foto

Monique Mélinand

  • nar. 9.3.1916
    Paříž, Francie
  • zem. 16.5.2012 (96 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Francouzská herečka Monique Mélinand má za sebou zajímavou a především obdivuhodně dlouhou kariéru, poprvé stála před kamerou v roce 1927, zatím naposledy v roce 2006, čímž zdatně konkuruje mnohem slavnější Danielle Darrieux. Monique Mélinand pochází z Paříže a jako její filmový debut se uvádí dnes již dávno zapomenutý němý snímek DUŠE DĚTÍ (Ames d'enfants, 1927) režiséra Jeana Benoit-Lévyho. Monique poté začala studovat herectví a od počátku třicátých let vystupovala na různých pařížských jevištích, například v Théâtre de la Nouvelle Comédie nebo Théâtre de l'Athénée.

Zásadní osobností jejího života se stal významný divadelník Louis Jouvet (1887-1951), který byl nejen jejím pedagogem, ale později i milencem, i když byl o třicet let starší. Pod jeho režijním vedením hrála v divadle, ve své druhé filmové roli se s ním setkala i před kamerou (VCHOD PRO UMĚLCE - Entrée des artistes, 1938). Jouvet, proslulý svým volným stylem života, měl mezitím poměr i s další herečkou Madeleine Ozeray, která se pak stala i jeho manželkou, nadále ale udržoval vztah s Monique Mélinand. Na počátku druhé světové války odjel Jouvet do jižní Ameriky, kde s Madeleine Ozeray pokračoval v práci pro divadlo. Stačil ale jediný dopis, který Monique přiměl ke krkolomnému a v době války nebezpečnému útěku z Francie na palubě nákladní lodi. Po příjezdu do Brazílie se ale musela smířit s faktem stále trvajícího vztahu Jouveta s Madeleine Ozeray, i když se v roce 1943 rozvedli.

Po skončení války se Monique Mélinand vrátila do Francie a znovu pod Jouvetovým vedením hrála v divadle, například ve hrách Bláznivá ze Chaillot (Théâtre de l'Athénee) nebo Škola pro ženy (Théâtre des Célestins). Častěji začala hrát i ve filmu, opět s Jouvetem se setkala v kriminálce MEZI JEDENÁCTOU A PŮLNOCÍ (Entre onze heures et minuit, 1949). V dalších úspěšných titulech kriminálního žánru pak vytvořila manželskou dvojici se známými tvářemi, s Bernardem Blierem to byl film VETERÁNI ZE SAINT-LOUP (Les anciens de Saint-Loup, 1950), nevěrnou manželkou Jeana Gabina byla ve filmu ZKRVAVENÁ HLAVA (Le sang à la tête, 1956), dále to byl Jean Desailly, obviněný z vraždy, ve snímku SMRT BELLY (La mort de Belle, 1961). Mezitím se přehrála i do rolí matek a například Alain Delon byl jejím synem v komedii SLABÉ ŽENY (Faibles femmes, 1959). V historickém koprodukčním dramatu KÁŤA (Katia, 1959) ztvárnila postavu předčasně zemřelé carevny Marie.

Vytíženou herečkou zůstávala nadále i v divadle, připomeňme například slavnou hru Kočka na rozpálené plechové střeše, v níž hrála v Théâtre Antoine, nebo Dostojevského Idiot uvedený v Théâtre des Célestins. Z její další práce pro film připomeňme dvojí setkání s Annie Girardot; její matkou byla v retrospektivně pojatém snímku DOBRÉ BYDLO (La bonne soupe, 1964), naopak matkou studenta, který prožívá dramatický milostný vztah se svou profesorkou (Annie Girardot), byla ve filmu UMŘÍT NA LÁSKU (Mourir d'aimer, 1971). Připomeňme také roli markýzy de Plessis-Bellieres, v níž se mihla ve filmu ANGELIKA, MARKÝZA ANDĚLŮ (Angélique, marquise des anges, 1964).

Vedle divadla a filmu začala spolupracovat také s televizí, kde od 60. let hrála v seriálech nebo adaptacích divadelních her. Na divadelních jevištích zaujala v představení Cestující bez zavazadel (Théâtre des Mathurins), vystupovala také na legendárním divadelním festivalu v Avignonu. Z jejích dalších rolí maminek hlavních protagonistů uveďme film JDI ZA MÁMOU, TÁTA PRACUJE (Va voir maman, papa travaille, 1979), v němž byla matkou Marlene Jobert, nebo ÚTĚK DO BEZPEČÍ (À nous deux, 1979), kde byla její dcerou Catherine Deneuve. Od počátku osmdesátých let se před kamerou vyskytuje již jen výjimečně, od postav matek přešla k úlohám babiček (ČAS ZNOVU NALEZENÝ - Le temps retrouvé, 1999), zatím naposledy se objevila v menší roli jeptišky v dramatu AVRIL (2006).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2012 Avanti
2006 Avril
Prezident
2004 Žirafí krk
2001 Âmes fortes, Les
1999 Čas znovu nalezený
1997 Généalogies d'un crime
Transatlantique
1996 Bratři Gravetové
Tři životy a jen jedna smrt
1994 Jeanne la Pucelle II - Les prisons
1993 Écrivain public, L'
1991 Toubab Bi
1990 Outremer
1989 Manon Rolandová (TV film)
Vent de galerne
1986 On a volé Charlie Spencer!
1982 Ils appellent ça un accident
1981 Les deux orphelines (TV film)
Les papillons de la garrigue (TV film)
1980 Au bon beurre (TV film)
Cauchemar
Eclipse sur un ancien chemin vers Compostelle
1979 Útěk do bezpečí
1978 Chemins de l'exil ou Les dernières années de Jean-Jacques Rousseau, Les (TV film)
Jdi za mámou, táta pracuje
1977 La Communion solennelle
Machine, La
1976 Mal partis, Les
Tělo mého nepřítele
1975 Sept morts sur ordonnance
1974 Otevřená tlama
Vyvolení
1973 Největší událost od chvíle, kdy člověk vstoupil na Měsíc
1971 Jambes en l'air, Les
Léa l'hiver
Muž s transplantovaným mozkem
Si j'étais vous (TV film)
Un beau monstre
1970 Koňská hlava
Lady in the Car with Glasses and a Gun, The
Poslední adresa
Umřít na lásku
1969 Américain, L'
Femme écarlate, La
1967 L'Horizon
Un auteur à succès (TV film)
Zloděj z Paříže
1964 Angelika, markýza andělů
La bonne soupe
Tajný policista
1962 Rencontres
1961 Smrt Belly
1960 Cyrano de Bergerac (TV film)
Vers l'extase
1959 Faibles femmes
Káťa
1956 Sang à la tête, Le
1953 Pocharde, La
1950 Anciens de Saint-Loup, Les
Lady Paname
1949 Au royaume des cieux
Entre onze heures et minuit
1946 Rouletabille joue et gagne
1945 Rouletabille contre la dame de pique
1938 Brána k umění

TV seriály

1982 Village sur la colline, Le (TV seriál)
1978 Gaston Phébus (TV seriál)
Il était un musicien (TV seriál)
1977 Héritiers, Les (TV seriál)
1976 Markýz de Bois-Doré (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace