foto

Carol Kane

  • nar. 18.6.1952 (66 let)
    Cleveland, Ohio, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Carol Kane je americká divadelní, filmová a televizní herečka. Narodila se jako Carolyn Laurie Kane 18.června 1952 v Clevelandu v Ohiu. Má o rok starší sestru Annu. Prarodiče z otcovy strany byli židovští emigranti ze stalinského Ruska. Matka Elaine Joy byla jazzová zpěvačka a otec Michael Myron Kane architekt. V důsledku jeho práce pro Světovou banku rodina často cestovala a Carol tak žila ve Francii či na Haiti, než se v jejich osmi letech usadili v NYC. Pozdější rozvod rodičů tehdy dvanáctiletou dívku silně otřásl a příštích 15 let docházela na psychoterapii.

Navštěvovala Cherry Lawn School, internátní školu v Connecticutu do r.1965 a následně divadelní Professional Children's School v NY, kde také v roce 1966 debutovala v divadelní hře The Prime of Miss Jean Brodie. Filmový debut si odbyla v hororu Blood of the Iron Maiden (1970), který byl natočen r. 1968, ale uveden až po dvou letech.

Sedmdesátá léta Carol rychle vystřelila na stříbrné plátno. Přes svůj vzhled komické naivky je obsazována převážně v dramatech a hororech. Natáčí  Desperate Characters (1971) drama s Shirley MacLaine, Tělesné vztahy (1971) a Poslední eskorta (1973) s Jackem Nicholsonem, s Al Pacinem Psí odpoledne (1975), drama podle skutečných událostí v režii Sidneyho Lumeta. Za ztvárnění židovské emigrantky v New Yorku na konci 19.století ve filmu Hester street (1975) je nominována na Oscara za nejlepší herečku v hlavní roli. Film byl v roce 2011 jako historicky a kulturně významný uložen do Kongresové knihovny Spojených států.

Hraje vášnivou exmanželku Alvyho Singera v Annie Hall (1977). V dramatu Valentino (1977) je odloučenou manželkou titulního hrdiny, skutečnou herečkou němé éry Jean Acker. Následná komedie Největší milovník (1977) je pak poctou i parodii na Rudolpha Valentina. S Charlesem Durningem exceluje v hororu When a Stranger Calls (1979).

Od roku 1980 do 1983 je objevuje v populárním sitcomu Taxi (od r.1978) jako Simka Dahblitz-Gravas, manželka Latky Gravase (Andy Kaufman). Získá za ni dvě ceny Emmy (r.1982 za hlavní herečku a r.1983 za vedlejší herečku) a v r.1983 nominaci na Golden Globe jako vedlejší herečka v seriálu.

Osmdesátá léta znamenají pro Carol pozvolný pokles a přesun převážně do seriálových rolí, devadesátá pak spíš kategorii "B" filmů a seriálů. Ke známějším počinům té doby patří Jumpin' Jack Flash (1986) s Whoopi Goldberg nebo producentské fiasko Warrena Beattyho Ishtar (1987).

Nahrazuje nemocnou Judith Malina v roli babičky Addamsové ve The Addams Family Values (1993), pokračování úspěšné The Addams Family (1991). S Judith si Carol kdysi zahrála v Psím odpoledni (1975). Další zajímavostí je, že její filmová dcera Anjelica Huston, je o téměř rok starší než Carol. V r.1995 získá další nominaci na Emmy pro hostující herečku v epizodě seriálu Chicago Hope (od r.1994). Ve Formanově Muži na Měsíci (1999), poctě Andymu Kaufmanovi, si po letech zopakuje roli Simky Gravas. Film však chybně vyvolává dojem, že Carol se na seriálu Taxi podílela od první sezony 78/79. V roce 2009 ve dvou epizodách 6. řady sitcomu Dva a půl chlapa (od r.2003) ztvární Shelly, matku Alanovy přítelkyně Melissy, se zálibou v pečení koláčků s halucinogeními přísadami.

Nejen v animovaných filmech uplatňuje svůj specifický chraplavý hlas. Po přelomu tisíciletí se Carol věnuje převážně televizní a seriálové tvorbě, aktivní je však i na divadelní scéně. V únoru 2010 vystupuje na off-Broadway scéně (druh divadelní produkce v NY) ve hře Love, Loss, and What I Wore napsané Norou a Delii Ephron. V londýnské Comedy Theatre na West Endu vystupuje v lednu 2011 po boku Keiry Knightley a Ellen Burstyn ve hře Lillian Hellmans Dětská hodinka. Po boku Jima Parsonse se od května 2012 představuje na Broadwayi ve hře Harvey, za kterou spisovatelka Mary Chase obdržela Pulitzerovu cenu. Mezi roky 2005-2014 se v roli Madame Morrible objevuje na Broadwayi i mimo ni  v muzikálu Wicked.

Je dlouholetou přítelkyní Diane Keaton, se kterou natočila tři filmy. Je vegetariánkou. Nikdy se nevdala, nemá děti.

kenny.h

Herecká filmografie

Filmy

2019 Mrtví neumírají
2018 Ghost Light
The Sisters Brothers
2015 Addiction: A 60's Love Story
Ava's Possessions
2014 Emoticon ;)
2013 Clutter
2012 Díky za ty dary
Should've Been Romeo
Sleepwalk with Me
2011 Klíčová osoba
2010 Kluk mojí holky
2008 Kung Fu Panda: Secrets of the Furious Five
2005 Ochránce
The Civilization of Maxwell Bright
Šťastný skřítek
2004 Zpověď královny střední školy
2003 Cosmopolitan (TV film)
Láska z dětství (TV film)
2002 Love in the Time of Money
2001 D.C. Smalls
Láska plná omylů
My first Mister
2000 Office Party, The
1999 Blue's Big Treasure Hunt
Muž na Měsíci
Noemova archa (TV film)
The Tic Code
Tomorrow by Midnight
Ďábelská hra
1998 The First Seven Years (TV film)
1997 Merry Christmas, George Bailey (TV film)
Na rybách
Vraždy po internetu
1996 American Strays
Můj nejmilejší bar
Smuteční host
Velký tyran
Černí muži umějí skákat
1995 Bláznivá vychovatelka
Dad, the Angel & Me (TV film)
Freaky Friday (TV film)
Theodore Rex
1993 Addamsova rodina 2
I na kovbojky občas padne smutek
Zlý neznámý (TV film)
1992 Průšvih
1991 Baby on Board
Ted and Venus
1990 Flashback
Joe kontra sopka
Moje modré nebe
The Lemon Sisters
1988 Nenechavé prsty
Rap Master Ronnie: A Report Card
Sbohem, supermámo (TV film)
Strašidelné Vánoce
Řidičák
1987 Ishtar
Princezna Nevěsta
1986 Jumpin' Jack Flash
1985 Transylvania 6-5000
1984 Burning Rage (TV film)
O závod s měsícem
Přes Brooklynský most
Secret Diary of Sigmund Freud, The
1983 Dva ve městě
Invasion of Privacy, An (TV film)
1982 Norman Loves Rose
Pandemonium
1981 Girls In Their Summer Dresses and Other Stories by Irwin Shaw, The (TV film)
Keeping On (TV film)
Strong Medicine
1980 Greatest Man in World, The (TV film)
Jeux de la Comtesse Dolingen de Gratz, Les
1979 La Sabina
The Muppet Movie
When a Stranger Calls
1978 Don't Ring the Doorbell
Out of Our Father's House (TV film)
1977 Annie Hallová
Největší milovník
Valentino
1976 Harry a Walter jedou do New Yorku
1975 Hester Street
Psí odpoledne
1974 We the Women (TV film)
1973 Poslední eskorta
1972 Wedding in White
1971 Desperate Characters
Tělesné vztahy
1970 Blood of the Iron Maiden

TV seriály

2019 Unbreakable Kimmy Schmidt (TV seriál)
Kimmy Says Bye! (S04E12)
Kimmy is Rich*! (S04E11)
Kimmy Finds a Liar! (S04E10)
další epizody (6)
2018 Unbreakable Kimmy Schmidt (TV seriál)
Kimmy Meets an Old Friend! (S04E06)
Kimmy and the Beest! (S04E05)
Kimmy Disrupts the Paradigm! (S04E04)
další epizody (6)
2017 OK K.O.! Let's Be Heroes (TV seriál)
Unbreakable Kimmy Schmidt (TV seriál)
Kimmy Bites an Onion! (S03E13)
Kimmy and the Trolley Problem! (S03E12)
Kimmy Goes to Church! (S03E09)
další epizody (11)
2016 Unbreakable Kimmy Schmidt (TV seriál)
Kimmy Finds Her Mom! (S02E13)
Kimmy Sees a Sunset! (S02E12)
Kimmy Meets a Celebrity! (S02E11)
další epizody (11)
Gotham (TV seriál)
The Ball of Mud and Meanness (S02E14)
2015 Unbreakable Kimmy Schmidt (TV seriál)
Kimmy Makes Waffles! (S01E13)
Kimmy Rides a Bike! (S01E11)
Kimmy Has a Birthday! (S01E09)
další epizody (9)
Gotham (TV seriál)
Mommy's Little Monster (S02E07)
By Fire (S02E06)
Rise of the Villains: Strike Force (S02E04)
další epizody (6)
2014 Gotham (TV seriál)
The Mask (S01E08)
Spirit of the Goat (S01E06)
Selina Kyle (S01E02)
2013 Anger Management (TV seriál)
Charlie and His New Friend with Benefits (S02E24)
Girls (TV seriál)
Je to zpátky (S02E08)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Cesta do říše divů (S15E05)
2009 Můj přítel Monk (TV seriál)
Pan Monk svědkem na svatbě (S08E13)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Zebras (S10E22)
2003 Dva a půl chlapa (TV seriál)
2002 Grubbs, The (TV seriál)
2001 Griffinovi (TV seriál)
Špatný den pro spermie (S03E11)
1999 Beggars and Choosers (TV seriál)
1996 Pearl (TV seriál)
1995 Nemocnice Chicago Hope (TV seriál)
Stand (S02E09)
1994 Show Jerryho Seinfelda (TV seriál)
The Marine Biologist (S05E14)
1991 Brooklyn Bridge (TV seriál)
1990 American Dreamer (TV seriál)
Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
Judy, You're Not Yourself Today (S02E11)
1986 All Is Forgiven (TV seriál)
1985 Tall Tales and Legends (TV seriál)
1982 Faerie Tale Theatre (TV seriál)
1978 Taxi (TV seriál)

Dokumentární

2017 Stand for Rights (TV film)
2009 Já vím, žes to byl ty: John Cazale známý, neznámý
2008 Guest of Cindy Sherman
2000 A Constant Forge
1999 Celebrity Profile: Marilu Henner (TV film)
1995 50 Years of Funny Females (TV film)

TV pořady

2016 Must See TV: A Tribute to James Burrows (TV pořad)
2013 Ok! TV (TV pořad)
2004 The Tony Danza Show (TV pořad)
1991 The 43rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1983 The 35th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1982 The 34th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)

Hudební videoklipy

1993 Tag Team - Addams Family (Whoomp!) (hudební videoklip) - a.z.
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace