foto

Göran Olsson

  • nar. 20.9.1965 (55 let)
    Lund, Malmöhus län, Švédsko

Biografie

Švédský dokumentarista se dlouhodobě zabývá problematikou postkolonialismu, rasismu a násilí. Do širšího povědomí se zapsal před třemi lety snímkem Black Power (The Black Power Mixtape 1967-1975, 2011), jenž reflektoval afro-americké občanské hnutí přelomu 60. a 70. let z pohledu švédských novinářů a který byl oceněn na řadě festivalů včetně Sundance. Co se násilí týče je jeho třetím celovečerním filmem.

MFDF Ji.hlava

Režijní filmografie

Filmy

1992 Kl:k

Dokumentární

2019 London 79 (TV film)
2018 Den sommaren
2016 Fonko
2014 O násilí
2011 Black Power
2009 Am I Black Enough for You
1998 Fuck You, Fuck You Very Much

Scenáristická filmografie

Dokumentární

2016 Fonko
2014 O násilí
2011 Black Power
1999 Independent Lens (TV seriál)

Střihačská filmografie

Dokumentární

2018 Den sommaren
2016 Fonko
2011 Black Power

Herecká filmografie

Kameramanská filmografie

Dokumentární

1998 The Stars We Are
1997 Hennes armeniske prins (TV film)

Producentská filmografie

Dokumentární

2017 Shapeshifters
2013 Henric de la Cour

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky