foto

Vince Gilligan

  • nar. 10.2.1967 (53 let)
    Richmond, Virginia, USA

Biografie

Vince, vlastním jménem George Vincent Gilligan, americký televizní scénárista, režisér a producent se narodil roku 1967 v Richmondu do rodiny učitelky a pojišťovacího agenta. Již od mládí se zajímal o kinematografii. Na střední škole se svým bratrem Patrickem a nejlepším přítelem Angusem Wallem (editor KLUB RVÁČŮ, THE SOCIAL NETWORK, MUŽI, KTEŘÍ NENÁVIDÍ ŽENY aj.) natočil amatérskou sci-fi SPACE WRECK, se kterou vyhrál cenu pro mladé umělce na Virginské univerzitě.

Po dokončení střední školy v Chesterfieldu, studoval filmovou produkci na Newyorské univerzitě, kde napsal scénář WILDERŮV NAPALM a CO SE DOMA USMAŽÍ, za který v roce 1989 dostal scénáristickou cenu virginského guvernéra. Jedním z porotců byl také producent Mark Johnson, který byl tak ohromen jeho talentem, že ho představil Chrisi Carterovi, se kterým začal pracovat na sci-fi seriálu AKTA X.

Vince Gilligan napsal několik dalších sci-fi scénářů a spolu s Vincentem Ngoem akční fantasy HANCOCK, ale zásadní zlom v jeho kariéře přišel v roce 2008, kdy spolu s Markem Johnsonem uvedl neowesternový seriál BREAKING BAD.

David "thecentre" Badura

Scenáristická filmografie

Filmy

2019 El Camino: Film podle seriálu Perníkový táta
2008 Hancock
1998 Co se doma usmaží
1993 Wilderův oheň

TV seriály

2017 Volejte Saulovi (TV seriál)
Mabel (S03E01)
2016 Volejte Saulovi (TV seriál)
Klik (S02E10)
2015 Policie Battle Creek (TV seriál)
The Battle Creek Way (E01)
Volejte Saulovi (TV seriál)
Uno (S01E01)
2014 Metástasis (TV seriál)
2013 Perníkový táta (TV seriál)
Felina (S05E16)
2012 Perníkový táta (TV seriál)
Madrigal (S05E02)
Svobodný život nebo smrt (S05E01)
2011 Perníkový táta (TV seriál)
Střetnutí (S04E13)
Krabicový nůž (S04E01)
2010 Perníkový táta (TV seriál)
Konečné řešení (S03E13)
Už ne (S03E01)
2009 Breaking Bad: Original Minisodes (TV seriál)
Perníkový táta (TV seriál)
Albuquerque (S02E13)
Schovávaná (S02E06)
2008 Perníkový táta (TV seriál)
Muž s rakovinou (S01E04)
... a pytel je v řece (S01E03)
Kočka v pytli... (S01E02)
další epizody (4)
2007 A.M.P.E.D. (TV seriál)
2006 Night Stalker (TV seriál)
What's the Frequency, Kolchak? (E10)
2002 Oddělení loupeží a vražd (TV seriál)
Akta X (TV seriál)
Slunečné dny (S09E18)
Preskoč žraloka (S09E15)
John Doe (S09E07)
2001 The Lone Gunmen (TV seriál)
2000 Akta X (TV seriál)
Poustevníci (S08E04)
Tři přání (S07E21)
Zloději (S07E14)
další epizody (5)
1999 Akta X (TV seriál)
Milénium (S07E04)
Hlad (S07E03)
Výlet do hor (S06E21)
další epizody (6)
1998 Akta X (TV seriál)
Země snů II (S06E05)
Země snů I (S06E04)
Jízda (S06E02)
další epizody (6)
1997 Akta X (TV seriál)
Emily (S05E07)
Koleda (S05E06)
Neobvyklí podezřelí (S05E03)
další epizody (6)
1996 Akta X (TV seriál)
Papírová srdíčka (S04E10)
Nepokoj (S04E04)
Průbojný (S03E17)
1995 Akta X (TV seriál)
Přítmí (S02E23)

Video kompilace

1998 Akta X: Identita (video kompilace)
1997 Akta X – Akta 10: Emily (video kompilace)

Režijní filmografie

Filmy

2019 El Camino: Film podle seriálu Perníkový táta

TV seriály

2020 Volejte Saulovi (TV seriál)
Bagman (S05E08)
2018 Volejte Saulovi (TV seriál)
Wiedersehen (S04E09)
2017 Volejte Saulovi (TV seriál)
Svědek (S03E02)
Mabel (S03E01)
2015 Volejte Saulovi (TV seriál)
Uno (S01E01)
2013 Perníkový táta (TV seriál)
Felina (S05E16)
2011 Perníkový táta (TV seriál)
Střetnutí (S04E13)
Konečná (S04E12)
2010 Perníkový táta (TV seriál)
Konečné řešení (S03E13)
2008 Perníkový táta (TV seriál)
Pilotní díl (S01E01)
2002 Akta X (TV seriál)
Slunečné dny (S09E18)
2000 Akta X (TV seriál)
Tři přání (S07E21)

Producentská filmografie

Tvůrcovská filmografie

TV seriály

2020 Volejte Saulovi (TV seriál)
Something Unforgivable (S05E10)
Bad Choice Road (S05E09)
Bagman (S05E08)
další epizody (10)
2018 Volejte Saulovi (TV seriál)
Vítěz (S04E10)
Wiedersehen (S04E09)
Coushatta (S04E08)
další epizody (10)
2017 Volejte Saulovi (TV seriál)
Lucerna (S03E10)
Pád (S03E09)
Uklouznutí (S03E08)
další epizody (10)
2016 Volejte Saulovi (TV seriál)
Klik (S02E10)
Na komoru (S02E09)
Fifi (S02E08)
další epizody (10)
2015 Policie Battle Creek (TV seriál)
Volejte Saulovi (TV seriál)
Marco (S01E10)
Pimento (S01E09)
Rico (S01E08)
další epizody (10)
2014 Metástasis (TV seriál)
2013 Perníkový táta (TV seriál)
Felina (S05E16)
Žulový stát (S05E15)
Ozymandias (S05E14)
další epizody (8)
2012 Perníkový táta (TV seriál)
Proplouvání nad tím vším (S05E08)
Řekni mé jméno (S05E07)
Odkup podílu (S05E06)
další epizody (8)
2011 Perníkový táta (TV seriál)
Střetnutí (S04E13)
Konečná (S04E12)
Průchod (S04E11)
další epizody (13)
2010 Perníkový táta (TV seriál)
Konečné řešení (S03E13)
Polovičaté řešení (S03E12)
Městečko Abiquiu (S03E11)
další epizody (13)
2009 Breaking Bad: Original Minisodes (TV seriál)
Perníkový táta (TV seriál)
Albuquerque (S02E13)
Znovuzrození (S02E12)
Mezi nebem a zemí (S02E11)
další epizody (13)
2008 Perníkový táta (TV seriál)
Mělo by to být bez násilí (S01E07)
Prázdné ruce (S01E06)
Šedá hmota (S01E05)
další epizody (7)
2001 The Lone Gunmen (TV seriál)

Herecká filmografie

TV seriály

2014 Zpátky do školy (TV seriál)
Údržba kazetového videopřehrávače (S05E09)

Dokumentární

2019 Cesta k El Camino: Film podle seriálu Perníkový táta (TV film)
2017 Americká 90. léta (TV seriál)
2015 Americká 70. léta (TV seriál)
Better Call Saul: Day One
2014 Americká 60. léta (TV seriál)
Vzestup televize (E01)
2013 CinemAbility
2011 Amerika na pokračování (TV seriál)
2008 Moviemaking in Virginia: Take 3

Hudební videoklipy

1999 Bree Sharp - David Duchovny (hudební videoklip)

Host

TV pořady

2019 What Just Happened??! (TV pořad)
2017 69. Emmy Awards (TV pořad)
2016 Talking Saul (TV pořad)
2014 Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
2013 The Writers' Room (TV pořad)
2003 Bořiči mýtů (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(486)