foto

Claude Chabrol

  • nar. 24.6.1930
    Paříž, Francie
  • zem. 12.9.2010 (80 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jeden z nejvýznamnějších představitelů francouzské nové vlny, Claude Chabrol, pochází z rodiny lékárníka a narodil se v Paříži, kde také vyrůstal, ale léta druhé světové války strávil na venkově. Již v té době se živě zajímal o film, nicméně po návratu do Paříže začal studovat na univerzitě farmakologii. Posedlost filmem ale zvítězila a v padesátých letech začal Chabrol psát recenze pro časopis Cahiers de Cinéma. V této redakci se také seznámil s později taktéž významnými režiséry, jako byli François Truffaut, Jean-Luc Godard nebo Eric Rohmer. Svůj celoživotní obdiv k dílu Alfreda Hitchcocka vtělil Chabrol již v počátku své kariéry do studie o Hitchcockových filmech, která vyšla v roce 1957.

Jako osmadvacetiletý realizoval Chabrol svůj režisérský debut, KRÁSNÝ SERGE (Le beau Serge, 1958), který je zjevně inspirován právě Hitchcockem a dnes se považuje za jeden z prvních filmů francouzské nové vlny. V podobném duchu a také často s identickým hereckým obsazením natočil Chabrol v rychlém sledu další úspěšné filmy BRATRANCI (Les cousins, 1959) a NA DVA ZÁPADY (À double tour, 1959), více realitě se pak přiblížil s titulem HEZKÉ HOLKY (Les bonnes femmes, 1960). Chabrol začal sbírat ocenění na festivalech a filmových přehlídkách, vysoce jej hodnotila kritika, nicméně v první polovině šedesátých let doznaly jeho filmy značný pokles diváckého zájmu. V počátcích své filmařské dráhy se Chabrol prosadil i jako producent, a to nejen u svých filmů, ale i u snímků jiných režisérů, například Philippe de Brocy. Nutno také připomenout, že ve většině svých filmů si Chabrol přidělil malou hereckou roli, zřídka se jako herec objevil i v jiných filmech, jako režiséra jsme jej mohli vidět ve slavné komedii ZVÍŘE (L'animal, 1977).

Pro osobní život Claude Chabrola byla osudová úzká spolupráce s herečkou Stéphane Audran (*1932), která hrála hlavní role ve většině Chabrolových filmů. Jejich vztah počátkem 60. let překročil pracovní meze, Chabrol se v roce 1964 rozvedl se svou první ženou Agnés a téhož roku se oženil se Stéphane Audran; jejich manželství trvalo do roku 1980. Nezájem o složité psychologické thrillery vedl Chabrola k tomu, že v polovině šedesátých let musel slevit ze svých uměleckých požadavků a přijal nabídku k natočení několika divácky lákavých špionážních filmů, francouzských obdob Jamese Bonda. Byly to filmy TYGR MÁ RÁD SYROVÉ MASO (Le tigre aime la chair fraiche, 1964) a TYGR SE PARFÉMUJE DYNAMITEM (Le tigre se parfume à la dynamite, 1965). Finanční úspěch těchto titulů zajistil Chabrolovi obnovenou přízeň producentů a pak se mohl vrátit k natáčení filmů podle vlastních představ. Z jeho filmů do konce dekády šedesátých let stojí za zmínku kriminální thriller VRAŽEDNÉ ŠAMPAŇSKÉ (Le scandal, 1967) a provokativní titul LESBIČKY (Les biches, 1968).

Na přelomu let 60. a 70. let již Chabrol patřil k nejvíce uznávaným tvůrcům psychologických thrillerů s tématikou zločinu a často skrytou kritikou buržoazní společnosti (Chabrol se nikdy netajil svým levicovým politickým zaměřením), pro jeho tvůrčí proces bylo také důležité vytvoření stálého týmu spolupracovníků, od zmíněné Stéphane Audran až po pravidelné představitele epizodních rolí jako byli Henri Attal nebo Dominique Zardi, na úspěchu filmů se také podíleli kameraman Jean Rabier a hudební skladatel Pierre Jansen. Z filmů této doby vynikají BESTIE MUSÍ ZEMŘÍT (Que la bête meure, 1969) nebo ŘEZNÍK (Le boucher, 1970). Až s filmem DOKTOR POPAUL (Docteur Popaul, 1972) s J. P. Belmondem v hlavní roli se mu podařilo prolomit magickou dvoumiliónovou hranici návštěvnosti v kinech. Ne všechny filmy dopadly podle režisérových představ, mimo jiné kvůli zásahům producentů, Chabrol a ostatní zúčastnění na jeho snímcích ale znovu začali sbírat festivalové vavříny.

Z následujících let vynikl film VIOLETTE NOZIÈRE (1978), který vznikl podle skutečné události; začínající Isabelle Huppert si za hlavní roli odnesla cenu na festivalu v Cannes a ke spolupráci s Chabrolem se pak později několikrát vrátila. V roce 1980 se Chabrol rozvedl se Stéphane Audran, ale nadále spolu pracovali. Později se pak oženil s Aurore Paquiss, která se v různých profesích podílela na řadě manželových filmů. V této době Chabrol ve své práci postupně rezignoval na vyšší umělecké cíle a začal se přiklánět k tvorbě spíše komerčnějšího rázu, častá mezinárodní koprodukce ani účast zahraničních hvězd mu však již nevrátily slávu z počátků jeho kariéry. Více začal točit také pro televizi.

Koncem osmdesátých let dosáhl nových úspěchů po opětovném navázání spolupráce s Isabelle Huppert, což dokládají četná festivalová ocenění za filmy ŽENSKÁ ZÁLEŽITOST (Une affaire de femmes, 1988), OBŘAD (La céremonie, 1995) a KONEC SÁZEK (Rien ne va plus, 1997), jejich posledním společným triumfem bylo psychologické drama DÍKY ZA ČOKOLÁDU (Merci pour le chocolat, 2000). Claude Chabrol točí dodnes, jeho zatím posledním filmem je kriminální snímek BELLAMY (2009), po umělecké stránce však jeho tvorba již spíše stagnuje.

Claude Chabrol má na svém kontě přes padesát filmů (v šedesátých letech se také podílel na třech povídkových filmech více tvůrců), obdržel četná prestižní ocenění na festivalech v Cannes, Berlíně i jinde a právem se dnes řadí k nejvýznamnějším francouzským režisérům 20. století. Jeho umělecké vrcholy přicházely ve vlnách; po grandiózním nástupu do nové vlny koncem padesátých let přišel útlum, aby na přelomu 60. a 70. dospěl k novému vzepětí s kvalitními psychologickými thrillery, v nichž jen zřídka chyběla kriminální zápletka. Třetím úspěšným obdobím byla letitá spolupráce s Isabelle Huppert.

Chabrol má dva syny, Thomase (*1963) a Matthieua (*1965). Oba se také pohybují v umělecké branži, Thomas je hercem, Matthieu jako hudební skladatel od 80. let komponuje pro otcovy filmy.

Pavel "argenson" Vlach

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Filmy

2012 Den vran
2010 Serge Gainsbourg
2008 Lucifer et moi
2006 Avida
2003 Deuxième vérité, La (TV film)
2002 Tu devrais faire du cinéma
2001 Les Acteurs anonymes
1995 Fils de Gascogne, Le
1992 Sam suffit
1988 Alouette, je te plumerai
Sueurs froides: A farceur, farceur et demi (TV film)
Sueurs froides: A la mémoire d'un ange (TV film)
Sueurs froides: Black mélo (TV film)
Sueurs froides: Dernier week-end (TV film)
Sueurs froides: Donnant donnant (TV film)
Sueurs froides: La belle ouvrage (TV film)
Sueurs froides: La chute (TV film)
Sueurs froides: La panne (TV film)
Sueurs froides: La sublime aventure (TV film)
Sueurs froides: Le chat et la souris (TV film)
Sueurs froides: Les yeux de la nuit (TV film)
Sueurs froides: Mise à l'index (TV film)
Sueurs froides: Toi, si je voulais (TV film)
Sueurs froides: Un coeur de pierre (TV film)
1987 Jeux d'artifices
L'Été en pente douce
Sale destin
1986 Nenávidím herce
Suivez mon regard
1984 Homicide by Night
Polar
Voleurs de la nuit, Les
1981 Folies d'Élodie, Les
1977 Zvíře
1975 Folies bourgeoises
1974 Bonne nouvelle, La
Řidičský průkaz
1972 The Other Side of the Wind
Vražda je vražda
1971 Aussi loin que l'amour
1970 Sortie de secours
1969 Et crac
Femme écarlate, La
1968 Laně
1967 Korintská silnice
1966 Brigitte et Brigitte
1965 Modrý Panter
Paříž očima...
Tigre se parfume à la dynamite, Le
1964 Durs à cuire ou Comment supprimer son prochain sans perdre l'appétit, Les
1962 Ennemis, Les
Les sept péchés capitaux
L'Oeil du malin
1961 Les godelureaux
Paříž patří nám
Saint Tropez Blues
1960 Distractions, Les
Hezké holky
Hry lásky
1959 Na dva západy
1958 Krásný Serge
1956 Coup du berger, Le

TV seriály

1988 Studený pot (TV seriál)
1972 Midi Trente (TV seriál)
1959 Gala de l'union (TV seriál)

Dokumentární

2010 Dva ve vlně
Sodankylä ikuisesti (TV seriál)
2007 Man of Cinema: Pierre Rissient
2005 Filmaři v akci
2003 Chaplin Today: Monsieur Verdoux (TV film)
Il était une fois... (TV seriál)
Mon premier film: Claude Chabrol
2002 All the Love You Cannes!
2001 Deutsche Lebensläufe (TV seriál)
2000 Fritz Lang - portrét (TV film)
1999 Hitch (TV film)
Monsieur Truffaut Meets Mr. Hitchcock (TV film)
Paris dernière (TV seriál)
1997 Cannes... les 400 coups (TV film)
La case de l'oncle Doc (TV seriál)
1993 Francois Truffaut: Ukradené portréty
Chambre 12, Hôtel de Suède (TV film)
Jean Renoir: Part One - From La Belle Époque to World War II (TV film)
Jean Renoir: Part Two - Hollywood and Beyond (TV film)
1992 Cinéma! Cinéma! The French New Wave (TV film)
Music for the Movies: Bernard Herrmann
1991 Cinéma de notre temps: Claude Chabrol, l'entomologiste (TV film)
1984 Cinéma de l'ombre, Le (TV film)
1982 Mardi cinéma (TV seriál)
1974 Histoire du cinéma français par ceux qui l'ont fait (TV seriál)
1973 Vie du bon côté, La (TV seriál)
1964 Nová vlna (TV film)
1956 Cinépanorama (TV seriál)

TV pořady

2009 La traversée du miroir (TV pořad)
2008 L'objet du scandale (TV pořad)
2006 Ce soir (ou jamais!) (TV pořad)
Jour de fête (TV pořad)
2004 Le grand journal de Canal+ (TV pořad)
2003 93 Faubourg Saint-Honoré (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
Qui veut gagner des millions? (TV pořad)
1999 C'est au programme (TV pořad)
1997 Metropolis (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1992 Le cercle de minuit (TV pořad)
1991 Bouillon de culture (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)
1981 13 heures le journal (TV pořad)
20 heures le journal (TV pořad)
1980 Jeudi cinéma (TV pořad)
1967 Monsieur Cinéma (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

2009 Bellamy
2007 Rozpolcená dívka
2006 Opojení mocí
2004 Družička
2003 Květ zla
2000 Sladká smrt
1999 Au coeur du mensonge
1997 Konec sázek
1996 Cyprien Katsaris (TV film)
1995 Slavnost
1994 L'enfer
1992 Betty
1991 Paní Bovaryová
1990 Docteur M.
Tiché dny v Clichy
1988 Ženská záležitost
1987 Houkání sovy
Masky
1986 Inspektor Lavardin
1985 Poulet au vinaigre
1984 Krev těch druhých
1982 Affinités électives, Les (TV film)
Danse de mort, La (TV film)
Kloboučníkovy přeludy
M. le maudit (TV film)
1981 Système du docteur Goudron et du professeur Plume, Le (TV film)
1980 Fantômas: L'échafaud magique (TV film)
Fantômas: Le tramway fantôme (TV film)
Le cheval d'orgueil
1978 Les Liens du sang
Violette Nozière
1977 Alice ou la dernière fugue
1976 Magiciens, Les
1975 Folies bourgeoises
Nevinní se špinavýma rukama
Una gita di piacere
1974 Nada
1973 Krvavé svatby
1972 Doktor Popaul
1971 Deset strašných dní
Těsně před nocí
1970 Roztržka
Řezník
1969 Bestie musí zemřít
1968 Laně
Nevěrná žena
1967 Korintská silnice
Vražedné šampaňské
1966 Demarkační čára
1965 Modrý Panter
Paříž očima...
Tigre se parfume à la dynamite, Le
1964 Nejkrásnější podvody světa
Tigre aime la chair fraiche, Le
1963 Landru
Ophélia
1962 Les sept péchés capitaux
L'Oeil du malin
1961 Les godelureaux
1960 Hezké holky
1959 Bratranci
Na dva západy
1958 Krásný Serge

TV seriály

2009 Au siècle de Maupassant: Contes et nouvelles du XIXème siècle (TV seriál)
2007 Chez Maupassant (TV seriál)
2001 Redoutables, Les (TV seriál)
1988 Dossiers secrets de l'inspecteur Lavardin, Les (TV seriál)
1980 Fantômas (TV seriál)
1978 Il était un musicien (TV seriál)
Madame le juge (TV seriál)
1974 Histoires insolites (TV seriál)
Nouvelles de Henry James (TV seriál)

Dokumentární

1993 Oeil de Vichy, L'
1991 The King of Ads

Producentská filmografie

Filmy

1962 Znamení lva

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(34)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace