foto

Vince Gilligan

  • nar. 10.2.1967 (51 let)
    Richmond, Virginia, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vince, vlastním jménem George Vincent Gilligan, americký televizní scénárista, režisér a producent se narodil roku 1967 v Richmondu do rodiny učitelky a pojišťovacího agenta. Již od mládí se zajímal o kinematografii. Na střední škole se svým bratrem Patrickem a nejlepším přítelem Angusem Wallem (editor KLUB RVÁČŮ, THE SOCIAL NETWORK, MUŽI, KTEŘÍ NENÁVIDÍ ŽENY aj.) natočil amatérskou sci-fi SPACE WRECK, se kterou vyhrál cenu pro mladé umělce na Virginské univerzitě.

Po dokončení střední školy v Chesterfieldu, studoval filmovou produkci na Newyorské univerzitě, kde napsal scénář WILDERŮV NAPALM a CO SE DOMA USMAŽÍ, za který v roce 1989 dostal scénáristickou cenu virginského guvernéra. Jedním z porotců byl také producent Mark Johnson, který byl tak ohromen jeho talentem, že ho představil Chrisi Carterovi, se kterým začal pracovat na sci-fi seriálu AKTA X.

Vince Gilligan napsal několik dalších sci-fi scénářů a spolu s Vincentem Ngoem akční fantasy HANCOCK, ale zásadní zlom v jeho kariéře přišel v roce 2008, kdy spolu s Markem Johnsonem uvedl neowesternový seriál BREAKING BAD.

David "thecentre" Badura

Scenáristická filmografie

Filmy

2008 Hancock
1998 Akta X: Identita (video kompilace)
Co se doma usmaží
1997 Akta X – Akta 10: Emily (video kompilace)
1993 Wilderův oheň

TV seriály

2017 Volejte Saulovi (TV seriál)
Mabel (S03E01)
2016 Volejte Saulovi (TV seriál)
Klick (S02E10)
2015 Policie Battle Creek (TV seriál)
The Battle Creek Way (E01)
Volejte Saulovi (TV seriál)
Uno (S01E01)
2013 Metástasis (TV seriál)
Perníkový táta (TV seriál)
Felina (S05E16)
2012 Perníkový táta (TV seriál)
Madrigal (S05E02)
Svobodný život nebo smrt (S05E01)
2011 Perníkový táta (TV seriál)
Ztráta tváře (S04E13)
Řezák krabic (S04E01)
2010 Perníkový táta (TV seriál)
Konečné řešení (S03E13)
Už ne (S03E01)
2009 Breaking Bad: Original Minisodes (TV seriál)
Perníkový táta (TV seriál)
Albuquerque (S02E13)
Schovávaná (S02E06)
2008 Perníkový táta (TV seriál)
Muž s rakovinou (S01E04)
... a pytel je v řece (S01E03)
Kočka v pytli... (S01E02)
další epizody (4)
2007 A.M.P.E.D. (TV seriál)
2006 Night Stalker (TV seriál)
What's the Frequency, Kolchak? (E10)
2002 Oddělení loupeží a vražd (TV seriál)
Akta X (TV seriál)
Slunečné dny (S09E18)
Preskoč žraloka (S09E15)
John Doe (S09E07)
2001 The Lone Gunmen (TV seriál)
2000 Akta X (TV seriál)
Poustevníci (S08E04)
Tři přání (S07E21)
Zloději (S07E14)
další epizody (5)
1999 Akta X (TV seriál)
Milénium (S07E04)
Hlad (S07E03)
Výlet do hor (S06E21)
další epizody (6)
1998 Akta X (TV seriál)
Země snů II (S06E05)
Země snů I (S06E04)
Jízda (S06E02)
další epizody (6)
1997 Akta X (TV seriál)
Emily (S05E07)
Koleda (S05E06)
Neobvyklí podezřelí (S05E03)
další epizody (6)
1996 Akta X (TV seriál)
Papírová srdíčka (S04E10)
Nepokoj (S04E04)
Průbojný (S03E17)
1995 Akta X (TV seriál)
Přítmí (S02E23)

Tvůrcovská filmografie

TV seriály

2018 Volejte Saulovi (TV seriál)
Epizoda 10 (S04E10)
Epizoda 9 (S04E09)
Epizoda 8 (S04E08)
další epizody (10)
2017 Volejte Saulovi (TV seriál)
Lantern (S03E10)
Fall (S03E09)
Slip (S03E08)
další epizody (10)
2016 Volejte Saulovi (TV seriál)
Klick (S02E10)
Nailed (S02E09)
Fifi (S02E08)
další epizody (10)
2015 Policie Battle Creek (TV seriál)
Volejte Saulovi (TV seriál)
Marco (S01E10)
Pimento (S01E09)
RICO (S01E08)
další epizody (10)
2013 Metástasis (TV seriál)
Perníkový táta (TV seriál)
Felina (S05E16)
Žulový stát (S05E15)
Ozymandias (S05E14)
další epizody (8)
2012 Perníkový táta (TV seriál)
Proplouvání nad tím vším (S05E08)
Řekni mé jméno (S05E07)
Odkup podílu (S05E06)
další epizody (8)
2011 Perníkový táta (TV seriál)
Ztráta tváře (S04E13)
Konec světa (S04E12)
Úložiště (S04E11)
další epizody (13)
2010 Perníkový táta (TV seriál)
Konečné řešení (S03E13)
Polovičaté řešení (S03E12)
Městečko Abiquiu (S03E11)
další epizody (13)
2009 Breaking Bad: Original Minisodes (TV seriál)
Perníkový táta (TV seriál)
Albuquerque (S02E13)
Znovuzrození (S02E12)
Mezi nebem a zemí (S02E11)
další epizody (13)
2008 Perníkový táta (TV seriál)
Mělo by to být bez násilí (S01E07)
Prázdné ruce (S01E06)
Šedá hmota (S01E05)
další epizody (7)
2001 The Lone Gunmen (TV seriál)

Režijní filmografie

TV seriály

2017 Volejte Saulovi (TV seriál)
Witness (S03E02)
Mabel (S03E01)
2015 Volejte Saulovi (TV seriál)
Uno (S01E01)
2013 Perníkový táta (TV seriál)
Felina (S05E16)
2011 Perníkový táta (TV seriál)
Ztráta tváře (S04E13)
Konec světa (S04E12)
2010 Perníkový táta (TV seriál)
Konečné řešení (S03E13)
2008 Perníkový táta (TV seriál)
Cizí neštěstí (S01E01)
2002 Akta X (TV seriál)
Slunečné dny (S09E18)
2000 Akta X (TV seriál)
Tři přání (S07E21)

Herecká filmografie

Dokumentární

2017 Americká 90. léta (TV seriál)
2015 Amerika v sedmdesátých letech (TV seriál)
Better Call Saul: Day One
2013 CinemAbility
2011 Amerika na pokračování (TV seriál)
2008 Moviemaking in Virginia: Take 3

TV pořady

2017 69. Emmy Awards (TV pořad)
2016 Talking Saul (TV pořad)
2014 Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
2013 The Writers' Room (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(391)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace