foto

Raoul Ruiz

  • nar. 25.7.1941
    Puerto Montt, Chile
  • zem. 19.8.2011 (70 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Osobitý režisér Raoul Ruíz měl pozoruhodný debut. Snímek Tři Smutní Tygři (1968) byl výmluvný a natočil jej ještě ve své rodné zemi. Řekl o něm toto: ¨Je to film bez příběhu. Je to rub příběhu. Někdo někoho zabije. Jsou zde veškeré prvky příběhu, ale jsou použity jako krajina a krajina je použita jako příběh.¨

 Syn námořního kapitána přišel na svět v červenci 1941 v přístavním městě Puerto Montt na jihu Chile. Slavným se ale stal až poté, kdy kvůli Pinochetovu režimu emigroval v roce 1973 do Evropy. Původně studoval teologii a právo,ale studia opustil, aby se věnoval psaní her. Filmovou školu pak absolvoval v Argentině a profesionální zkušenosti sbíral v Chilských a mexických televizních štábech - v Mexiku i jako scénárista telenovel.

Po emigraci žil celý život v Paříži se svojí ženou, rovněž filmařkou (podílela se na střihu mnoha jeho filmů). Zde vznikla většina Ruízových děl, točil ale i v italské či portugalské produkci. V 70. a 80.letech režíroval desítky inovativních titulů a získal si věhlas mezi evropskými kritiky jako představitel avantgardy a tvůrce nízkorozpočtových originálních, uměleckých filmů, plných ironie a surrealistických prvků. Klíčovými díly z tohoto období byla trojice mistrovských surrealistických děl Tři koruny námořníka (1983) a Město Pirátů (1984)

Teprve od 90.let se pouštěl i do větších projektů se známými herci jako John Hurt. Jedním z vrcholu jeho tvorby byla čtyřapůlhodinová freska Tajemství Lisabonu (2010), kterou u nás měli možnost shlédnout i trpěliví diváci na FebioFestu. Ruíz byl čtyřikrát nominován na Zlatou Palmu v Cannes. Na tomto fetivalu bylo pak posmrtně uvedeno jeho poslední dílo Noc naproti (2012)  o muži, který vidí přicházet smrt. O svých filmech říkal, že musí být viděny víckrát, stéjně jako předměty v domě nebo obrazy. Byl znamenitý teoretik a své názory shrnul na dvojdílné publikaci Poetics of Cinema.

V roce 2010 mu ještě lékaři zachránili život, když mu diagnostikovali rakovinu jater a ta mu byla transplantována. O rok později ale přišli komplikace v podobě plicní infekce a v srpnu 2011 ve věku 70 let umírá.

Grand "Epistemolog" Master

Režijní filmografie

Filmy

2017 La telenovela errante
2012 Epistolar
Linhas de Wellington
Noc naproti
2010 A Closed Book
Tajemství Lisabonu
2008 La Maison Nucingen
2007 Chacun son cinéma
2006 Klimt
2005 Ztracené panství
2004 Días de campo
2003 Toho dne
Une place parmi les vivants
Vertige de la page blanche
2002 Cofralandes, rapsodia chilena
2001 Âmes fortes, Les
2000 Combat d'amour en songe
Komedie nevinnosti
1999 Čas znovu nalezený
1998 Nájemný vrah
1997 Généalogies d'un crime
Le film à venir
1996 Tři životy a jen jedna smrt
1995 À propos de Nice, la suite
1994 Fado majeur et mineur
Viaggio clandestino - Vite di santi e di peccatori
1993 Capitolo 66
L'Oeil qui ment
Miroirs de Tunisie
1992 Solidades, Les
Visione e meraviglia della religione cristiana
1991 Basta la palabra
Lexot
1990 Livre de Christophe Colombe, Le
Novela errante, La
The Golden Boat
1989 Derrière le mur
Hub
Pozzo dei pazzi, Il
1988 Allegoria
Tous les nuages sont des horloges
1987 Brise-glace
Chouette aveugle, La
Professeur Taranne, Le
1986 Dans un miroir
Mammame
Mémoire des apparences
Richard III
1985 Destins de Manoel, Les
Présence réelle, La
Treasure Island
Éveillé du pont de l'Alma, L'
1984 Point de fuite
Régime sans pain
Ville des pirates, La
Voyages d'une main
1983 Bérénice
Les Trois couronnes du matelot
Ville de Paris, La
1982 Dak van de Walvis, Het
Ombres chinoises
Querelle des jardins
1981 O Território
1980 Borgne, Le
Fahlstrom
Jeu de l'oie, Le (TV film)
Musée Dali
Teletests
Ville nouvelle, La
1979 Images de débat
Jeux
1978 Divisions de la nature, Les
La Vocation suspendue
L’Hypothèse du tableu volé
1977 Colloque de chiens
1976 Utopia (TV film)
1975 Utopia (TV film)
1974 Diálogo de exilados
Expropiación, La
1973 Abastecimiento
Palomita blanca
Palomita brava
Realismo socialista, El
1972 Minuteros, Los
Poesia popular
Poesia popular: la teoría y la práctica
Teoría y la práctica, La
¡Qué hacer!
1971 Ahora te vamos a llamar hermano
Nadie dijo nada
1970 Colonia penal, La
1969 Catanaria, La
Militarismo y tortura
1968 Tres tristes tigres
1967 Tango del viudo, El
1964 Retour, Le
1960 Maleta, La

TV seriály

1989 A TV Dante (TV seriál)

Dokumentární

2011 Ballet aquatique
2003 Médée
2001 Miotte vu par Ruiz
1983 Lettre d'un cineaste ou le Retour d'un amateur de bibliotheques
1982 Petit théâtre, Le
1981 Images de sable
1980 Image en silence, L'
1979 De grands événements et de gens ordinaires (TV film)
Petit manuel d'histoire de France (TV film)
1976 Sotelo

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Producentská filmografie

Host

TV pořady

1996 Thé ou café (TV pořad)
1992 Le cercle de minuit (TV pořad)
1991 Bouillon de culture (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace