foto

Mark Burton

  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Mark Burton se narodil dne třicátého měsíce září roku 1960 ve Whitchurch-on-Thames v Anglii ve Velké Británii. Je to známý scénárista, režisér, skladatel, hudebník, moderátor a hlasatel.

Pakliže chceme vylíčit filmografickou historii Marka Burtona, musíme si nejprve něco povědět o jeho začátcích u rádia. První zmínka o jeho kariéře začíná už při jeho studiu historie na University of York, kde se seznámil s Harry Enfieldem. Tehdy ještě nebylo ani jasné, zda se bude po zbytek života zabývat scenáristikou, nebo ne. Dá se říci, že setkání se společností BBC, ke které ho Harry zavedl, byla spíš šťastnou ránou naslepo, protože nikdo nemohl tušit, že ji na BBC Radio 4 zaujme natolik, že ho zde zaměstná na plný úvazek. Co víc, právě jeho pořad Week Ending slavil takový úspěch, že si získal nejenom pozitivní ohlasy kritiků a diváků, ale také vyhrál BBC Light Entertainment Contract Award. Nutno zmínit, že právě to, že si Mark psal vlastní monology do rádia (krom Week Ending třeba k Little Blighty on the Down, McKay the New) napomohlo mnohému, neboť mu to umožnilo později se prosadit jako scenáristovi.

Scenáristika přímo vyústila z jeho práce v rádiu a to roku 1986 v The Russ Abbot Show, což mu pomohlo se o dva roky později propracovat k již probíhající Spitting Image. Zde dostal podstatně větší prostor k tomu předvést, co v něm skutečně je, neboť sepsal celkem 28 scénářů k 28 epizodám. BBC v něm zřejmě viděla velký potenciál, protože mu u tohoto seriálu po následující dva roky udělila post hlavního režiséra, tudíž měl veškerou moc na tom, jak bude show probíhat.

Ačkoliv Mark Burton dokázal celou Velkou Británii přesvědčit o tom, že má talent, stále nepřicházela jeho slavná chvíle, aby si ho pamatoval celý svět (ačkoliv například jeho práce na Room 101 zaznamenala velkou vlnu nadšení). Teprve rok 2000 byl pro něj stěžejní, neboť se svou tvorbou a umem podepsal na podobě dnes již legendárního Chicken Run. Pak přišly samé zajímavé nabídky, z nichž je dobré zmínit například snímky Madagascar, Wallace and Gromit: the Curse of the Were-Rabbit, Gnomeo and Juliet, Aliens in the Attic, či v neposlední době Shaun the Sheep.

Mark Burton momentálně žije v Cavershamu poblíž Reading – Bershire v jihovýchodní Anglii ve Velké Británii. Je šťastně ženatý a má dvě dospělé děti. Krom filmografické tvorby a účinkování v rádiu a se také podílí na skládání hudby, kterou mnohdy pak předvádí na rádiu BBC.

Pavel "P. J. D." Dovhanič

Scenáristická filmografie

Filmy

2018 Pračlověk
2015 Ovečka Shaun ve filmu
2011 Gnomeo & Julie
2009 Příšerky z podkroví
2008 One of Those Days
2005 Madagaskar
Wallace & Gromit: Prokletí králíkodlaka
1998 Live from the Lighthouse (TV film)
1996 Never Mind the Horrocks (TV film)

TV seriály

2015 Ballot Monkeys (TV seriál)
Home Fires (TV seriál)
2005 Mike Bassett: Manager (TV seriál)
1995 Peter Principle, The (TV seriál)
1994 Room 101 (TV seriál)
1991 Murder Most Horrid (TV seriál)
1984 Spitting Image (TV seriál)

TV pořady

2004 Jack Dee Live at the Apollo (TV pořad)

Režijní filmografie

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace