Reklama

Reklama

Camillo Mastrocinque

Camillo Mastrocinque

nar. 11.05.1901
Řím, Lazio, Itálie

zem. 23.04.1969 (67 let)
Řím, Lazio, Itálie

Biografie

Režisér Camillo Mastrocinque patřil k nejplodnějším filmovým tvůrcům italské poválečné kinematografie, jeho doménou byl komediální žánr a zvláště ve spolupráci s populárním komikem Toto dosahoval značných komerčních úspěchů. Mastrocinque, rodák z Říma, byl od mládí přitahován filmem, ale vystudoval architekturu a jako scénograf a výtvarník poté pracoval ve Francii, nejdříve u divadla, později i ve filmových studiích. V polovině třicátých letech získal cenné zkušenosti jako asistent režie při práci na významných filmech BOTY NA SLUNCI (Le scarpe al sole, 1935) nebo GONDOLA ROZKOŠE A SNŮ (La gondole aux chimères, 1936).

Po návratu do Itálie natočil Mastrocinque jako svůj režijní debut podle vlastního scénáře film KRÁLOVNA ZE SCALY (La regina della Scala, 1937) s operní divou Margheritou Carosio v hlavní roli. Již koncem třicátých let se Mastrocinque zařadil mezi zručné filmaře, úspěch sklidila jeho historická detektivka KUKAČKOVÉ HODINY (L'orologio a cucù, 1938) s Vittoriem de Sicou v hlavní roli. Jako bývalý výtvarník si oblíbil práci s historickými kostýmy, připomeňme například adaptaci Donizettiho opery DON PASQUALE (1940), která přinesla cenu na festivalu v Benátkách představitelce hlavní role Lauře Solari. Ta také hrála v dalším Mastrocinquově filmu SMĚJ SE, PAŇÁCO (Ridi pagliaccio!, 1941), který nasnímal český kameraman Jan Stallich a snímek byl tehdy uveden i v českých protektorátních kinech.

Určitým mezníkem v Mastrocinquově tvorbě se jeví zpracování starší divadelní hry MANŽELÉ (I mariti, 1940), které disponovalo hvězdným a početně velmi bohatým hereckým obsazením a dodnes je uznávano jako jedno z nejlepších děl italské válečné kinematografie, Mastrocinque za něj ostatně získal hlavní cenu na filmovém festivalu v Benátkách (1941). Po natočení filmu MASKA A TVÁŘ (La maschera e il volto, 1943) - opět podle divadelní předlohy a znovu s Laurou Solari v hlavní roli - se Mastrocinque na nějaký čas odmlčel a k práci se vrátil až rok po skončení druhé světové války. Z jeho tvorby přelomu 40. a 50. let připomeňme alespoň tituly jako PÁS CUDNOSTI (Cintura di castita, 1949) nebo melodramatický příběh NESMIŘITELNÍ (Gli inesorabili, 1950).

Přes všechny dosavadní úspěchy se v Mastrocinquově kariéře jeví jako stěžejní spolupráce s populárním komikem Totò, s nímž v letech 1955-1962 natočil jedenáct filmů. Totò má dodnes v historii italské kinematografie primát jako nejúspěšnější herec s nepřekonatelným počtem 270 miliónů diváků v kinech a je logické, že jeho filmy se i v Mastrocinquově filmografii vyjímají jako mimořádně úspěšné, byť kritika se k nim stavěla rezervovaně. Jejich prvním společným filmem byla veselohra TOTÒ V PEKLE (Totò all'inferno, 1955), jako mimořádně zdařilé se ukázalo spojení Totò s dalším populárním komikem Peppinem de Filippem a s touto dvojicí realizoval Mastrocinque filmy TOTÒ, PEPPINO A ŠPATNÁ ŽENSKÁ (Totò, Peppino e la malafemmina, 1956) a TOTÒ, PEPPINO A PSANCI (Totò, Peppino e i fuorilegge, 1956), v obou filmech jim sekundovala dobová kráska Dorian Gray. Oba filmy vidělo v italských kinech bezmála osm miliónů diváků, kteří v pokladnách zaplatili - přepočteno na dnešní poměry - třicet miliónů eur.

Podobně dobrým tahem se projevilo postavit vedle Totò dalšího slavného herce Vittoria de Sicu a jejich film TOTÒ, VITTORIO A DOKTORKA (Totò, Vittorio e la dottoressa, 1957) vidělo v kinech opět více než tři a půl miliónu diváků. Mastrocinquovu plodnou tvorbu druhé poloviny padesátých let nelze zúžit na filmy s Totò, druhou linii jeho tehdejší práce zastupovaly lehce pikantní komedie zastoupené především filmem SABRININY KRÁSNÉ NOHY (Le bellissime gambine di Sabrina, 1959) s americkou hvězdou Mamie Van Doren v titulní roli nebo generační veselohrou RODIČE V DŽÍNÁCH (I genitori in Blue-Jeans, 1960). Připomenout se sluší i film MOTORIZOVANÍ (I motorizzati, 1962) se začínající komickou dvojicí Ciccio a Franco.

Vraťme se ale ještě ke komikovi Totò; ve spolupráci s Francií vznikl film TOTÒ V PAŘÍŽI (Totò a Parigi, 1958), v němž vedle slavného komika v roli jeho sekretářky stála uznávaná divadelní herečka Lauretta Masiero. S ní pak Mastrocinque natočil úspěšný televizní seriál DOBRODRUŽSTVÍ LAURY STORM (Le avventure di Laura Storm, 1965-1966). Spolupráci s Totò uzavírá film TOTÒTRUFFA 62 (1962), později se Mastrocinque snažil o uplatnění v dobově žádaném žánru hororů, z nějž se mu poměrně podařil film ANDĚL PRO SATANA (Un angelo per Satana, 1967) s osvědčenou žánrovou hvězdou britského původu Barbarou Steele. Jeho posledním filmem byla muzikálová komedie NEJKRÁSNĚJŠÍ PÁR NA SVĚTĚ (La più bella coppia del mondo, 1968).

Camillo Mastrocinque zemřel v Římě 23. dubna 1969 v nedožitých 68 letech.

Pavel "argenson" Vlach

Režisér

Filmy
1968

Più bella coppia del mondo, La

 

Tranquilla villeggiatura, Una

1966

Un angelo per Satana

1965

Te lo leggo negli occhi

1964

...e la donna creò l'uomo

 

La cripta e l'incubo

1962

Diciottenni al sole

 

Gli eroi del doppio gioco

 

I motorizzati

Reklama

Reklama

1961

Tototruffa '62

1960

Anonima cocottes

 

Genitori in Blue-Jeans, I

 

Il corazziere

 

Noi duri

1959

Směnka

 

Vacanze d'inverno

1958

Domenica è sempre domenica

 

Le bellissime gambe di Sabrina

 

Totò v Paříži

 

È arrivata la parigina

1957

Totò, Vittorio a doktorka

1956

Banda poctivců

 

Porta un bacione a Firenze

 

Totò, Peppino a psanci

 

Totò, Peppino a špatná ženská

 

Totò: Všechno nebo nic

1955

Figaro, il barbiere di Siviglia

 

Jsme muži nebo desátníci?

 

Totò v pekle

1954

Alvaro piuttosto corsaro

 

Napoli terra d'amore

1953

Attanasio cavallo Vanesio

 

Šantán

1952

Peccato di Anna, Il

1950

Gli inesorabili

 

Quel fantasma di mio marito

1949

Cintura di castità

 

Duello senza onore

1948

Arrivederci, papà!

 

L'uomo dal guanto grigio

1947

Cavaliere del sogno, Il

 

Segreto di Don Giovanni, Il

 

Sperduti nel buio

 

Vento mi ha cantato una canzone, Il

1943

Il matrimonio segreto

 

La maschera e il volto

 

La statua vivente

1942

Fedora

 

Le vie del cuore

1941

I mariti (Tempesta d'anime)

 

Směj se paňáco

 

Turbine

 

Ultimo ballo, L'

1940

Don Pasquale

 

La danza dei milioni

 

Validità giorni dieci

1939

Bionda sotto chiave

1938

Inventiamo l'amore

 

Orologio a cucù, L'

 

Voglio vivere con Letizia

1937

Regina della Scala

Seriály
1968

Allo ! Fernandel

1965

Le avventure di Laura Storm

Scenárista

Herec

Reklama

Reklama