foto

Leopoldo Trieste

  • nar. 3.5.1917
    Reggio Calabria, Itálie
  • zem. 25.1.2003 (85 let)
    Řím, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Leopoldo Trieste začínal u divadla, pak měl ambice stát se filmovým režisérem, cesty osudu jej ale nakonec přivedly na hereckou dráhu a během půl století nasbíral bohatou a pestrou filmografii, jíž pochopitelně dominují filmy italské, jeho jméno je ale spojeno i s řadou amerických snímků. Leopoldo Trieste pocházel z Reggio Calabria na samém jihu Itálie a od dětství měl touhu dělat divadlo, po předčasném otcově úmrtí byly ale jeho plány ohroženy. Krátce studoval na Sicílii, až po přestěhování rodiny do Říma se svému snu přiblížil. Za druhé světové války se poprvé dostal k filmu, když pracoval jako kameraman pro armádu.

Po válce se začal prosazovat jako autor divadelních her a na jevištích v Římě a Miláně byla uvedena jeho trilogie válečných dramat Hranice (1945), Kronika (1946) a NN (1947). Hry zaznamenaly zvýšený zájem především u odborníků a významný filmový producent Carlo Ponti nabídl Triestovi převést na stříbrné plátno hru Kronika, Trieste ale nesouhlasil s Pontiho záměrem dát příběhu šťastný konec. Hru nakonec později natočil Claudio Gora (ŽÍZEŇ PO ŽIVOTĚ - Febbre di vivere, 1953), a přestože se filmová verze od divadelní předlohy značně lišila, Trieste se na ní podílel jako scénárista.

Mezitím Trieste poprvé stál před kamerou jako herec (PŘEDEHRA LÁSKY - Preludio d'amore, 1946), skutečným filmovým hercem se ale stal až poté, co jej slavný Fellini obsadil do jedné z hlavních rolí svého filmu BÍLÝ ŠEJK (Le sceicco bianco, 1951) a využil jeho jižanský přízvuk a temperament. Velkou roli mladého intelektuála Leopolda jej pak Fellini pověřil i ve svém dalším slavném filmu, DARMOŠLAPOVÉ (I vitelloni, 1953). S Fellinim měl točit i CABIRIINY NOCI (Le notti di Cabiria, 1957), ale roli sňatkového podvodníka musel odmítnout kvůli jiným závazkům. Ve druhé polovině padesátých let byl Trieste již vyhledávaným představitelem výrazných vedlejších rolí, diváci se s ním mohli seznámit především ve spolupráci s Albertem Sordim, po DARMOŠLAPECH se znovu setkal také s Lídou Baarovou v mezinárodně oceněném španělsko-italském filmu VŠICHNI JSME DŮLEŽITÍ (Todos somes necesarios, 1954), na filmu PADOVSKÁ ULICE 46 (Via Padova 46, 1954) se podílel i jako asistent režie.

Vysněnou práci filmového režiséra si Leopoldo Trieste vyzkoušel poprvé až koncem padesátých let, kdy podle vlastního scénáře natočil drama NOČNÍ MĚSTO (Citta di notte, 1958), naopak do žánru romantických komedií spadal jeho další film HŘÍCHY MLADISTVÝCH LET (Il peccato degli anni verdi, 1960) uvedený na festivalu v Locarnu. Z jeho další herecké práce připomeňme první zkušenosti se zahraničními produkcemi točenými v Itálii (SBOHEM, ARMÁDO - A Farewell to Arms, 1957). Dvakrát točil s Pietrem Germim a za postavu barona Rizieriho ve filmu SVEDENÁ A OPUŠTĚNÁ (Sedotta e abbandonata, 1964) získal od Italského syndikátu filmových novinářů Stříbrnou stuhu za nejlepší výkon ve vedlejší roli.

I další Triestova filmografie je přehlídkou pozoruhodných počinů té doby, po boku Marcella Mastroianniho vytvořil jednu z hlavních rolí v komedii Eduarda de Filippo STŘÍLEJ SILNĚJI, JEŠTĚ SILNĚJI, NEROZUMÍM (Spara forte, piu forte, non capisco, 1966), objevil se také ve dvou amerických filmech s Anthony Quinnem opět pořízených v Itálii (VE ŠLÉPĚJÍCH SPASITELE - The Shoes of the Fisherman, 1968; TAJEMSTVÍ SANTA VITTORIE - The Secret of Santa Vittoria, 1969), menší role mu nabídli i francouzští filmaři (SICILSKÝ KLAN - Le clan des sicilien, 1969; POŠETILOST MOCNÝCH - La folie des grandeurs, 1971). Jako napoleonský maršál Masséna se objevil v britské historické komedii GERARDOVA DOBRODRUŽSTVÍ (The Adventures of Gerard, 1970).

Co se týče dalších příležitostí ze zahraničí, sám Trieste si velmi cenil možnosti zahrát si v americkém filmu KMOTR II (The Godfather: Part Two, 1974), i když se tady po boku Roberta de Niro jen mihnul v krátké sekvenci. I v pokročilejším věku rozšiřoval svou filmografii o zajímavé tituly různých žánrů, jako faráře jsme jej mohli vidět v ČERNÉM HŘEBCI (The Black Stallion, 1979), v kdysi skandálním CALIGULOVI (Caligola, 1979) hrál lékaře, po boku Buda Spencera se objevil také v populární komedii MILIÓNOVÝ BROUK (Piedone d'Egitto, 1980) v roli uneseného botanika profesora Cerulla.

Svou sbírku ocenění rozšířil Leopoldo Trieste s přepisem Pirandellovy divadelní hry JINDŘICH IV. (Enrico IV., 1984), v němž mu role psychiatra vynesla další Stříbrnou stuhu za nejlepší výkon ve vedlejší roli. Připomeňme také projekty zasazené do historického prostředí, i u nás jsme jej mohli vidět v seriálu VERDI (1982), jako slavný houslař Nicolo Amati se objevil po delší době s Anthony Quinnem v životopisném snímku STRADIVARI (1988), se Seanem Connerym si zahrál ve slavném koprodukčním thrilleru JMÉNO RŮŽE (Der Name der Rose, 1986). Z několika příležitostí v rolích duchovních připomeňme také postavu prudérního kněze ve filmu BIO RÁJ (Nuovo Cinema Paradiso, 1988) režiséra Giuseppe Tornatora.

Posledním velkým triumfem byla pro Leopolda Triesta opětovná spolupráce s režisérem Giuseppem Tornatorem na filmu STARMAN - VÝROBCE HVĚZD (L'uomo delle stelle, 1995), který mu vynesl třetí Stříbrnou stuhu a tentokrát i prestižní cenu Davida di Donatello. Úplně naposledy hrál Trieste ve filmu EGYPTSKÉ SHROMÁŽDĚNÍ (Il consiglio d'Egitto, 2002), opět v roli kněze.

Jestliže byl Leopoldo Trieste dlouhá léta vnímán jako jeden z mnoha představitelů vedlejších rolí, teprve v 90. letech, kdy měl na svém kontě více než 100 filmů a čtyři prestižní trofeje, začala Itálie oceňovat jeho význam, vycházely o něm knihy, v rodném Reggio Calabria získal čestné občanství, vyznamenán byl i ministerstvem kultury. Leopoldo Trieste se nikdy neoženil, především v mládí ale proslul svým nevázaným stylem života a častým střídáním partnerek.

Leopoldo Trieste zemřel v Římě 25. ledna 2003 ve věku 85 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2002 Consiglio d'Egitto, Il
2000 Manoscritto del principe, Il
1997 Marianna Ucrìa
1995 Starman - Výrobce hvězd
1994 Giudice ragazzino, Il
Italia Village
1990 Sole buio, Il
Viaggio d'amore
1988 Bio Ráj
Don Bosco
Giorni randagi, I
Stradivari
1987 Odvaha mluvit
1986 Jméno růže
Momo
1985 Passaporto segnalato
Quo vadis (TV film)
1984 Jindřich IV.
1983 Plášť do deště
1982 Zlá láska
1981 Markýz del Grillo
Piso pisello
1980 Miliónový brouk
1979 Albero della maldicenza, L'
Caligula
Černý hřebec
1977 Uomo di Corleone, L'
1976 Lezioni di violoncello con toccata e fuga
Perdutamente tuo... mi firmo Macaluso Carmelo fu Giuseppe
1975 Baroni, I
Due cuori, una cappella
Lezioni private
Roma drogata: la polizia non puň intervenire
Son tornate a fiorire le rose
Vergine, e di nome Maria
1974 Amore mio non farmi male
Commissariato di notturna
Fischia il sesso
Il saprofita
Kmotr II
L'ammazzatina
1973 Il tuo piacere è il mio
Signora è stata violentata, La
Teď se nedívej
Viaggia, ragazza, viaggia, hai la musica nelle vene
1972 Anche se volessi lavorare, che faccio?
Cavalla tutta nuda, Una
Every Little Crook and Nanny
Podsvětí
Racconti proibiti... di niente vestiti
1971 Krvavá zátoka
Pošetilost mocných
Předivo klamu
Stress
Trastevere
Vacanza, La
Vzali nohy na ramena
1970 Asino d'oro: processo per fatti strani contro Lucius Apuleius cittadino romano, L'
Gerardova dobrodružství
Kočičko, kočičko miluji tě
Macchia rosa, Una
Martlet's Tale, The
1969 Sicilský klan
Tajemství Santa Vittorie
1968 Boty svatého Petra
Escalation
Medico della mutua, Il
Prova generale, La
1967 Assicurasi vergine
Gente d'onore
Každému, co mu patří...
La cintura di castità
1966 Ombrellone, L'
Otázka cti
Ragazza del bersagliere, La
Spara forte, piů forte, non capisco
Una vergine per il principe
1965 Via Veneto
1964 Bianco, rosso, giallo, rosa
F.B.I. operazione Baalbeck
Panic Button
Sedotti e bidonati
Svedená a opuštěná
Voci bianche, Le
1963 Il successo
La smania addosso
1961 Den lvů
Jaká slast žít
Rozvod po italsku
1960 Svedesi, Le
1959 Avventura a Capri
Moralista, Il
Ragazzi dei parioli, I
Tutti innamorati
1958 Città di notte
1957 Sbohem, armádo
1956 Všichni jsme důležití
1955 Destinazione Piovarolo
Eroe dei nostri tempi, Un
Hlavu vzhůru
Il Segno di Venere
Padrone sono me..., Il
1954 Americano a Roma, Un
Kde je svoboda?
Via Padova 46
1953 Darmošlapové
Giorno in pretura, Un
1952 Bílý šejk
1946 Preludio d'amore

TV seriály

2000 Komisař Montalbano (TV seriál)
Hliněný pes (S02E02)
1987 L'heure Simenon (TV seriál)
1982 Verdi (TV seriál)
1979 Mano sugli occhi, La (TV seriál)
1978 Noi lazzaroni (TV seriál)
1977 Don Giovanni in Sicilia (TV seriál)
1976 Alle origini della mafia (TV seriál)
1968 Il circolo Pickwick (TV seriál)
1965 I Spy (TV seriál)
1964 Le inchieste del commissario Maigret (TV seriál)

Dokumentární

2011 Leopoldo Trieste, un intruso nella fabbrica dei sogni

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

TV seriály

1956 Cime tempestose (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace