foto

Václav Hudeček

  • nar. 21.2.1929
    Praha, Československo
  • zem. 3.12.1991 (62 let)
    Praha, Československo

Biografie

Václav Hudeček vystudoval režii na DAMU (1952-1956) a již za studií spolupracoval se souborem DISK, v roce 1954 byl dokonce přizván Alfredem Radokem k režijní spolupráci na Čapkově Loupežníkovi v Národním divadle. Na scéně Národního divadla se v průběhu svých studií objevil v několika hrách také jako herec. Po absolutoriu začínal mimo Prahu a v poměrně rychlém sledu vystřídal několik angažmá. Jeho prvním působištěm bylo Městské oblastní divadlo v Hořovicích (1956-1958), pak pracoval v Divadle Vítězslava Nezvala v Karlových Varech (1958-1959), v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích byl nejen režisérem, ale také šéfem činohry (1959-1960). Pak se již vrátil do Prahy a v letech 1960-1968 režíroval v Městských divadlech pražských (1960-1968), dvě sezóny pak strávil v Divadle na Vinohradech (1968-1970). Z jeho prací pro tuto scénu stojí za zmínku dodnes vysoce ceněná komedie Brouk v hlavě z roku 1969, která byla natočena i pro televizi a v nedávné době vyšla také na DVD. V průběhu šedesátých let ale pohostinsky režíroval i pro další scény, například Divadlo Na zábradlí, kde realizoval legendární představení Čekání na Godota, uvedl také hru Ztížená možnost soustředění od Václava Havla.

Své další aktivity spojil Václav Hudeček s Národním divadlem, kde zůstal angažován až do smrti (1970-1991). Hudečkova práce na naší první scéně směřovala především k aktualizaci klasického repertoáru domácích i světových autorů, značného úspěchu dosáhla například představení Tomáš Becket nebo Faust, nejúspěšnější ale byly Hrátky s čertem, které Národní divadlo uvádělo více než pět let ve stopadesáti reprízách. Václav Hudeček má také značnou zásluhu na propagaci českého klasického divadla v německy mluvících zemích a spolupracoval s různými scénami v Německu, Rakousku a Švýcarsku. Za inscenaci Král Jan byl v roce 1971 v Rakousku oceněn Cenou Josefa Kainze. Na sklonku své dráhy se Hudeček vrátil ke spolupráci s Jihočeským divadlem v Českých Budějovicích a v roce 1990 zde pohostinsky režíroval představení Fidlovačka.

Od počátku šedesátých let spolupracoval Václav Hudeček také s Československou televizí, kde se režijně podílel na vzniku inscenací i hudebně dramatických pořadů. Z jeho realizací v šedesátých letech stojí za zmínku televizní hry DĚDICTVÍ NA ÚVĚR (1965) nebo DOBRÁ RADA PANA BARTOŠE (1965). Pro televizi pořídil také záznam některých divadelních představení, jako již zmíněnou komedii BROUK V HLAVĚ (1969) nebo JINDŘICHA IV. (1968) v hlavní roli s Jindřichem Kopeckým. V práci za kamerou spolupracoval Hudeček i s regionálními studii a například v Ostravě natočil zdařilou konverzační komedii KOŠILKA (1974). Z dalších komediálních počinů stojí za zmínku televizní filmy nevelkého časového formátu, podpořené ovšem výbornými výkony těch nejlepších herců (BEČIČKA, 1971; RŮŽOVÁ SOBOTA, 1974; HOLKA MODROOKÁ, 1974; CESTA DO ROKYCAN, 1981). Z žánrově dramatičtějších děl se sluší připomenout životopisný snímek z doby národního obrození ZA RANNÍCH ČERVÁNKŮ (1970) nebo dvoudílnou inscenaci z doby počátků přemyslovského státu POUŤ KRÁLŮ (1982). Poslední Hudečkovou realizací pro televizi byla mikrokomedie MEDVĚD (1985) podle klasické předlohy A. P. Čechova.

Václav Hudeček zemřel v Praze 3. prosince 1991 ve věku 62 let. V rodinné umělecké tradici pokračuje jeho dcera Martina Hudečková (*1964), která je herečkou a především vytíženou dabérkou.

Pavel "argenson" Vlach

Režijní filmografie

Filmy

1988 Hvězdář a kometa (TV film)
Opožděná vražda (TV film)
1987 Bogan (TV film)
1986 Kámen a růže (TV film)
Manželství Mamerta Kalivody (TV film)
Pokus o izolaci viru N (TV film)
1985 Když vy jste taková jiná (TV film)
Medvěd (TV film)
1984 Chytrá princezna (TV film)
Dům na nebesích (divadelní záznam)
Vrátný (TV film)
Věštkyně (TV film)
Štěstí (TV film)
1983 Druhý domov (TV film)
Kouřová clona (TV film)
Kudláčkova metoda (TV film)
Nota bene, Jan (TV film)
Psohlavci (TV film)
Střelci (TV film)
Šípková Růženka (TV film)
1982 Anténa (TV film)
Pouť králů (TV film)
Viktorka (TV film)
1981 Cesta do Rokycan (TV film)
Dům pro celou rodinu (TV film)
Fotbalová odysea (TV film)
Frantík (TV film)
Jdi za štěstím (TV film)
Kdo chce kam... (TV film)
Knedlíky (TV film)
Logik (TV film)
Nohejbal (TV film)
Ta rozkošná mateřská dovolená (TV film)
V porodnici (TV film)
1980 Jíška (TV film)
Lavice, moje žena a já (TV film)
Večírek pro liché (TV film)
Výtečníci (TV film)
1979 Balíček (TV film)
Inzerát (TV film)
Jablko (TV film)
Svatební skandály slečny Juliány (TV film)
Ženich mezi dveřmi (TV film)
1978 Den žen jako řemen (TV film)
Filip (TV film)
Majka (TV film)
Podivuhodné odpoledne Heleny a Petra (TV film)
Stopařka (TV film)
1977 Káťa Kabanová (TV film)
Rose Mary (TV film)
Telefon (TV film)
1976 Holka modrooká (TV film)
Jezevec (TV film)
Svůdnice na šest (TV film)
Šikulka (TV film)
Ženich uvízl (TV film)
1975 Krejčí Šajtle Dobrodruh (TV film)
Mlynářka z Granady (TV film)
Soudružská návštěva (TV film)
1974 Konec agenta č. 312 (TV film)
Košilka (TV film)
Růžová sobota (TV film)
1973 Měsíční kámen (TV film)
Poklad krále Davida (TV film)
1972 Bližní na tapetě: Belle-mére (TV film)
Královská ozvěna (TV film)
1971 Bečička (TV film)
Bližní na tapetě: Tatínek (TV film)
König Johann (divadelní záznam)
1970 Der Querulant (divadelní záznam)
James to zařídí (TV film)
Za ranních červánků (TV film)
1969 Brouk v hlavě (divadelní záznam)
Šárka
1968 Jan Hus (TV film)
Jindřich IV. (divadelní záznam)
Konec léta (TV film)
Žvanivý slimejš (TV film)
1967 Kolotoč (TV film)
1966 Dobrodružství Huckleberryho Finna - Jak jsme osvobozovali Jima (TV film)
Dobrodružství Huckleberryho Finna - Král a vévoda (TV film)
Dva šlechtici z Verony (TV film)
1965 Básník (TV film)
Dědictví na úvěr (TV film)
Kupon (TV film)
O lyrickém zloději (TV film)
1964 Cestička padajícího listí (TV film)
Nápadníci trůnu (TV film)
1963 Putnaři (TV film)
1962 Každý svého špiona (TV film)

TV seriály

1985 Doktor z vejminku (TV seriál)
Půjčka (E07)
1962 Tři chlapi v chalupě (TV seriál)

Dokumentární

1968 Kamera zkoumá dobu (TV seriál)
Den hanby (E02)

TV pořady

1982 Karel Gott v operetě (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

1977 Káťa Kabanová (TV film)
Rose Mary (TV film)
1972 Královská ozvěna (TV film)
1968 Žvanivý slimejš (TV film)
1967 Kolotoč (TV film)
1966 Dva šlechtici z Verony (TV film)
1965 Kupon (TV film)
O lyrickém zloději (TV film)

Host

TV pořady

1997 Úsměvy (TV pořad)
1994 Divadélko pod věží aneb Přijď a nechoď sám (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace