Reklama

Reklama

Peter Machajdík

Peter Machajdík


Bratislava, Československo

Biografie

Narodil se v Bratislavě, ale od roku 1992 žije v Berlíně. V sedmi letech začal brát první lekce klavíru. Z estetických důvodů nebyl v 80. letech přijat na bratislavskou hudební Akademii a tak ve svých 27 letech absolvoval jako inženýr ekonomie.

Peter Machajdík je mezinárodně uznávaným umělcem na multimediální scéně. Spolupracuje s předními interprety jako je bicista David Moss, čembalistky Elina Mustonen, Asako Hirabayashi a Sonia Lee, violončelisté Piero Salvatori a Jozef Lupták, zpěvák Jon Anderson z legendární art-rockové skupiny Yes nebo harfenistka Floraleda Sacchi, na objednávku vytváří kompozice pro festival Inventionen v Berlíně, Bratislavské hudební slavnosti, Německou akordeonovou asociaci, Nadaci Russolo-Pratella či Pro Helvetia. V roce 1992 obdržel prestižní stipendium pro umělce Berliner Künstlerprogramm des DAAD a je laureátem Ceny Jána Levoslava Belly.

Peter Machajdík komponuje pro taneční představení, film a vizuální projekty. Byl zakladatelem souboru Transmusic Comp., který se orientoval na uvádění multi-mediálních děl, voln0 improvizace a performancí v dřívějším Československu. Machajdíkova orchestrální díla uvedli Janáčkova filharmonie Ostrava, Luganský symfonický orchestr, Státní filharmonie Košice, Camerata Europea, Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala a další významná hudební tělesa.

Peter Machajdík přednáší na vybraná témata v oblasti soudobé hudby, vede workshopy a jako kurátor se podílí na organizaci festivalů.

oficiální životopis P. Machajdíka

Skladatel

Filmy
2017

DOGG

Dokumentární
2019

Slovensko – Prítomná minulosť (TV film)

2015

Krásy divokého Slovenska (TV film)

 

Spoločne chránime orla krikľavého

2014

Orel skalní: Král hor (TV film)

2011

Cesty Slovenskom (TV film)

2010

Spojenectví rysů (TV film)

2005

4 Schüler gegen Stalin (TV film)

Ovládací panel

Fanklub

(1)

Reklama

Reklama