foto

Thomas Harris

  • nar. 1940
    Jackson, Mississippi, USA

Zajímavosti o tvůrci (4)

  • Hannibal (TV seriál) (2013)

    - Spisovatel Thomas Harris nikdy neprozradil, kde získal pro Hannibala (Mads Mikkelsen) inspiraci, nicméně Hannibalovy první vraždy jsou údajně založeny na skutečných případech, o kterých Harris psal, když byl na začátku 60. let kriminálním reportérem. (Zdroj: AXN CZ/SK)

  • Mlčení jehňátek (1991)

    - Thomas Harris se při psaní předlohy silně inspiroval skutečným případem, takzvaným zabijákem od Green River. Při vyšetřování případu policie spolupracovala s uvězněným masovým vrahem Tedem Bundym. Tem jim pomáhal nalézt psychopatického zabijáka, podobně jako zde Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) pomáhá nalézt Buffalo Billa (Ted Levine). Inspirací byl i Ed Gein, Albert Fish, Robert Maudsley a Gary Heidnick. Gein své oběti stahoval z kůže, Bundy užíval falešnou sádru na ruce, aby vzbudil u potenciálních obětí soucit a nalákal je do své dodávky a Heidnick držel své rukojmí v díře ve sklepě. (Žralok)

  • Mlčení jehňátek (1991)

    - Harrisův román ještě před Demmem padl do oka Genu Hackmanovi. Ten už dokonce zakoupil filmová práva a hodlal nejenom ztvárnit nadřízeného Starlingové (Jodie Foster), ale také film sám režírovat. Jeho plán mu vydržel až do oscarového večera, kdy na plátně sledoval svůj výstup v thrilleru Hořící Mississippi (1988), a kdy mu došlo, že na další násilný film už nemá žaludek. (Divočák)

  • Červený drak (1986)

    - Dante Spinotti působil jako kameraman u obou adaptací Harrisova románu "Červený drak", tedy u Mannovy verze z roku 1986 i Ratnerovy verze Červený drak (2002). (Rimland)

Spisovatelská filmografie

Filmy

2007 Hannibal - Zrození - kniha
2002 Červený drak - kniha
2001 Hannibal - kniha
1999 Sangharsh - kniha
1991 Mlčení jehňátek - kniha
1986 Červený drak - kniha
1977 Černá neděle - kniha

TV seriály

2021 Clarice (TV seriál) - kniha
Episode 10 (E10) - kniha
Episode 9 (E09) - kniha
Episode 8 (E08) - kniha
další epizody (10)

Scenáristická filmografie

Filmy

2007 Hannibal - Zrození

TV seriály

2015 Hannibal (TV seriál)
The Wrath of the Lamb (S03E13)
The Number of the Beast Is 666 (S03E12)
...And the Beast from the Sea (S03E11)
další epizody (13)
2014 Hannibal (TV seriál)
Mizumono (S02E13)
Tome-wan (S02E12)
Ko No Mono (S02E11)
další epizody (13)
2013 Hannibal (TV seriál)
Savoureux (S01E13)
Relevés (S01E12)
Rôti (S01E11)
další epizody (12)

Fanoušci tvůrce