foto

Paul Eddington

  • nar. 18.6.1927
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • zem. 4.11.1995 (68 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie

Biografie

Paul Eddington se narodil 27. 6. 1927 v Londýně manželům Albertovi Clarkovi a Frances Mary Eddingtnovým. Byl věřící člověk a byl členem náboženského hnutí "Společnost přátel". Členové této společnosti jsou známí také jako "kvakeři". Jeho herecká kariéra začala na divadle v roce 1941. Byl členem "Entertainments National Service Association". Tato divadelní společnost objížděla tábory vojáků a hrála pro ně. Paul byl ale vzhledem ke svému pacifismu a náboženskému vyznání z této činnosti vyloučen. Poté získal angažmá v divadle v Sheffieldu.

V televizi se poprvé objevil v roce 1955 v dílku Žluté písky. Poté se dlouhá léta objevoval právě v televizi v malých i významnějších rolích a stával se postupně známým. Jeho sláva začala naplno propukat v roce 1975 účinkováním v komediálním sitcomu The Good Life. Tento seriál běžel do roku 1978 a on ztvárnil jednu z hlavních rolí - souseda Jerryho Leadbettera. Tato role mu získala značnou proslulost.

Jeho životní role na něj ale ještě čekala a přišla v roce 1980, kdy se začal vysílat seriál Yes, minister (Jistě, pane ministře). Zde Paul Eddington ztvárnil postavu Jamese George Hackera, barona z Islingtonu, alias Jima. V tomto seriálu měl ještě funkci ministra pro administrativní záležitosti. Tento seriál se vysílal do roku 1984. V roce 1985 na něj navázal seriál Yes, prime minister (Jistě, pane premiére). Kde už Jim Hacker dosáhl na funkci ministerského předsedy. Ztvárnění této postavy mu vyneslo dekorování Řádem britského impéria.

Od padesátých let trpěl vzácnou formou rakoviny kůže. Tato nemoc se u něj projevila naplno právě při natáčení seriálu Jistě, pane premiére. Způsobovala mu boláky v obličeji a právě proto se po natočení tohoto seriálu stáhl do soukromí. 

Těsně před svou smrtí 4. 11. 1995 vydal svou autobiografii "So Far, So Good". Byl od roku 1952 až do své smrti ženatý s Patricií Scottovou Eddingtnovou. Měl s ní tři syny a jednu dceru.

p.a.douch

Herecká filmografie

Filmy

1995 The Adventures of Mole (TV film)
1986 Miss Marple: The Murder at the Vicarage (TV film)
1982 Outside Edge (TV film)
1980 Sins with Our Permission
1973 Baxter
1972 Podivuhodný pan Blunden
1968 The Devil Rides Out
1964 Ring of Spies
1963 Prisoner, The (TV film)
1960 Man Who Was Nobody, The (TV film)
1959 Bouřlivý let

TV seriály

1992 Camomile Lawn, The (TV seriál)
1988 Jistě, pane premiére (TV seriál)
Spletitá síť (S02E08)
Školská reforma (S02E07)
Patron umění (S02E06)
další epizody (4)
1987 Jistě, pane premiére (TV seriál)
Střet zájmů (S02E04)
Diplomatický incident (S02E03)
Služební tajemství (S02E02)
další epizody (4)
1986 Jistě, pane premiére (TV seriál)
Jeden z nás? (S01E08)
Biskupské šachy (S01E07)
Vítězství demokracie (S01E06)
další epizody (8)
1984 Jistě, pane ministře (TV seriál)
Partajní hrátky (S03E08)
1982 Let There Be Love (TV seriál)
Jistě, pane ministře (TV seriál)
Kultura má zelenou (S03E07)
Kazatel v lihu (S03E06)
Danajský dar (S03E05)
další epizody (7)
1981 Jistě, pane ministře (TV seriál)
Otázka loajality (S02E07)
Kvalita života (S02E06)
Ďábelské nástrahy (S02E05)
další epizody (7)
1980 Jistě, pane ministře (TV seriál)
Ruka ruku myje (S01E07)
Právo na informace (S01E06)
Stahují se mraky (S01E05)
další epizody (7)
1975 The Good Life (TV seriál)
1974 Fall of Eagles (TV seriál)
1971 Hine (TV seriál)
Suspicion (TV seriál)
Čáryfuk (TV seriál)
Nebeská dvojčata (S02E03)
1969 Special Branch (TV seriál)
1968 Frontier (TV seriál)
1967 The Prisoner (TV seriál)
Arrival (E01)
1963 Spread of the Eagle, The (TV seriál)
1961 The Escape of R.D.7 (TV seriál)
1958 The Diary of Samuel Pepys (TV seriál)
1955 The Adventures of Robin Hood (TV seriál)

Dokumentární

2008 What Lies Beneath - a.z.
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace