foto

David Benioff

  • nar. 25.9.1970 (47 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

David Benioff je americký spisovatel, scénárista producent a režisér. Pochází z New Yorku, kde se v roce 1970 narodil jako David Fierdman. Svoje jméno si změnil ve 30 letech. Momentálně žije s manželkou Amandou Peet, se kterou má dvě dcery. 

David je hlavně prozaik a scénárista. Svou spisovatelskou kariéru odstartoval v roce 2002 knihou The 25th Hour, kterou zrežíroval Spike Lee. V hlavních rolích se zde objevili Edward Norton a Philip Seymour Hoffman. O dva roky později napsal sbírku povídek When the Nines Roll Over (And Other Stories). Jeho zatím posledním dílem je novela City of Thieves (2008), ve které mísí prvky černého humoru a historické fikce.

Jako scénárista je ve své kariéře nejaktivnější. Nejdříve byla v roce 2002 zfilmována jeho kniha. Poté se pustil do řeckého eposu Troja (2004) a thrilleru Hranice života (2005). Po dvou letech byl zfilmován jeho scénář k filmu Lovec Draků. V roce 2009 si ho najal Marvel, aby společně se Skipem Woddsem napsal scénář k X-Men Origins: Wolverine. Téhož roku bylo ještě zfilmováno jeho válečné drama Bratři. Za dozoru George R. R. Martina začal společně s D.B. Weissem psát scénář a fungovat jako výkonný producent v seriálu HBO Hra o Trůny.

Za scénář k filmu Lovec Draků byl oceněn cenou Christopher Awards. Další 3 ceny (Hugo Awards, SFX Awards a Monte-Carlo TV Festival) získal za seriál Hra o Trůny.

reflecto

Scenáristická filmografie

Filmy

2009 Bratři
X-Men Origins: Wolverine
2007 Lovec draků
2005 Hranice života
2004 Troja
2002 25. hodina

TV seriály

2017 Hra o trůny (TV seriál)
Drak a Vlk (S07E07)
Za zdí (S07E06)
Východní hlídka (S07E05)
další epizody (7)
2016 Hra o trůny (TV seriál)
Vichry zimy (S06E10)
Bitva bastardů (S06E09)
Nikdo (S06E08)
další epizody (9)
2015 Hra o trůny (TV seriál)
Matčino milosrdentsví (S05E10)
Tanec draků (S05E09)
Tvrdodomov (S05E08)
další epizody (7)
2014 Hra o trůny (TV seriál)
Děti (S04E10)
Strážci na Zdi (S04E09)
Hora a Rudá zmije (S04E08)
další epizody (7)
2013 Hra o trůny (TV seriál)
Mhysa (S03E10)
Deště Kastameru (S03E09)
Druzí synové (S03E08)
další epizody (7)
2012 Hra o trůny (TV seriál)
Valar Morghulis (S02E10)
Princ ze Zimohradu (S02E08)
Muž beze cti (S02E07)
další epizody (6)
2011 Hra o trůny (TV seriál)
Oheň a krev (S01E10)
Baelor (S01E09)
Zvítězíš, nebo zemřeš (S01E07)
další epizody (8)

Spisovatelská filmografie

Filmy

2002 25. hodina - kniha

Režijní filmografie

TV seriály

2013 Hra o trůny (TV seriál)
Ulička trestu (S03E03)

Herecká filmografie

Dokumentární

2015 Hra o trůny V. - Den na natáčení (TV film)
2005 Troy: From Ruins to Reality
2004 Making of 'Troy', The (TV film)
Troy: An Effects Odyssey
1992 HBO First Look (TV seriál)

TV pořady

2015 67. Emmy Awards (TV pořad)
2013 The Writers' Room (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(135)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace