foto

Novak Djokovic

  • nar. 22.5.1987 (32 let)
    Bělehrad, Srbsko, Jugoslávie

Biografie

Novak Djokovic, rodák ze srbského Bělehradu, je profesionálním tenistou, který ve své kariéře dosáhl na mnohá grandslamová vítězství a v roce 2011, po výhře ve Wimbledonu, obsadil mužský tenisový trůn a stal se tak prvním hráčem žebříčku ATP.

Je nejstarší ze tří synů Srdjana a Dijany Djokovičových, profesionálních lyžařů, kteří se potkali v lyžařské škole Genex. Otec je původem z Černé Hory, matka z Chorvatska.

Tenis začínal hrát v tréninkovém kempu vedeným Jelenou Gencic, jugoslávskou tenisovou legendou. Ve chvíli, kdy mladý Novak projevil určitou dávku talentu, Jelena se o něj začala bedlivě zajímat a utvářet jeho přístup ke sportu. Ve dvanácti letech se na tři měsíce přesunul na tenisovou akademii do Mnichova, kde ho vedl trenér Nikola Pilic.

Ve čtrnácti letech začal sbírat první světové tenisové úspěchy a v tomto trendu pokračuje až dodnes. Výčet titulů by byl velmi dlouhý. Jeho život ubíhá pod taktovkou profesionálního sportu. Na kurtu je známý svým temperamentním chováním a bezchybnou tenisovou hrou. Jeho sportovním idolem je Pete Sampras. K roku 2012 je jeho trenérem Slovák Marian Vajda.

Herecká filmografie

Filmy

2012 Expendables: Postradatelní 2

Dokumentární

2018 Transcendence (TV seriál)
Wimbledon: 2018 Official Film
2016 Serena
The Argentine Miracle of Tennis
Říkejte mi Martino (TV film)
2015 Wimbledon: Official Film 2015
2014 Wimbledon 2014 (TV film)
2011 Wimbledon Official Film 2011
2010 Sport 2010 (TV film) - a.z.

Hudební videoklipy

2010 Martin Solveig ft. Dragonette - Hello (hudební videoklip)

Host

TV pořady

2010 Conan (TV pořad)
2009 Noční Show Jimmyho Fallona (TV pořad)
2004 Le grand journal de Canal+ (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1970 Question of Sport, A (TV pořad)