Reklama

Reklama

Alphonse Boudard

Alphonse Boudard

nar. 17.12.1925
Paříž, Île de France, Francie

zem. 14.01.2000 (74 let)
Nice, Francie

Biografie

Alphonse Boudard byl francouzský romanopisec a dramatik. V roce 1977 vyhrál cenu Prix Renaudot za román „Les Combattants du petit bonheur“. Boudardův román „Umírající dětství“ z roku 1995 byl oceněn Francouzskou akademií Grand Prix du roman de l'Académie française.

Boudard se narodil ve 13. pařížském obvodu 17leté matce. Nejprve ho vychovala adoptivní rodina v regionu Loiret v centru Francie, poté jeho babička na jihu Paříže. Boudard měl pozdní kariéru. Jako teenager žil v zemi okupované německou armádou. Byl zraněn v boji za Francouze a byl vyznamenán vojenskou medailí. Svůj raný dospělý život strávil v příležitostné práci, ve vězení a v sanatoriu, kde se zotavoval z tuberkulózy. Experimentoval s psaním, ale až ve svých 33 letech se rozhodl, že bude spisovatelem na plný úvazek. Inspiraci k tomuto kroku připsal spisovateli Albertu Parazovi.

Jeho romány se vyznačují hovorovými výrazy a slangem, kterým Boudard popisoval život ve 40. letech. Jeho díla jsou autobiografická a jako základ pro své příběhy používal svá období v sanatoriu a ve vězení. Jeho román „The Cherry“ z roku 1963 a jeho příběh „Nemocnice“ z roku 1972 jsou toho příklady, stejně jako jeho román „The Amazing Mr Joseph“ z roku 1992, který vypráví příběh francouzského špióna, který se během druhé světové války stane milionářem obchodujícím na černém trhu (na základě skutečné kariéry Josepha Joanoviciho).

Mnoho Boudardových románů bylo adaptováno pro francouzské filmy a televizi. Boudard měl manželku a dva syny. Zemřel v Nice dne 14. ledna 2000.

Veronika "wertcha" Jiříková

Scenárista

Spisovatel

Filmy
1982

Le Corbillard de Jules - kniha

1968

Tetovaný - kniha

1965

La Métamorphose des cloportes - kniha

Herec

Host

Reklama

Reklama