Reklama

Reklama

Bruno Ganz

Bruno Ganz

nar. 22.03.1941
Zürich, Zürich, Švýcarsko

zem. 16.02.2019 (77 let)
Wädenswil, Zürich, Švýcarsko

Zajímavosti (34)

Na prahu války (2019)

  • V roce 1944 byl hlavní soudce ve Franzově případu (Bruno Ganz) požádán, aby odsoudil k smrti tři kněze jako měl Franze, namísto toho se rozhodl spáchat sebevraždu. (Kuzmik)

Jack staví dům (2018)

  • Představitele Vergilia, Bruno Ganze, využil Lars von Trier skutečně důkladně, jak bývá jeho zvykem. Ganzova nejznámější a nejoceňovanější filmová role je totiž role Hitlera v Pádu Třetí Říše (2004). Touto rolí se stal Ganz velmi známým po celém světě, a to díky parodickým videím, které využívají scénu naštvaného Hitlera z tohoto filmu s předělanými titulky, které reagují a parodují aktuální události. Tato videa jsou velmi oblíbená i v České republice. Je tedy velmi zajímavé sledovat, jak stejný herec stejným hlasem oponuje Jackově (Matt Dillon) fascinaci Hitlerem, kterého přitom tak přesvědčivě představuje v historickém filmu a tisíci videích na internetu. (Sidarius)

Jack staví dům (2018)

  • Scéna, kdy Jack (Matt Dillon) a Verge (Bruno Ganz) stojí ve člunu, připomíná obraz „La Barque de Dante“ od Eugena Delacroixe, který byl sám inspirován dílem „Le Radeau de La Méduse“ od Théodora Géricaulta. (vojacekr)

Vzpomeň si (2015)

  • Rudyho Kurlandera #1 hrá Bruno Ganz, ktorého rodným jazykom je švajčiarska nemčina, nie klasická nemčina, čo malo na prvý pohľad odhaliť, že nemôže ísť o hľadanú postavu. Zatiaľ čo nemčina sa často nazýva jazykom bez rytmu a melódie, vo švajčiarskej nemčine je prakticky každé slovo zdôraznené na prvej slabike. Výsledkom je veľmi výrazná, rytmická melódia hore-dole, čo jasne vylučuje, že by šlo o Nemca - veliteľa bloku v tábore. (Arsenal83)

Boj sněžného pluhu s mafií (2014)

  • Greven (Pål Sverre Valheim Hagen) jezdí v luxusním finském sportovním hybridu Fisker Karma. Vůz byl vyráběn ve Finsku v letech 2011 a 2012, je poháněn jedním benzínovým a dvěma elektrickými motory a na plnou nádrž a plně nabité baterie ujede 370 km. Sněžný pluh Nilse (Stellan Skarsgård) je upravený Mercedes-Benz Actros. Papa (Bruno Ganz) se nechává vozit v luxusním Maserati Quattroporte páté generace. (Saur.us)

Sils Maria (2014)

  • Proslýchalo se, že do role Henryka Walda byl obsazen Bruno Ganz, ale Ganz nikdy do projektu zapojen nebyl. (Steel32)

Pád Třetí říše (2004)

  • Když se po bunkru roznese zpráva o Hitlerově (Bruno Ganz) sebevraždě, tak lze vidět, jak si někteří důstojníci jako první zapálí cigaretu. Je to odkaz na to, že Hitler nenáviděl kouření. (Jimmy15)

Pád Třetí říše (2004)

  • Adolf Hitler (Bruno Ganz) sa spolieha na protiútok Obergruppenführera a generála Waffen SS Felixa Steinera. 21.4.1945, počas bitky o Berlín, bol Steiner poverený velením armádneho oddielu, aby obkľúčil 1. bieloruský front kliešťovým obchvatom, postupujúcim zo severu mesta. Keď mu generáli vo filme oznámia, že sa tak nestalo, nakoľko Steiner nemal k útoku dosť síl a útok sa nezdaril, Hitler sa rozzúril. Stainer v skutočnosti vôbec neurobil protiútok z dvoch dôvodov. Po prvé, pretože si uvedomil, že jeho jednotky sú nedostatočné, približne pomerom 1:10 v prospech sovietov. Pozostávali z dvoch práporov 4. divízie SS, ktorý ale nemali žiadne útočné zbrane, tínedžerov Hitlerjugend, núdzového pozemného personálu Luftwaffe a pracovníkov v prístavoch Kriegsmarine. Jedinými dostupnými tankami bol približne tucet ukoristených francúzskych tankov z roku 1940. Po druhé, presvedčil ho Rudolf Nadolny, bývalý nemecký veľvyslanec v Moskve, aby opustil mesto aj s jednotkami. To umožnilo odovzdanie mesta takmer bez boja. Rovnako ako v tomto prípade sa zdržal vykonávania záchranných operácií vo viacerých oblastiach na severe Berlína, čo bolo v skutočnosti nerealizovateľné, a preto bol 27.4.1945 zbavený velenia pre neposlušnosť. Keď sa to v skutočnosti Hitler dozvedel, vôbec nezúril ako vo filme, ale dlho mlčal a potom trval na tom, aby ženy z bunkru odišli okamžite z Berlína a následne vyhlásil, že vojna je prehratá. Felix Steiner vojnu prežil. Po kapitulácii bol uväznený až do roku 1948. Čelil obvineniam v Norimberskom procese, ale tie boli zrušené a on bol prepustený. Už v roku 1951 založil lobistickú skupinu, ktorej cieľom bolo bojovať za právnu, ekonomickú a historickú rehabilitáciu Waffen-SS. V roku 1953 bol Steiner naverbovaný do CIA. V rokoch 1958 a 1963 napísal knihy, ktoré boli o Waffen-SS. Zomrel 12.5.1966 ako 69 ročný. (Raccoon.city)

Pád Třetí říše (2004)

  • Počas filmu sa Hitlerovej (Bruno Ganz) sekretárke Traudl (Alexandra Maria Lara) zmení priezvisko. Nie je to však chyba, pretože na začiatku v roku 1942, keď Traudl vidíme na konkurze, sa predstaví ešte svojím rodným menom, teda Humps. Potom sa však presúvame do roku 1945 a vždy už Traudl oslovujú ako pani Junge. Je tomu tak preto, že sa v roku 1943 vydala za SSkára Hansa Hermanna Jungeho, ktorý však v roku 1944 zahynul v súboji vo Francúzsku. (Astonko)

Pád Třetí říše (2004)

  • Díky opětovným zkoumáním Hitlerových (Bruno Ganz) ostatků uložených v Moskvě byla donedávna nepochybná smrt Hitlera v Berlíně roku 1945 vyvrácena, tudíž v současnosti není zcela jasné, kde a kdy vlastně zemřel. (Zackk)

Pád Třetí říše (2004)

  • Ukázky z filmu byly použity v mnoha parodiích, které se objevují na serveru YouTube, kde jsou přetitulkovány tak, aby jim byl propůjčen nezamýšlený komediální význam. Mnohé z nich zabíhají do absurdních a metahumorných oblastí. Zvláštní oblibu si získaly zejména následující scény: Hitler (Bruno Ganz) se dozvídá, že válka je prohraná. Hitler nařizuje zadržení Fegeleina (Thomas Kretschmann). Hitler plánuje přesuny armád. Göringova (Mathias Gnädinger) a Himmlerova (Ulrich Noethen) zrada. Tvůrcům parodií se podařilo vyprofilovat samostatné univerzum s nejrůznějšími typy postav: Hermann Fegelein jako notorický šprýmař, jehož žerty dovádějí Hitlera k zuřivosti; Alfred Jodl (Christian Redl) jako vytrvalý obstruktér Hitlerových velkolepých plánů; Hans Krebs (Rolf Kanies) jako zkušený pracovník s mapami nebo Otto Günsche (Götz Otto) jako ušlápnutý Hitlerův sekretář. Od vzniku tohoto memu byly na YouTube nahrány tisíce těchto parodií. Režisér Pádu Třetí říše Oliver Hirschbiegel se k nim vyjádřil pozitivně, nicméně společnost Constantin Films na základě autorských práv přiměla některé uživatele k jejich stažení. Uživatelé protestovali formou odkazování na autorský zákon, který umožňuje šíření chráněného materiálu jako "fair use". Společnost Constantin Films posléze od svých záměrů upustila, nicméně do parodií jsou od té doby na YouTube vkládány reklamy. (L_O_U_S)

Pád Třetí říše (2004)

  • Po Hitlerově (Bruno Ganz) smrti je ve filmu hlášeno rozhlasem ulicemi Berlína, že Vůdce spáchal sebevraždu. Ve skutečnosti však bylo vyhlášeno, že Hitler padl za Německo, když do posledního dechu bojoval proti bolševismu. Druhý den to takto interpretoval i protektorátní tisk. Šlo o jednu z posledních lží nacistické propagandy. (#47)

Pád Třetí říše (2004)

  • Corinna Harfouch (Magda Goebbels) uvedla, že se málem zhroutila při natáčení scény, když měla jako Magda Goebbelsová svým šesti filmovým dětem dát jejich "lék", aby usnuly a ona je mohla otrávit. Bruno Ganz (Adolf Hitler) se cítil podobně, když držel v náručí děvče, hrající jednu z Goebbelsových dcer, protože věděl, že ve skutečnosti bylo za několik hodin od tohoto okamžiku mrtvé. (Specs)

Související novinky

Kina ovládne němčina, startuje DAS FILMFEST

Kina ovládne němčina, startuje DAS FILMFEST

14.10.2019

3 země – 4 města – 7 kin – 8 programových sekcí – 20 hostů - 50 celovečerních filmů a další 4 bloky krátkých filmů. Tento týden startuje festival DAS FILMFEST a již po čtrnácté nabídne divákům… (více)

26. Dny evropského filmu

26. Dny evropského filmu

04.04.2019

Dny evropského filmu již 26. rokem nabízí divákům to nejzajímavější ze současné evropské kinematografie. Letos zvou do kin na 45 filmů z různých koutů Evropy a výběrem filmů se snaží přiblížit… (více)

Lars von Trier a sériový vrah

Lars von Trier a sériový vrah

27.12.2016

Slavný dánský režisér se po Nymfomance na pár let odmlčel, jeho fanoušky tak určitě potěší, že konečně chystá další projekt. Trierův nový film se jmenuje The House That Jack Built, uvidíme ho v roce… (více)

Malick workoholikem

Malick workoholikem

25.11.2016

Legendární filmař Terrence Malick nikdy netočil závratným tempem. Mezi Nebeskými dny a Tenkou červenou linií třeba nechal díru 20 let, od roku 2011 se ale podivuhodně rozjel. Po šestileté pauze… (více)

Francis Ford Coppolla se vrací!

Francis Ford Coppolla se vrací!

25.09.2005

Už je tomu osm let, co Francis Ford Coppolla natočil svůj poslední film Vyvolávač deště. Od té doby se tvůrce takových děl jako Kmotr nebo Apokalypsa věnoval produkci, díky níž například spatřilo… (více)

Herec

Filmy
2024

Cinema bruciato - a.z.

2019

Na prahu války

2018

Fortuna

 

Jack staví dům

 

The Witness

 

Trafikant

2017

V čase ubývajícího světla

 

Večírek

2016

Ein Jude als Exempel

Reklama

Reklama

2015

Amnézie

 

Heidi, děvčátko z hor

 

Vzpomeň si

2014

Boj sněžného pluhu s mafií

2013

Konzultant

 

Michael Kohlhaas

 

Noční vlak do Lisabonu

2012

Final Cut - Dámy a pánové - a.z.

2011

Neznámý

 

Sport pro holky

2010

Barvy ve tmě

 

Das Ende ist mein Anfang

 

Der Grosse Kater

 

Taxiphone: El Mektoub

2009

Juliino zmizení

2008

Baader Meinhof Komplex

 

Ein starker Abgang (TV film)

 

Prach času

 

Předčítač

 

Stairway to Nowhere

2007

Copacabana (TV film)

 

Youth Without Youth

2006

Baruto no gakuen

 

Vitus

2005

Neměj strach (TV film)

 

Pablo G. del Amo, un montador de ilusiones - a.z.

2004

Manchurianský kandidát

 

Pád Třetí říše

2003

Luther

2002

Epsteinova noc

 

Síla minulosti

2000

Chléb a tulipány

 

WerAngstWolf

1998

Gegen Ende der Nacht (TV film)

 

Věčnost a den

 

You Can't Go Home Again

1996

Saint-Ex

 

Tödliches Schweigen (TV film)

1995

Diario senza date

1994

Heller Tag

1993

Le Quator des possibles

 

Noc v plamenech

 

Tak daleko, tak blízko!

1992

L'absence

 

Poslední dny v Chez Nous

 

Prague

1991

Domenica specialmente, La

 

Děti přírody

1990

Die Wette (TV film)

1989

Bankomatt

 

Strapless

1988

Amore di donna, Un

 

The Legendary Life of Ernest Hemingway

1987

Nebe nad Berlínem

1986

El río de oro

 

Pendler, Der

 

Río de oro

1985

Ijssalon, De

 

Park, Der (TV film)

1983

System ohne Schatten

 

V bílém městě

1982

Logik des Gefühls

1981

Die Fälschung

 

Dáma s kaméliemi

 

Dívka z Lotrinska

 

Fermata Etna (TV film)

1980

5 % de risques

 

Oggetti smarriti

 

Olověná doba

 

Polenta

1979

Nosferatu - Fantom noci

 

Retour à la bien-aimée

1978

Geschichte einer Liebe (TV film)

 

Hoši z Brazílie

 

Nůž v hlavě

 

Schwarz und weiß wie Tage und Nächte (TV film)

1977

Americký přítel

 

Die linkshändige Frau

1976

Divoká kachna

 

Lumière

 

Markýza z O…

 

Sommergäste

1974

Die Bakchen (TV film)

1973

Prinz Friedrich von Homburg (TV film)

1972

Ignorant und der Wahnsinnige, Der (TV film)

1971

Die Mutter (TV film)

 

Peer Gynt (TV film)

1970

Große Familie, Eine (TV film)

1969

Torquato Tasso (TV film)

1968

Die Schlacht bei Lobositz (TV film)

 

Im Dickicht der Städte (TV film)

 

Maß für Maß (TV film)

1967

Hladký běh

 

Ręce do góry

1966

Frühlings Erwachen (TV film)

 

Unberatenen, Die (TV film)

1964

Spaßvogel, Der (TV film)

1961

Chikita

 

Dach überem Chopf, Es

1960

Der Herr mit der schwarzen Melone

Seriály
1996

Anwalt Abel

 

Ein Richter in Angst (E10)

 

Místo činu

 

Schattenwelt (S27E19)

1995

Velký Fausto

1991

Erfolg

1990

Tassilo - Ein Fall für sich

1986

Väter und Söhne - Eine deutsche Tragödie

Dokumentární
2023

Naquele Dia em Lisboa - vypravěč

2021

Bruno Ganz - Der sehnsüchtige Revolutionär (TV film) - a.z.

2020

Who the F* is Roger Rossmeisl - vypravěč

2019

Le Roi nu - La révolution en 18 fragments (TV film) - vypravěč

 

Vinterrejse

2015

A Paixão de JL - a.z.

2011

Das Geheimnis unseres Waldes - vypravěč

2007

Coda: Thirty Years Later (TV film)

 

Rané období Wima Wenderse

2006

Die Vitusmacher (TV film)

2005

Nicolas Bouvier, 22th Hospital Street - vypravěč

2004

Alias Kurban Saïd - vypravěč

 

Bruno Ganz (TV film)

2002

Behind Me - Bruno Ganz

 

Epoca: The Making of History

2000

Klaus Kinski - Ich bin kein Schauspieler

1998

Bitter ist die Verbannung, bitterer noch die Heimkehr - vypravěč

1995

Lumière & spol.

1993

Asmara - vypravěč

1989

Undergångens arkitektur

1987

Universum (seriál) - vypravěč

1986

Die Ursache bin ich selbst - vypravěč

1982

Gedächtnis: Ein Film für Curt Bois und Bernhard Minetti

 

Krieg und Frieden

1981

Etwas wird sichtbar

Koncerty
2012

Claudio Abbado dirige Mozart et Beethoven

Divadelní záznam
2001

Faust

Krátkometrážní
2011

Brot

1990

Schrödingers kat

1983

Killer aus Forida

Host

Režisér

Související novinky

Kina ovládne němčina, startuje DAS FILMFEST

Kina ovládne němčina, startuje DAS FILMFEST

14.10.2019

3 země – 4 města – 7 kin – 8 programových sekcí – 20 hostů - 50 celovečerních filmů a další 4 bloky krátkých filmů. Tento týden startuje festival DAS FILMFEST a již po čtrnácté nabídne divákům… (více)

26. Dny evropského filmu

26. Dny evropského filmu

04.04.2019

Dny evropského filmu již 26. rokem nabízí divákům to nejzajímavější ze současné evropské kinematografie. Letos zvou do kin na 45 filmů z různých koutů Evropy a výběrem filmů se snaží přiblížit… (více)

Lars von Trier a sériový vrah

Lars von Trier a sériový vrah

27.12.2016

Slavný dánský režisér se po Nymfomance na pár let odmlčel, jeho fanoušky tak určitě potěší, že konečně chystá další projekt. Trierův nový film se jmenuje The House That Jack Built, uvidíme ho v roce… (více)

Malick workoholikem

Malick workoholikem

25.11.2016

Legendární filmař Terrence Malick nikdy netočil závratným tempem. Mezi Nebeskými dny a Tenkou červenou linií třeba nechal díru 20 let, od roku 2011 se ale podivuhodně rozjel. Po šestileté pauze… (více)

Francis Ford Coppolla se vrací!

Francis Ford Coppolla se vrací!

25.09.2005

Už je tomu osm let, co Francis Ford Coppolla natočil svůj poslední film Vyvolávač deště. Od té doby se tvůrce takových děl jako Kmotr nebo Apokalypsa věnoval produkci, díky níž například spatřilo… (více)

Reklama

Reklama