foto

Štěpán Koníček

  • nar. 7.3.1928
    Praha, Československo
  • zem. 26.5.2006 (78 let)
    Praha, Česko

Biografie

Dirigent a skladatel Štěpán Koníček se narodil 7. března 1928 v Praze. V roce 1947 odmaturoval na pražském reálném gymnáziu, poté vystudoval hudební vědu a estetiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (1948 – 1953), kde získal titul PhDr., a od roku 1947 na AMU dirigování u Karla Ančerla (1951) a skladbu u Pavla Bořkovce (1954).

Současně byl hudebním režisérem Československého rozhlasu Brno (1951 – 1952), asistentem uměleckého ředitele Symfonického orchestru Hlavního města Prahy (FOK, 1952 – 1956), dirigentem a nakonec šéfdirigentem Filmového symfonického orchestru (FYSIO, 1956 – 1991), kde uplatnil i své skladatelské schopnosti, ale dirigování se věnoval až do konce 90. let.

Jako hudební skladatel od roku 1952 napsal několik komorních a jiných děl, např. „Meluzína“ 1951, „1. smyčcový kvartet“ 1952, „Res symfonica“ 1961, „Televizní pohlednice“ 1963, „Ptačí hexametry“ 1964, „Turbulence“ 1969, „Minuty s Maupassantem“ 1973, „Sonáta pro klavír“ 1978, „Stabat mater pro violu a smíšený sbor“ 1979, „Malá smuteční hudba pro violu ve čtvrttónovém systému“ 1981 nebo „4. smyčcový kvartet“ 1982.

Jako filmový dirigent se Koníček podepsal v 50. až 90. letech u několik tisíc filmových děl, dlouhých a krátkých hraných filmů, rozličných dokumentů, střihových loutkových a animovaných snímků, televizních projektů a desítek dalších. Od konce 60. let skládal hudbu převážně pro slovenské filmy.

Skládal také scénickou hudbu („Zdravý nemocný“, „Robinson“, „Vodník Mařenka“, „Dáma skřítek“, „Jak zkrotit saň“ aj.) pro četná divadla (Divadlo Jiřího Wolkera, Městská divadla pražská, Příbram, Uherské Hradiště, Karlovy Vary, Liberec, Černé divadlo, Realistické divadlo). Jako hudební filmový skladatel začínal v českém filmu u dokumentů (KLÍČ K HUDBĚ) a krátkometrážních děl (LHÁŘ 1957 a PERLOVÝ NÁHRDELNÍK 1965).

Ke krátkým zakázkovým filmům z roku 1966 připravoval i archivní hudbu (JAK JSEM BYL OHOLEN, JAK SAMMY O KALHOTY PŘIŠEL a SLAVNÝ CHIRURG DR.SAMMY). Zahrál si také dirigenta („BABIČKY DOBÍJEJTE PŘESNĚ!“) a nebo režiséra (TV seriál PŘÍSAHÁM A SLIBUJI).

V dlouhometrážní hrané tvorbě skládal pro slovenskou kinematografii, kde spolupracoval s režiséry Dimitrijem Plichtou (ŠERIF ZA MREŽAMI, CÉZAR A DETEKTÍVI, STROSKOTÁME ZAJTRA, LÁSKA NELÁSKAVÁ), Miroslavem Horňákem (ÚDOLIE VEČNÝCH KARAVÁN, NOC S MAČKOU, BLUDIČKA), Ľudovítem Filanem (VRECKÁRI, NAŠI PŘED BRÁNAMI, V KAŽDOM POČASÍ, ZLATÁ RÉVA, ČLNY PROTI PRÚDU, V BLUDISKU PAMÄTI, CENA ODVAHY), Andrejem Lettrichem (PRÍPAD KRÁSNEJ NERESTNICE, ŠEPKAJÚCI FANTÓM), Štefanem Uhrem (KEBY SOM MAL DIEVČA), Petrem Solanem (TUŠENIE), Jurajem Jakubiskem (ZBEHOVIA A PÚTNICI) a Otakarem Krivánkem (BLÍZKE DIAĽAVY).

Poprvé a naposledy složil Koníček hudbu k českému filmu Antonína Kachlíka KOUZELNÍKŮV NÁVRAT (1984). Jako dirigent nahrál hudbu pro české filmy Alfréda Radoka (DĚDEČEK AUTOMOBIL), Bořivoje Zemana (PÁTÉ KOLO U VOZU, ŠÍLENĚ SMUTNÁ PRINCEZNA), Karla Kachyni (KRÁL ŠUMAVY), Vojtěcha Jasného (TOUHA, PROCESÍ K PANENCE, VŠICHNI DOBŘÍ RODÁCI), Oldřicha Lipského (LIMONÁDOVÝ JOE ANEB KOŇSKÁ OPERA, ZABIL JSEM EINSTEINA, PÁNOVÉ…), Kadára a Klose (OBCHOD NA KORZE), Jiřího Menzela (OSTŘE SLEDOVANÉ VLAKY, SKŘIVÁNCI NA NITI), Zdeňka Podskalského (BÍLÁ PANÍ) či Jana Němce (O SLAVNOSTI A HOSTECH).

Dirigoval či skládal hudbu i pro četné zahraniční produkce (př. TOM A JERRY, MUNRO, ÚTĚK ZE ZLATÉ ZEMĚ, PORTRÉT DÁMY, MĚSTO ZTRACENÝCH DĚTÍ, LOST HIGHWAY, THE CLIMB, DEVÁTÁ BRÁNA, MULHOLLAND DRIVE).

Pro Československou televizi skládal (ŠLECHETNÝ COWBOY SANDY, REVUE V MLZE, ZLOČIN A TRIK, BOUŘKA, ŘEČ O PUŠKINOVI, ZAPRÁŠENÉ HISTÓRIE, ČESTNÉ KOLO, ROK MÁ ŠESŤ DNÍ, SLADKÉ HRY MINULÉHO LÉTA, FRAJERI A FRAJERKI, VĚTRNÁ SETBA, CHLÍPNÍK atd.) a dirigoval FYSIO (BAROMETR, PRINC A CHUĎAS, ALMARA, POSLEDNÍ DOPIS, BYL JEDNOU JEDEN DŮM, LÍSTEK DO PAMÁTNÍKU, ZLÁ KREV, LÉTAJÍCÍ ČESTMÍR, CIRKUS HUMBERTO ad.).

Komponoval a dirigoval též pro rozhlas. Obdržel titul Zasloužilého umělce (1988) a Cenu Senior Prix (1995). Dirigent PhDr. Štěpán Koníček zemřel po dlouhé nemoci v Praze 26. května 2006 ve věku sedmdesáti osmi let.

Jaroslav "krib" Lopour

Skladatelská filmografie

Filmy

2001 Pravdivý příběh Antonie Pařízkové, lehké holky s dobrým srdcem (TV film)
1987 Dotyky
1986 Cena odvahy
1985 Čertův švagr (TV film)
1984 Kouzelníkův návrat
1982 Chlap prezývaný Brumteles (TV film)
Pražská terčovnica (TV film)
Tušenie
1981 Dozrievanie (TV film)
O Vánocích už nechci slyšet ani slovo (TV film)
1980 More v kvapke vody (TV film)
1979 Blízke diaľavy
Frajeri a frajerky (TV film)
Rosnička
Zastretý farebný svet (TV film)
1978 Perly: Tři zlaté vlasy děda Vševěda (TV film)
1977 Bludička
Strašení čmeláků
1976 Cesta domov (TV film)
Keby som mal dievča
Najvzdialenejšia hviezda na nebi (TV film)
Nezbedná pohádka (TV film)
1975 Jak se ševcem šili čerti (TV film)
Raněný lučištník (TV film)
Vlčí halíř (TV film)
Šeptající fantom
1974 Operácia Raketa (TV film)
V každom počasí
1973 Bláznova smrt (TV film)
Desatinka citu (TV film)
Otcova slnečnica (TV film)
Prípad krásnej nerestnice
Tandemista
Čestné kolo (TV film)
1972 Letokruhy
Mazanica
Turista
1971 Jak se státi gentlemanem
1970 Archa bláznů aneb Vyprávění z konce života
Dovidenia v pekle, priatelia
Naši pred bránami
Noc s mačkou
Rajský plyn (TV film)
Skielko
Ľahučký dych (TV film)
1969 Láska neláskavá
Sladké hry minulého léta (TV film)
Smrt počestné paní (TV film)
1968 Bouřka (TV film)
Zbehovia a pútnici
Údolie večných karaván
Řeč o Puškinovi (TV film)
1967 Allein - mit dem Tod...!
Cézar a detektívi
Vreckári
Šašci
1966 Chlupatý ptáček
Home Sweet Nudnik
Revue v mlze (TV film)
Slavný chirurg Dr. Sammy
1965 Perlový náhrdelník
Ptáci Koháci
Šerif za mrežami
1964 Šlechetný cowboy Sandy aneb Prohraná nevěsta (TV film)
1963 Poslední výstřel
1962 40 dědečků
1961 Anatole
Munro
1960 Samson Scrap and Delilah

TV seriály

1982 Lienka Anulienka (TV seriál)
1981 Rozprávky pod stromček (TV seriál)
1979 Krajčírik Špendlíček (TV seriál)
1978 Perly (TV seriál)
1977 Muška Svetluška (TV seriál)
Útek zo zlatej krajiny (TV seriál)
Epizoda 7 (E07)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
další epizody (7)
1976 Černobílý Petr (TV seriál)
1975 Příběhy z medové stráně (TV seriál)
Svatba (E07)
V nebezpečí (E06)
Námluvy (E05)
další epizody (7)
1974 Kominíček (TV seriál)
1972 Strejda kapitán (TV seriál)
1971 Zaprášené histórie Ema Bohúňa (TV seriál)
Sen noci silvestrovskej (E09)
Švihrovská pieseň (E08)
Na džentríckom plese (E07)
další epizody (9)
1962 Tom a Jerry (TV seriál)
V opeře (S02E13)
Přátelé až za hrob (S02E12)
Na safari (S02E11)
další epizody (7)
1961 Tom a Jerry (TV seriál)
Kočičí proměna (S02E01)

Dokumentární

1985 Legenda o českém princi (TV film)
1978 Diviaky - Banská Bystrica
Také obyčajné tajomstvo
1976 Ľavoručnosť
1973 Česť práci všetka
1972 Zvonolejárky
Ľudia a dielo
1970 Dubnica
1969 Les
Nitra
Romantika neznáma
Čtyři scénografické tendence
1968 Bratislava, to je moje mesto...
Niekto to rád studené
Stroskotáme zajtra
1967 Trichofytiáza
1966 Čakanie na slnko
1964 Gregor Mendel
1963 Objektívne s objektívom
Päť čiernych korálkov
Stroje a myšlení
1962 Božena Němcová
1961 Ján Jesenius
Stredoveké nástenné maľby
1960 Náš dvor
Periféria
Praha v květech
Zneužitá sugescia
1959 Kvety a včely
1958 Člověk a technika
1957 Grafik Vincent Hložník

TV pořady

1956 Branky, body, vteřiny (TV pořad)

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce