foto

Marisa Merlini

  • nar. 6.8.1923
    Řím, Itálie
  • zem. 27.7.2008 (84 let)
    Řím, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Italská herečka Marisa Merlini byla oblíbenou představitelkou velkých filmových rolí hlavně v 50. a 60. letech, aktivní před kamerou byla ale až do doby těsně před svým úmrtím. Pocházela z Říma a vyrůstala v početné rodině, kterou opustil otec. Marisa od dětství projevovala sklony k herectví, hrála v dětském divadle, později kromě studií navštěvovala hodiny rétoriky, kvůli obživě rodiny ale začala v sedmnácti letech pracovat jako prodavačka. V parfumerii, kde prodávala, si jejího zjevu povšimla Mariuccia Macario, manželka proslulého herce a kabaretiéra Erminia Macaria.

Erminio Macario tehdy získával pozornost mimo jiné tím, že na každou divadelní sezónu do svého souboru angažoval nové neokoukané tváře. Jednou z nich se v roce 1941 stala i Marisa Merlini, která jako vnadná brunetka začala dostávat příležitosti v postavách typických Římanek. Před kamerou stála poprvé v malé úloze studentky v Mattoliho dramatu DNES VEČER NIC NOVÉHO (Stasera niente di nuovo, 1942), mezitím sklízela značné úspěchy v římském divadle Teatro di Valle i na zájezdových představeních a již v roce 1943 ji do svého souboru angažoval slavný komik Totò. K dalšímu výstupu před kamerou se dostala v Paglierově filmu ŘÍM, SVOBODNÉ MĚSTO (Roma, citta libera, 1946), kde se poprvé setkala s Vittoriem de Sicou.

Po boku Totò opět slavila úspěch na jevišti, pochopitelně hrála i v několika jeho filmech z přelomu 40. a 50. let (CÍSAŘ Z CAPRI - L'imperatore di Capri, 1949), později hrála také s dalším populárním komikem Aldem Fabrizim. Během padesátých let odehrála i několik postav v historických kostýmech, většinou to byly dobrodružné filmy, v životopisném snímku NAPOLEON (Napoleone, 1951) ztvárnila císařovnu Josefínu. V její filmografii té doby ale začaly převažovat tituly označované dnes jako komedie po italsku (commedia all'italiana), v nichž zúročila svůj šarm a temperament. Hrála například s Marcellem Mastroiannim a znovu také s Vittoriem de Sicou (MANŽEL DVOU ŽEN - Il bigamo, 1955; OTCOVÉ A SYNOVÉ - Padri e figli, 1957; LÉKAŘ A ŠARLATÁN - Il medico e lo stregone, 1958).

Největší popularitu jí ale přinesla postava porodní asistentky Annarelly, do níž se zamiluje vrchní strážmistr Carotenuto (Vittorio de Sica) ve filmech CHLÉB, LÁSKA A FANTAZIE (Pane, amore e fantasia, 1953) a CHLÉB, LÁSKA A ŽÁRLIVOST (Pane, amore e gelosia, 1954). První ze jmenovaných filmů jen v italských kinech vidělo více než dvanáct miliónů diváků, získal ocenění i v mezinárodním měřítku a dodnes patří k nejvýznamnějším zástupcům poválečné italské kinematografie. I když byla Marisa Merlini již populární herečkou, účast na filmech o chlebu a lásce ji katapultovala mezi největší hvězdy italského filmu. Vedle již zmíněných filmů připomeňme u nás neznámou komedii PRÁZDNINY (Tempo di villeggiatura, 1957 - tady hrála opět s Vittoriem de Sicou), za niž získala prestižní Stříbrnou stuhu udělovanou italským syndikátem filmových novinářů.

Ještě v šedesátých letech obohatila Marisa Merlini svou filmografii o několik dalších úspěšných komedií, postupně se ale přehrála do rolí autoritativních matek, nevyhnula se ani dobové oblibě žánru westernů (VELKÉ TICHO - Il grande silenzio, 1968). Jestliže jiné italské herečky hrály často i v zahraničí, Marisa Merlini k natáčení mimo Itálii vyjížděla jen výjimečně, přesto v její bohaté tvorbě najdeme i zastoupení francouzských nebo německých filmů. V koprodukci se Španělskem natočila film DRAMA ŽÁRLIVOSTI (Dramma della gelosia, 1969), opět s Marcellem Mastroiannim, ze spolupráce s dalšími významnými režiséry připomeňme Alberta Lattuadu (OH, SERAFÍNA - Oh, Serafina, 1976).

Význam Marisy Merlini jako filmové herečky poklesl v sedmdesátých letech; i tehdy sice točila často, šlo o okrajovou, byť dobově populární produkci lechtivých veseloher režisérů jako byli Sergio Martino nebo Mariano Laurenti. Velký triumf ale opět zažila na divadelním jevišti, překvapivě v Británii. Režisér Peter Glenville ji angažoval pro roli italské vychovatelky Francescy v historickém dramatu A Bequest to the Nation. Po premiéře v londýnském divadle Theatre Royal v roce 1970 následovalo celoroční turné a Marisa Merlini se zviditelnila v celoevropském měřítku. Po návratu do Itálie se znovu uplatnila i na domácích scénách a účinkovala například v muzikálech.

Častěji začala účinkovat v televizi a hrála v seriálech, některé z nich byly uvedeny i u nás. Co se týče úloh matek, připomeňme například film RICKY A BARABÁŠ (Ricky e Barabba, 1992), v němž byl jejím synem Christian de Sica. Svou práci pro film důstojným způsobem uzavřela rolí matky hlavního hrdiny v komediálně laděném melodramatu zasazeném do doby po druhé světové válce DRUHÁ SVATEBNÍ NOC (La seconda notte di nozze, 2005). Za tuto kreaci byla Marisa Merlini nominována na Stříbrnou stuhu i na prestižní Donatellovu cenu.

Marisa Merlini zemřela v Římě 27. července 2008 ve věku 84 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2005 Druhá svatební noc
2001 Reisei to džónecu no aida
2000 Teste di cocco
1999 Vacanze sulla neve
1996 Mi fai un favore
1995 A Dio piacendo
1992 Mutande pazze
Ricky a Barabáš
1983 Arrivano i miei
Gianburrasca
Sfrattato cerca casa equo canone
Tifoso, l'arbitro e il calciatore, Il
1981 Cornetti alla crema
L'Onorevole con l'amante sotto il letto
Mia moglie torna a scuola
Pierino contro tutti
1980 Altra donna, L'
Moglie in vacanza... l'amante in città, La
1978 Bella governante di colore, Una
Velký balík peněz
1977 Bidonata, La
1976 Albero dalle foglie rosa, L'
Le impiegate stradali
Oh, Serafina!
Stangata in famiglia
1975 Dolci zie, Le
1974 Bažanti jdou do boje
Pugni nudi, A
1973 Maschio ruspante, Il
1972 Continuavano a chiamarli i due piloti più pazzi del mondo
1971 Mio padre Monsignore
1970 Drama žárlivosti
Šantanová Nini
1969 Lisa dagli occhi blu
1968 Donne... botte e bersaglieri
Velké ticho
1967 Altri, gli altri e noi, Gli
Hölle von Macao, Die
Toutes folles de lui
1966 Combinards, Les
Já, já, já ... a ti druzí
1965 Loca juventud
1964 Crucero de verano
Ragazza in prestito, La
1963 Chica del trébol, La
I Mostri
Tempo di Roma
1962 Colpo gobbo all'italiana
Massaggiatrici, Le
Nerone '71
1961 Akiko
An einem Freitag um halb zwölf
Ferragosto in bikini
Fra' Manisco cerca guai
Incensurati, Gli
Mariti a congresso
Poslední soud
Vendetta, La
Vydržovaný
1960 Carro armato dell'8 settembre, Il
Garçonnière, La
I piaceri dello scapolo
Juke box urli d'amore
Ladro lui, ladra lei
Nesnáze s kariérou
1959 La cento chilometri
Mondo dei miracoli, Il
Roulotte e roulette
Tutti innamorati
1958 Auferstehung
Bacio del sole, Il
Io, mammeta e tu
1957 Dinanzi a noi il cielo
Liane, die weiße Sklavin
Lékář a šarlatán
Manželé ve městě
Nejkrásnější okamžik
Otcové a synové
Vacanze a Ischia
1956 Manžel dvou žen
Porta un bacione a Firenze
Tempo di villeggiatura
1955 Cortile
Destinazione Piovarolo
La canzone del cuore
Signorine dello 04, Le
1954 Amori di Manon Lescaut, Gli
Chléb, láska a žárlivost
1953 Anna perdonami
Chléb, láska a fantasie
Di qua, di là dal Piave
Eroi della domenica, Gli
Finalmente libero!
Prigioniera di Amalfi, La
Sua altezza ha detto no!
Ti ho sempre amato!
Viva la rivista!
1952 Altri tempi - Zibaldone n. 1
Amori e veleni
Angeli del quartiere, Gli
Cani e gatti
Er fattaccio
Ergastolo
Infame accusa
Io, Amleto
Tallone di Achille, Il
Viva il cinema!
1951 Famiglia Passaguai fa fortuna, La
I due sergenti
L'eroe sono io!
Napoleone
Rome-Paris-Rome
Stasera sciopero
1950 Capitano nero, Il
Totò hledá ženu
Zappatore, Lo
1949 Imperatore di Capri, L'
Totò hledá příbytek
Vivere a sbafo
1946 Roma città libera
1942 Stasera niente di nuovo

TV seriály

1999 Dokud nás život nerozdělí II (TV seriál)
1994 Italian Restaurant (TV seriál)
1990 Gorille, Le (TV seriál)
Záchranka (TV seriál)
1989 Disperatamente Giulia (TV seriál)
1988 Colletti bianchi (TV seriál)
1985 Aeroporto internazionale (TV seriál)
1984 Quei 36 gradini (TV seriál)
1982 Storia d'amore e d'amicizia (TV seriál)
1981 Lapo erzählt... (TV seriál)
1964 Le inchieste del commissario Maigret (TV seriál)

Dokumentární

1968 Western, Italian Style (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace