foto

Michel Serrault

  • nar. 24.1.1928
    Brunoy, Essonne, Francie
  • zem. 29.7.2007 (79 let)
    Honfleur, Calvados, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Od svých šestnácti let navštěvoval herecké kurzy v pařížském Centre Dramatique de la rue Blanche, aby se připravil ke studiím na Konzervatoři, na kterou však stejně nebyl přijat.

Profesionální kariéru zahájil roku 1946, kdy podepsal smlouvu na turné po Německu s divadelní společností Jean-Marii Serreaua. Po absolvování dvouleté vojenské služby u letectva se vrátil opět na pařížská jeviště, kde se představil mj. ve hrách Roberta Dhéryho Dugudu a Branquignois.

V roce 1953 se spojil s hercem, dramatikem a režisérem Jeanem Poiretem, s nímž pak po mnoho let inscenoval vlastní komické scénky a skeče na pódiích pařížských kabaretů (Tabu, Tomate, Gilles, Bobino a Olympia). Vrcholem jejich spolupráce byla komedie Klec na blázny, kterou hráli v letech 1973-78 v pařížském Théâtre du Palais Royal, než byla převedena do film. podoby.

Od poloviny 50. let se uplatnil také před filmovou kamerou. Dlouho se však musel spokojovat pouze s vedlejšími party úředníků a policejních komisařů v desítkách komedií nevalné úrovně, kde měl často za partnera svého přítele Poireta. Teprve poč. 70. let se mu naskytly větší příležitosti k rozvinutí svého komického talentu i na film. plátně: ovdovělý pařížský knihkupec Jean-Paul Rondin, který nalezne svou záhadně zmizelou dceru (Chantal Goyaová) mezi obyvateli podzemních katakomb, v satirické komedii Krysy z temnot (r. P. Tchernia).

Mezinárodní popularitu a Césara 1979 mu přinesla úloha stárnoucího potrhlého homosexuála Albina, který vystupuje jako transvestita pod jménem Zaza na pódiu nočním podniku svého dlouholetého milence (Ugo Tognazzi), ve stejnojmenné film. adaptaci Poiretovy úspěšné komedie Klec na blázny (r. É. Molinaro), jež se dočkala dvou dalších, nepříliš zdařilých pokračování.

Ačkoliv jeho doménou zůstává dodnes komediální žánr, několikrát překvapil i jako charakterní herec. Výraznou, dramaticky náročnou kreaci, za niž obdržel Césara 1982, předvedl v postavě arogantního a sebevědomého notáře Jérôma Martinauda, jehož během silvestrovské noci usvědčí dva policisté (Lino Ventura a Guy Marchand) z vražd a znásilnění dvou osmiletých děvčátek, v kriminálním psychothrilleru podle románu Johna Wainwrighta Svědek (r. C. Miller).

Ještě působivější výkon, jímž se bezúspěšně ucházel o Césara 1990, podal v dramatu z okupované Paříže Doktor Petiot (r. Ch. de Chalonge), kde vytvořil titulní úlohu masového vraha Židů, jimž slíbil útěk do Jižní Ameriky.

Césarem 1995 byl oceněn za titulní roli nenápadně elegantního penzionovaného soudce Pierra Arnauda, o jehož platonickém vzplanutí k temperamentní vdané dívce (Emmanuelle Béartová) vypráví komorní snímek Nelly a pan Arnaud (r. C. Sautet).

gardenlady

Herecká filmografie

Filmy

2007 L'Avare (TV film)
Symbol smrti
2006 Antonio Vivaldi, un prince à Venise (TV film)
Bénévole, Le
Les Enfants du pays
Monsieur Léon (TV film)
2005 Grabuge!
Šťastné a Veselé
2004 Ne quittez pas!
Vos Français de coeur (TV film)
Zloduch Albert
2003 Affaire Dominici, L' (TV film)
Furet, Le
2002 24 hodin ze života jedné ženy
Motýl
2001 Belphegor: Fantom Louvru
Jedna vlaštovka jaro udělá
Un coeur oublié (TV film)
Vajont - šílenství mužů
2000 Herci
Le Monde de Marty
Libertin
1999 Děti z mokřin
1997 Artemisia
Assassin(s): no comment
Comédien, Le
Konec sázek
Povolání vrah
1996 Rošťák Beaumarchais
1995 Le bonheur est dans le pré
Nelly a pan Arnaud
Tel est Serrault (TV film)
1994 Dobrou noc
1992 Dům na prodej
Le secret du petit milliard (TV film)
Room Service
Vieille canaille
1991 Huissier, L' (TV film)
Héloïse (TV film)
Stará dáma která se procházela v moři
1990 Docteur Petiot
1989 Buon Natale... Buon anno
Komedie lásky
1988 Dobrý den úzkosti
Nebuďte policajta
Ve vší nevinnosti
1987 Ennemis intimes
Zázrakem uzdravený
1986 Můj švagr zabil mou sestru
1985 Liberté, égalité, choucroute
Mistři gagu
Ptačí klec 3: Svatba
Umírá se jen dvakrát
1984 Dobrý král Dagobert
Rozhodčí
Rozmar
1983 Zhoubné pátrání
1982 Kloboučníkovy přeludy
Les quarantièmes rugissants
Nestor Burma, détective de choc
Ve tři čtvrtě na dvě před Kristem
1981 Malevil
Svědek
1980 Hlava nebo orel
Klec bláznů II
Vlk a beránek
1979 Esprit de famille, L'
Huba toho druhého
Studený bufet
Úspěšný společník
1978 Grâce, La (TV film)
Klec bláznů
Peníze těch druhých
Připravte si kapesníky
1977 Le Passe-muraille (TV film)
Roi des bricoleurs, Le
1976 Situace je vážná, nikoli však zoufalá
1975 Akce Lady Marlène
Krást se musí umět
Rudý Ibis
1974 ...la main à couper
Gueule de l'emploi, La
Krysy z temnot
Rubáš nemá žádné kapsy
1973 Moi y'en a vouloir des sous
Velký bazar
Číňané v Paříži
Životní šance
1972 Doživotní důchod
Každý je hezký, když je ušlechtilý
Vražda je vražda
1970 Koňská hlava
La Liberté en croupe
Tito muži s prstem na spoušti
1969 Co nutí krokodýly utíkat?
Podivuhodná příchuť majetku
Říkejte mi Matyldo
1968 Jako blázen
Měšťák šlechticem (TV film)
Tito muži rodiny
1967 Au théâtre ce soir: Pour avoir Adrienne (TV film)
Blázen z laboratoře 4
Grand bidule, Le
Přátelé kopretiny
1966 Caïd de Champignol, Le
Combinards, Les
Du mou dans la gâchette
Lit à deux places, Le
Srdcový král
1965 Baratineurs, Les
Bonne occase, La
Enquiquineurs, Les
Moi et les hommes de 40 ans
Petit monstre, Le
Prachy a smůla
Quand passent les faisans
Tête du client, La
1964 Comment trouvez-vous ma soeur?
Durs à cuire ou Comment supprimer son prochain sans perdre l'appétit, Les
Honba na muže
Jaloux comme un tigre
Nebožtíci
1963 Bébert et l'omnibus
Clémentine chérie
Karamboly
1962 Jak získat úspěch v lásce
Láska na polštáři
Nous irons à Deauville
Un clair de lune a Maubeuge
Čtyři pravdy
1961 Candide ou l'optimisme au XXe siècle
Gamberge, La
On purge bébé (TV film)
Výhodná koupě
1960 Francouzka a láska
Ma femme est une panthère
1959 Messieurs les ronds de cuir
Nina
Oh! Qué mambo
Vous n'avez rien à déclarer?
1958 Clara et les méchants
Le Naïf aux 40 enfants
Musée Grévin
1957 Adorables démons
Assassins et voleurs
L'habit vert (TV film)
Ça aussi c'est Paris
1956 La Vie est belle
Terreur des dames, La
Zatracená holka
1955 Knock ou Le triomphe de la médecine (TV film)
Ďábelské ženy
1954 Poprask v kabaretu

TV seriály

1977 Dobrý den, pane Offenbachu (TV seriál)
1972 Midi Trente (TV seriál)
1964 Bajky podle La Fontaina (TV seriál)
1959 Gala de l'union (TV seriál)
1958 La clé des champs (TV seriál)

Dokumentární

2012 Lino Ventura: Lino - Il n'était que lui-même (TV film)
2004 Les 40 ans de la 2 (TV film) - a.z.
1987 La marche du siècle (TV seriál)
1982 Cinéma cinémas (TV seriál)
Mardi cinéma (TV seriál)

TV pořady

2005 Les grands du rire (TV pořad)
2003 93 Faubourg Saint-Honoré (TV pořad)
1999 C'est au programme (TV pořad)
1998 Tout le monde en parle (TV pořad)
Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1994 Lignes de mire (TV pořad)
1987 Matin Bonheur (TV pořad)
1981 20 heures le journal (TV pořad)
1980 Jeudi cinéma (TV pořad)
Stars (TV pořad)
1979 Palmarès (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1975 Le journal de 20 heures (TV pořad)
Système 2 (TV pořad)
1967 Monsieur Cinéma (TV pořad)
1954 La joie de vivre (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

1965 Bonne occase, La

TV seriály

1958 La clé des champs (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace