foto

Jane Austen

  • nar. 16.12.1775
    Steventon, Hampshire, Anglie, Velká Británie
  • zem. 18.7.1817 (41 let)
    Winchester, Hampshire, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jane Austenová byla anglická spisovatelka a zakladatelka moderního rodinného anglického románu. Narodila se v rodině duchovního, krátce studovala na různých soukromých středních školách v Oxfordu a Readingu. Poté se vzdělávala spíše doma, další vzdělání a kladný vztah k literatuře získala především čtením anglických a zahraničních autorů.

Pro úzký rodinný kruh začala již v patnácti letech psát krátké povídky, básně a dramatické scénky. Žila velmi uzavřený a nespolečenský život, nikdy se neprovdala a po smrti svého otce se přestěhovala ke své sestře a matce do Southamptonu. Zde se věnovala rozsáhlejší tvorbě, připravovala se k vydání svých děl, většinu z nich několikrát přepracovávala. Její díla vycházela za jejího života anonymně, s jejím jménem byla vydávána až po její smrti. Plného pochopení dosáhla až ve dvacátém století.

Nejvíce zaujala Jane Austenová svými romány. Ve většině z nich je ústředním motivem myšlenkové a emociální zrání mladé hrdinky, zkoumá svět z ženského hlediska, vychází ze znalostí lidské povahy. Vytváří ve svých románech životné postavy, nedostatky jejích hrdinů vycházejí především ze špatné rodinné výchovy. Všechny její zápletky se zabývají láskou, i když o ní zřídka přímo hovoří.

Většina jejích románů byla několikrát zfilmována, a to především PÝCHA A PŘEDSUDEK, ROZUM A CIT A SLEČNA EMMA.

Ondřej "topr harley" Marek

Spisovatelská filmografie

Filmy

2016 Láska a přátelství - povídka
Pýcha, předsudek a zombie - kniha
2015 Lost in Austen - kniha
2011 Dámičky v sekáči - kniha
2010 Aisha - kniha
2008 Smutky slečny Austenové (TV film) - kniha
2007 Mansfieldské panství (TV film) - kniha
Northangerské opatství (TV film) - kniha
Vášeň a cit - kniha
Vyznání Anny Elliotové (TV film) - kniha
2005 Pýcha a předsudek - kniha
2004 Moje velká indická svatba - kniha
2003 Pýcha a předsudek - kniha
2000 Dvě sestry a láska - kniha
1999 Mansfieldské sídlo - kniha
1996 Emma (TV film) - kniha
Emma - kniha
1995 Persuasion - kniha
Rozum a cit - kniha
1990 Sensibility and Sense (TV film) - kniha
1986 Northanger Abbey (TV film) - kniha
1981 Sense and Sensibility (TV film) - kniha
1948 Emma (TV film) - kniha

TV seriály

2012 Lizzie Bennet Diaries, The (TV seriál) - kniha
2010 Nesmrtelní (TV seriál) - kniha
2009 Slečna Emma (TV seriál) - kniha
2008 Lost in Austen (TV seriál) - kniha
Rozum a cit (TV seriál) - kniha
Epizoda 3 (E03) - kniha
Epizoda 2 (E02) - kniha
Epizoda 1 (E01) - kniha
1995 Pýcha a předsudek (TV seriál) - kniha
Epizoda 6 (E06) - kniha
Epizoda 5 (E05) - kniha
Epizoda 4 (E04) - kniha
další epizody (6)
Wishbone (TV seriál) - kniha
1985 Screen Two (TV seriál) - kniha
1983 Mansfield Park (TV seriál) - kniha
1981 American Playhouse (TV seriál) - kniha
1980 Pride and Prejudice (TV seriál) - kniha
1972 Emma (TV seriál) - kniha
1971 Persuasion (TV seriál) - kniha
Sense and Sensibility (TV seriál) - kniha
1967 Pride and Prejudice (TV seriál) - kniha
1958 Pride and Prejudice (TV seriál) - kniha
1955 Matinee Theatre (TV seriál) - kniha
1952 Pride and Prejudice (TV seriál) - kniha
1948 The Philco Television Playhouse (TV seriál) - kniha

Dokumentární

2002 Real Jane Austen, The (TV film) - kniha

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace