foto

Michael Connelly

  • nar. 21.7.1956 (62 let)
    Filadelfie, Pennsylvania, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Michael Connelly je americký spisovateľ detektívnych príbehov, bývalý prezident združenia amerických autorov napínavých príbehov – Mystery Writers of America. V súčasnosti žije so svojou rodinou na Floride a námety na svoje strhujúce príbehy vraj čerpá z bývalej praxe investigatívneho reportéra, zaoberajúceho sa kriminálnymi činmi.

Dynamika a nečakané rozuzlenia v príbehoch Michaela Connellyho priniesli tomuto autorovi obrovskú popularitu a uznanie čitateľov kriminálnych románov v celom svete. Je nositeľom Anthonyho ceny za najlepší román, získal i niekoľko ďalších prestížnych ocenení ako Edgar Award, Nero Wolfe Prize a bol navrhnutý na Pulitzerovu cenu za novinársku tvorbu. Predtým než si zahryzol do spisovateľského chlebíka pracoval na plný úväzok ako investigatívny novinár pre Los Angeles Times.

Jeho príbehy neušli pozornosti hollywoodskych ateliérov, posledným filmom, na ktorom sa podieľal svojím námetom, bol divákmi dobre prijatý počin Brada Furmana Obhajca, nakrútený podľa knihy Advokát zo zadného sedadla (The Lincoln Lawyer). Na motívy rovnomennej knihy natočil Clint Eastwood film Krvavá stopa, avšak do deja zasiahol výrazným spôsobom, a to tak, že vrah v Eastwoodom filme je odlišný od knižnej predlohy. Od tohto okamihu sa Michael Connelly vyhýba predaju filmových práv za každú cenu a dáva prednosť iba takým ponukám, kde mu prisľúbia, že filmy skončia tak, ako ich napísal.

Connelly je dnes hviezdou detektívneho neba, jeho meno je zárukou slušného obchodného úspechu a najmä dobrej literatúry.

ČSFD.cz

Spisovatelská filmografie

Filmy

2011 Obhájce - kniha
2002 Krvavá stopa - kniha

TV seriály

2018 Bosch (TV seriál) - kniha
Ask the Dust (S04E01) - kniha
2017 Bosch (TV seriál) - kniha
The Sea King (S03E10) - kniha
Clear Shot (S03E09) - kniha
Aye Papi (S03E08) - kniha
další epizody (10)
2016 Bosch (TV seriál) - kniha
Everybody Counts (S02E10) - kniha
Queen of Martyrs (S02E09) - kniha
Follow the Money (S02E08) - kniha
další epizody (10)
2015 Bosch (TV seriál) - kniha
Chapter Ten: Us and Them (S01E10) - kniha
Chapter Nine: The Magic Castle (S01E09) - kniha
Chapter Eight: High Low (S01E08) - kniha
další epizody (9)
2014 Bosch (TV seriál) - kniha
Chapter One: 'Tis the Season (S01E01) - kniha

Scenáristická filmografie

TV seriály

2017 Bosch (TV seriál)
The Sea King (S03E10)
The Smog Cutter (S03E01)
2016 Bosch (TV seriál)
Everybody Counts (S02E10)
2015 Bosch (TV seriál)
Chapter Ten: Us and Them (S01E10)
Chapter Four: Fugazi (S01E04)
2014 Bosch (TV seriál)
Chapter One: 'Tis the Season (S01E01)
2000 Sekce 9 (TV seriál)

Herecká filmografie

TV seriály

2015 Castle na zabití (TV seriál)
Holanďanův les (S07E23)
2011 Castle na zabití (TV seriál)
Univerzitní šampion (S03E21)
2010 Castle na zabití (TV seriál)
Smrtelná hra (S02E24)
2009 Castle na zabití (TV seriál)
Bílý kůň (S02E01)

Dokumentární

2010 Elmore Leonard: A Detroit Classic
2006 Murder by the Book (TV seriál)

TV pořady

2005 Noční Show Craiga Fergusona (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace