foto

Theodore John Kaczynski

  • nar. 22.5.1942 (77 let)
    Chicago, Illinois, USA

Biografie

Ted Kaczynski, narodený 22.5.1942 v americkom Chicagu, je americký matematik, sociálny kritik, anarchista a neoluddista. Kaczynski bol zázračné dieťa, jeho IQ malo hodnotu 167. Ako 20-ročný úspešne vyštudoval známu Harvardovu univerzitu a nastúpil na Michiganskú univerzitu v Ann Arbor, kde neskôr získal titul PhD. v matematike. V roku 1967 sa stal odborným asistentom matematiky na Kalifornskej univerzite v Berkeley, historicky najmladším v tejto akademickej hodnosti na univerzite.

V roku 1973 sa presťahoval do lesnej oblasti Lincoln v okrese Lewis and Clark štátu Montana, kde viedol jednoduchý život za veľmi málo peňazí, bez elektriny a tečúcej vody. Túto svoju zmenu vysvetlil podrobnejšie až v roku 1999, kedy reportér z amerického časopisu Earth First Journal s Kaczynskim urobil rozhovor, ktorý bol publikovaný v časopise Green Anarchist č. 57-58. Svojím odtrhnutím od civilizácie chcel dokázať, že aj moderný človek dokáže byť sebestačný. Neskôr si vyslúžil prezývku Unabomber, kvôli sérii rozposlaných poštových bômb, pri ktorej zomreli traja ľudia (majiteľ obchodu s elektronikou, vedúci reklamnej agentúry a prezident lesníckej asociácie). Tieto činy vysvetľuje vo svojej publikácii Industrial Society and Its Future (u nás vyšlo pod názvom Unabomberov manifest) a v novšej knihe Technological Slavery.

Jeho život je predstavený vo viacerých dokumentárnych filmoch, postavu 'Unabombera' je možné vidieť napríklad v hraných filmoch Unabomber: The True Story (1996), Unabomber: The Gobetween (1995) alebo Story First: Behind the Unabomber (1996).

canis "whack" lupus

Herecká filmografie

Dokumentární

2007 Tajemství historie (TV seriál) - a.z.
2006 Takin' it Down - a.z.
Technocalyps
2003 Das Netz
1992 American Justice (TV seriál)
1987 Biography (TV seriál)

Host

TV pořady

1978 20/20 (TV pořad)
1968 60 Minutes (TV pořad)