomponoval jednu ze svých nejproslulejších kompozic, více jak dvouhodinový písňový cyklus Tiché písně na slova klasických autorů světové a ukrajinské poezie. Při jednoduchém obsazení klavír a zpěv a při maximální redukci dynamických a výrazových prostředků zde nastolil a po svém vyřešil problematiku kýče, postmodernou tolik diskutovaného v případě děl vycházejících vstříc obecnému vkusu. Jestliže Tiché písně vycházely z harmonických souzvuků sto padesát let starých, a z postupů používaných spíš u táborákům než v koncertní síni, neučinil tak Silvestrov z důvodu své distance od hudebního materiálu, ale pro jím formulovanou ideu „metahudby“: hudby známé z minulosti, ale postavené do kontextu veškeré imaginárně znějící hudby současnosti jako metafora usebrání či specifický druh komentáře k ní. Silvestrovova vrcholná tvorba bývá dávána do souvislosti s proudem tzv. spectral music - spektrální hudby. Silvestrov má doposud 7 symfonií, oratorní, koncertantní i komorní skladby. Je vydávaný labelem ECM a nakladatelstvím Belaieff v Mohuči.

Ve své tvorbě pro film Silvestrov spolupracoval zejména s režiséry Konstantinem Jeršovem a slavnou ukrajinskou režisérkou Kirou Muratovovou. O Silvestrovovi, vznikl v roce 2008 koprodukční televizní dokument Dialoogid: Helilooja Valentin Silvestrov.

Vojtěch "garmon" Dlask

Skladatel

Herec

Seriály
2008

Isajev

Dokumentární
2008

Dialoogid: Helilooja Valentin Silvestrov

Ovládací panel

Fanklub

(1)

Reklama

Reklama