foto

Susumu Fudžita

  • nar. 8.1.1912
    Fukuoka, Japonsko
  • zem. 23.3.1991 (79 let)
    Šibuja, Tokio, Japonsko

Biografie

Po střední škole (1929) odešel Susumu Fudžita do Tokia, kde se pokusil neúspěšně dostat na několik univerzit, poté působil ve filmech jako komparzista. V letech 1932-1934 sloužil u armády, po propuštění pracoval jako zvukař (Kyoto Film Recording) a v roce 1939 se vrátil k hraní (studio Toho). Zpočátku to byly role menší, od roku 1941 se už začal objevovat v hlavních úlohách, např. v ŠIDÔ MONOGATARI (1941). Do povědomí širšího publika se dostal titulní rolí Sanšira Sugaty v režijním debutu Akiry Kurosawy VELKÁ LEGENDA JUDO (1943, Sugata Sanširô); film se za dva roky dočkal pokračování. Fudžitovu popularitu "mužného akčního hrdiny" utvrdil film o válečných pilotech KATO HAYABUSA SENTO-TAI (1944, v překladu "Létající peruť plukovníka Tatea Kató" nebo taky "Sokolí peruť plukovníka Kató").

Před 2. světovou válkou a během ní byl považován za jednu z největších hvězd japonské kinematografie. Po natočení historického thrilleru LIDÉ, KTEŘÍ ŠLAPOU TYGRU NA OCAS (1945), kde hrál velitele pohraniční stráže Togašiho, zavrhl svoje vlastní portréty válečných hrdinů a rozhodl se s hraním přestat. Jelikož však jinde uplatnění nenašel, vrátil se k filmu: NELITUJEME SVÉHO MLÁDÍ (1946), první poválečný snímek Akiry Kurosawy o liberálním člověku, popraveném za války pro zradu. Během stávky ve studiu Toho (1948) se Fudžita spolu s dalšími členy odtrhli a spoluzaložili studio Šintoho (doslova "Nové Toho"), což také znamenalo dočasné ukončení spolupráce s Kurosawou. Následovalo několik melodramat a akčních záležitostí.

Po vypršení smlouvy u studia Šintoho (1957) se Susumu Fudžita vrátil ke společnosti Toho, kdeš účinkoval zejména ve vedlejších rolích a obnovil spolupráci s Kurosawou: např. dobrodružná akční komedie TŘI ZLOČINCI VE SKRYTÉ PEVNOSTI (1958) a role generála Tadokora nebo drama TĚLESNÁ STRÁŽ (1961) a role Hommy. V 60. a 70. letech přišly filmové i televizní role ve snímcích žánru "tokusacu" (doslova "zvláštní filmování" tj. akční filmy se speciálními efekty) jako byly GODZILLA vs. MOTHRA (1964, Mosura tai Godžira), FRANKENSTEIN vs. BARAGON (1965, Furankenšutain tai čitei kaidžű Baragon) – oba v režii Iširó Hondy - nebo sci-fi ULTRAMAN (1967, Urutoraman).  Opět zde představoval různé generály a policisty.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

1989 Roppongi banana boys
1983 Namidabashi
Tantei monogatari
1982 Kaikjó
1981 Good Luck Love
Rengo kantai
Šikakenin Baian
1979 Urotoruman - kaiju daikessen
1977 Nihon no džingi
1975 Seišun no mon
1972 Bókjó komoriuta
1971 Shiosai
1970 Hikó šónen: Wakamono no toride
Tora! Tora! Tora!
1969 Freshman wakadaišó
Nihonkai daikaisen
1968 Rengo kantai širei čókan: Jamamoto Isoroku
1967 Nihon no ičiban nagai hi
Sasaki Kodžiró
Urutoraman
1966 Hokkai no abare rjú
Zero faita dai kûsen
1965 Frankenstein tai čitei kaidžú Baragon
Fúrai ninpóčó
Fûrai ninbôchô
Samuraj
Taiheijó kiseki no sakusen: Kiska
1964 Kokusai himicu keisacu: Tora no kiba
Kyomo ware ozorami ari
Mothra tai Godzilla
Nenasytný průliv
Nihon'iči no horafuki otoko
Trap of Suicide Kilometer
Učú daikaidžú Dogora
1963 Hiken
Kaitei gunkan
Křídla nad Tichým oceánem
Nebe a peklo
Čintao jósai bakugeki meirei
1962 Dobunezumi sakusen
Čúšingura: Hana no maki – juki no maki
1961 Kógen no rjakudacuša
Yojimbo
Ósakadžó monogatari
1960 Hawaii Midway daikaikúsen: Taiheijó no araši
Kunisada Čúdži
Zlý chlap spí dobře
1959 Son-goku sora
Songokú
Submarine I-57 Will Not Surrender
Watashi wa kani ni naritai
1958 Hijosen
Kumo otoko
Rónin hakkei
Tennó, kógó to niššin sensó
Tři zločinci ve skryté pevnosti
1957 Jirochô gaiden: Ôabare jirochô ikka
Meidži tennó to ničiro daisensó
Róningai
Tony hledá Tokio
Čikjú Bóeigun
1956 Gunšin Jamamoto gensui to rengó kantai
Hokkai no hanran
Kingoró no heitai-san
Onna šindžuó no fukušú
Sebiro-san Sukáto-san
Vengeance of the Female Pearl's Rule
1955 Ai no rekiši
Hibatanki
Musuko hitori ni jome hačinin
Non-čan kumo ni noru
Nonki saiban
Rio no džónecu
Waga na wa petenši
1954 Hana to ryû - Dai-ichi-bu: Dôkai-wan no rantô
Hana to ryû - Dai-ni-bu: Aijô ruten
Hanran
Horafuki Tandži
Nihon jaburezu
Sensuikan rogó: Ima wa fudžó sezu
1953 Gindžiró no kataude
Gozen reidži
Himejuri no tó
Jasen kangofu
Kenpei
Koi no fu'undži
Senkan Jamato
Zanpamisaki no kettó
1952 Lavina
1951 Bungawan soro
Bója monogatari
Júkjó órai
Karate Sanširó
Šinjúkjóden
1950 Sasamejuki
Umi no G-men: Genkainada no kami
1949 Kirare no senta
Mori no Ishimatsu
Omokage Sanširó
Širozukin arawaru
1948 Aidžó šindanšo
Gunró
Ikite iru gazó
1947 Kakedaši džidai
Koi suru cuma
Toho senichi-ya
1946 Aru yo no tonosama
Minšú no teki
Nelitujeme svého mládí
Ti, kteří budují zítřek
1945 Kančó umi no bara
Lidé, kteří šlapou tygru na ocas
Nihon kengóden
Velká legenda Judo 2
1944 Kató hajabusa sentótai
Nichijô no tatakai
1943 Velká legenda Judo
1942 Hawai mare oki kaisen
Seishun no kiryu
1941 Shidô monogatari
1939 Ribbon o musubu fujin

TV seriály

1971 Kaette kita Ultraman (TV seriál)
1967 Urutora sebun (TV seriál)
1966 Urutoraman (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky