foto

Edward Woodward

  • nar. 1.6.1930
    Croydon, Surrey, Anglie, Velká Británie
  • zem. 16.11.2009 (79 let)
    Truro, Cornwall, Anglie, Velká Británie

Biografie

Edward Albert Arthur Woodward, britský divadelní a filmový herec a zpěvák. Narodil se 1.6.1930 v Croydonu, v hrabství Surrey ve Velké Británii. Byl jedináček, rodiče Edward Oliver Woodward a Violet Edith Woodward pocházeli z dělnického prostředí. V mládí se věnoval fotbalu a pouze zranění kolena rozhodlo, že místo fotbalistou se stal hercem. Woodward studoval nejprve na střední škole ve Wallingtonu, poté vystudoval Královskou akademii dramatických umění. Stal se uznávaným shakespearovským hercem, od roku 1955 hrál na prknech divadel po celé Anglii i Skotsku, později i na Brodwayi v New Yorku a v Austrálii.

Filmový debut si odbyl v r. 1956 v komedii Vernona Sewella WHERE THERE´S A WILL. V širší známost vešel až účinkováním v divadelní hře A MAGNUM FOR SCHNEIDER v Armchair Theatre. Podle této hry byl natočen špionážní seriál CALLAN (1967), v němž ztvárnil titulní roli bývalého tajného agenta Davida Callana. Ta mu v roce 1970 přinesla cenu Britské televizní akademie pro nejlepšího herce a roku 1974 byl natočen i stejnojmenný film. V r. 1973 si jej vybral režisér Robin Hardy do hlavní role policejního seržanta Neila Howieho v mrazivém kultovním thrilleru WICKER MAN. (Woodwardovi byla nabídnuta tatáž role i v remaku tohoto filmu v r. 2006, ale odmítl ji).

Další památnou rolí pak byla titulní postava Harryho Moranta v australském životopisném dramatu KROTITEL MORANT (1980). V menších rolích jsme jej mohli vidět například ve filmech DUCH VÁNOC (1984) nebo PAN JOHNSON (1990), a také v několika televizních seriálech, z nichž byl pro Woodwarda asi nejúspěšnější americký seriál THE EQUALIZER. V něm účinkoval od r. 1985 v roli bývalého tajného agenta McCalla, za kterou obdržel v r. 1986 Zlatý globus pro nejlepšího televizního dramatického herce. Vedlejší roli vytvořil i ve filmu JEDNOTKA PŘÍLIŠ RYCHLÉHO NASAZENÍ (2007). Posledním Woodwardovým filmem, v němž ztvárnil hlavní roli, byla KONGREGACE DUCHŮ (2009), natočená podle skutečného příběhu reverenda Fredericka Denshama.

Edward Woodward byl také vynikajícím tenorovým zpěvákem, nahrál celkem dvanáct alb romantických písní, tři alba poezie a také namluvil čtrnáct knih do audio podoby.

Byl dvakrát ženatý, poprvé se oženil v r. 1952 s herečkou Venetií Barrett a narodili se jim dva synové, Tim (1953) a Peter (1956) a dcera Sarah (1963). Všichni tři potomci se rovněž věnují herectví. Woodward opustil manželku kvůli herečce Michele Dotrice. V r. 1983 se jim narodila dcera Emily Beth Woodward a v r. 1987 v New Yorku uzavřeli manželství. Herec trpěl zdravotními problémy, v r. 1996 podstoupil trojitý by-pass, v r. 2003 mu lékaři objevili rakovinu prostaty a 16. listopadu 2009 ve věku 79 let zemřel na komplikace spojené se zápalem plic.

Dáša "lola3121" :-)....

Herecká filmografie

Filmy

2009 Congregation of Ghosts, A
2007 First Landing (TV film)
Jednotka příliš rychlého nasazení
2002 Klub únosců
Night Flight (TV film)
2001 Mesiáš (TV film)
2000 Marcie's Dowry
1997 House of Angelo, The
1996 Gulliverovy cesty (TV film)
Harrisonův případ (TV film)
1995 Osudné svědectví (TV film)
1994 Vraždit je snadné
1993 Christmas Reunion (TV film)
1992 Aladdin
1990 Over My Dead Body (TV film)
Pan Johnson
Vrahovy ruce (TV film)
1989 Muž v hnědém obleku (TV film)
1988 Codename: Kyril (TV film)
Memories of Manon (TV film)
1987 Uncle Tom's Cabin (TV film)
1985 Arthur the King (TV film)
Král David
1984 Duch Vánoc (TV film)
Závod se smrtí
1983 Návrat (TV film)
1982 Who Dares Wins
1981 Appointment, The
Wet Job (TV film)
1980 Blunt Instrument (TV film)
Krotitel Morant
1978 Saturday, Sunday, Monday (TV film)
1977 Stand Up, Virgin Soldiers
1975 Three for All
1974 Callan
1973 Charley One-Eye
Rituál
1972 Mladý Winston
Sitting Target
1971 Cherry Orchard, The (TV film)
Evelyn (TV film)
Rillington Place č.10
1970 Incense for the Damned
1969 Julius Caesar (TV film)
Případ zlaté husy
1968 Listener, The (TV film)
1967 Magnum for Schneider, A (TV film)
Wanted (TV film)
1966 Ella (TV film)
1964 Becket
1960 Inn for Trouble
1956 A Girl Called Jo (TV film)
1955 Where There's a Will

TV seriály

2007 Pět dní (TV seriál)
Day Seventy Nine (S01E05)
Day Thirty Three (S01E04)
Day Twenty Eight (S01E03)
další epizody (5)
2001 The Lone Gunmen (TV seriál)
Planet of the Frohikes (E07)
Brutální Nikita (TV seriál)
Všechno má svůj čas (S05E08)
Nikdo nás nerozdělí (S05E07)
Kam vede lidská zloba (S05E06)
další epizody (4)
2000 Království temnot (TV seriál)
1998 Profesionálové z CI5 (TV seriál)
1994 Common As Muck (TV seriál)
1991 In Suspicious Circumstances (TV seriál)
1990 Over My Dead Body (TV seriál)
1985 The Equalizer (TV seriál)
1981 Sunday Night Thriller (TV seriál)
Winston Churchill: The Wilderness Years (TV seriál)
1980 Nice Work (TV seriál)
1977 1990 (TV seriál)
1973 Armchair Cinema (TV seriál)
1968 The Root of All Evil? (TV seriál)
Sherlock Holmes (TV seriál)
Shoscombe Old Place (S02E13)
1967 Callan (TV seriál)
Sword of Honour (TV seriál)
Trapped (TV seriál)
1965 BBC Play of the Month (TV seriál)
Thirty-Minute Theatre (TV seriál)
1964 Detective (TV seriál)
1961 You Can't Win (TV seriál)

Dokumentární

2009 Scotland on Screen (TV film)
2005 The 100 Greatest War Films (TV film)
2003 It Shouldn't Happen to a TV Actor (TV film)
2002 Screen Tests of the Stars (TV film)
2001 Burnt Offering: The Cult of the Wicker Man (TV film)
Wicker Man Enigma, The
1989 Remembering WW2: Adolf Hitler - The Man and the Myth (TV film)
1955 This Is Your Life (TV seriál)

Host

TV pořady

1989 The 41st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1988 The 40th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1986 The 38th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1972 Whodunnit? (TV pořad)
1953 The Good Old Days (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky